MENY
Eskilstuna kommun

Världsmiljödagarna i Eskilstuna 3─5 juni 2019

Den 5 juni infaller Världsmiljödagen. Eskilstuna kommun har uppmärksammat denna dag sedan 1996 med olika event. I år väljer vi att göra det under tre dagar och med arrangemang på olika håll i kommunen.

Förra året firade vi Världsmiljödagen 5 juni på ReTuna Återbruksgalleria. Det blev ett fullmatat program med artister och föreläsare, klimatdebatt och miljöpris, utställare och prova-på.

I år testar vi ett annat upplägg. Vi sprider ut arrangemanget; över flera dagar men också på olika håll i kommunen. Och vi hoppas att DU och andra vill vara med och fira denna dag genom att hitta på olika aktiviteter.

Det kan vara föreläsningar och workshop, filmvisning och föreställningar, debatter och samtal ─ med Världsmiljödagen som gemensam nämnare.

Vill du knyta an till årets tema (Fight Air Pollution) så går det såklart jättebra!

Vill du arrangera något under Världsmiljödagarna i Eskilstuna 3─5 juni? Hör av dig till oss så kan vi bolla idéer kring innehåll och upplägg om du vill.

Har du redan en aktivitet inplanerad? Mejla då information om vad, var, när och hur, kanske tillsammans med bilder.

Senast den 19 maj vill vi få information om ditt arrangemang!

Vi kommer samla information om alla olika aktiviteter under Världsmiljödagarna 3─5 juni till ett gemensamt program för att sprida i Eskilstuna kommuns olika kommunikationskanaler.

Eskilstuna kommuns miljöpris delas traditionsenligt ut på Världsmiljödagen, under en ceremoni på Fristadstorget.

KONTAKT

Anna Holmqvist, projektledare/utvecklare, anna.holmqvist@eskilstuna.se, 073-940 83 00

Jacob Hansson, kommunikatör, jacob.hansson@eskilstuna.se, 016-710 10 15

Årets tema

Vi kan inte sluta andas. Men vi kan göra något åt kvalitén på den luft vi andas. Temat för Världsmiljödagen 2019 är Fight Air Pollution (kampen mot luftföroreningarna).

Luftföroreningar påverkar både miljön och hälsan. De bidrar till växtskador, korrosion, nedsmutsning, övergödning, försurning och klimatförändringar. Men kan även göra människor sjuka och förkorta den förväntade livslängden. Enligt en rapport från Svenska Miljöinstitutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster orsakar luftföroreningar omkring 7 600 förtida dödsfall varje år.

Om Världsmiljödagen

I Eskilstuna har Världsmiljödagen firats den 5 juni varje år sedan 1996, vilket enligt FN är bäst i världen. Redan vid FNs första globala miljökonferens, som hölls i Stockholm 1972, beslutades att den 5 juni skulle bli World Environment Daylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Världsmiljödagen, en dag då miljöfrågor uppmärksammas och firas.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Anna Holmqvist
Utvecklare