MENY
Eskilstuna kommun

SFI - svenskundervisning för invandrare

Här får du veta vem som kan studera på SFI och vilka krav som gäller då du ska anmäla dig till SFI.

Anmäl dig till SFI

Vem får studera på SFI?

Vem får studera på SFI?

Du får studera på SFI om du uppfyller följande tre punkter:

  • saknar kunskaper i svenska språket.
  • är folkbokförd i Sverige.
  • har fyllt 16 år. Eskilstuna kommun hänvisar dock alla ungdomar under 20 år till gymnasieskolorna, så är du under 20 år och vill studera svenska ska du ta kontakt med gymnasietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Är du nyanländ i Sverige och under 20 år tar du kontakt med Interkulturella enhetenlänk till annan webbplats.

Du kan också har rätt att studera på SFI om du är EU-medborgare och har något av följande dokument:

  • Giltigt pass
  • Giltigt identitetskort där medborgarskap och giltighetstid framgår tydligt. Ett körkort är inte tillräckligt.
  • Ett officiellt utfärdat dokument. Du som är medborgare i ett EU/EES-land eller Schweiz och som saknar giltigt pass eller ID-kort, kan istället skicka in ett officiellt utfärdat intyg som visar på medborgarskap (personbevis). Dokumentet ska vara stämplat. Dokumenten ska vara översatta av auktoriserad översättare om det inte är på engelska, tyska, franska eller något av de nordiska språken.

Rätten till SFI regleras i Skollagen; 20:e kapitlet (2010:800)länk till annan webbplats

Folkbokförd i en annan kommun

Om du är folkbokförd i en annan kommun och vill studera i Eskilstuna ska du lämna in en anmälan till din hemkommun för beslut. Du behöver skriva ut din anmälan och skicka till din hemkommun.

Läs mer om hur du söker här.

Skyddade uppgifter

Om du har skyddade personuppgifter ska du inte anmäla dig via webbsidan utan kontakta våra studie- och yrkesvägledare via e-post vux@eskilstuna.se eller telefon 016-710 10 30.

Individuell studieplan

Alla som studerar på SFI har en individuell studieplan, som bygger på den studerandes studie- och yrkesbakgrund, förutsättningar och mål.

Kombinera studier med arbete och praktik

Studierna på SFI kan kombineras med andra studier, arbete eller praktik. Om du arbetar eller av någon annan anledning inte kan gå på ordinarie skoltid finns det möjlighet att studera på kvällstid eller efter eget schema i vår flexibla verksamhet som vi kallar "Flexen".

Du studerar svenska språket halva dagen. Resten av dagen kan du ha en aktivitet som också hjälper dig att bli bättre i svenska. Det kan vara läs- och skrivstöd, modersmålsundervisning, samhällsorientering eller komvuxstudier.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Vuxenutbildningen - Komvux och SFI
Postadress

632 20 Eskilstuna

Kontakt

016-710 10 30
Skicka e-post