MENY
Eskilstuna kommun

Vägledning åt alla!

Exempelbild

Behöver du hjälp att välja utbildning eller yrke?

Studie- och yrkesvägledare hjälper dig att göra väl underbyggda val. Du kan få information om kurser och utbildningar, regler, behörighet och betyg, eller så kanske du vill veta vilka olika vägar som finns och hur du kan tänka när du ska välja yrke eller utbildning.

För att komma i kontakt med en studie- och yrkesvägledare kan du mejla oss: vux@eskilstuna.se eller ringa 016-710 10 30. Telefonen bemannas oftast av en studie- och yrkesvägledare. Öppettider till telefonen hittar du i fliken Öppettider och kontakt.

Behöver du hjälp med studieplanering eller behöver bolla tankar och frågor om jobb och studier kan du boka en tid med en studie- och yrkesvägledare. Det gör du enklast genom att ringa till Komvux på telefon 016-710 10 30.

För kortare frågor om Komvux kan du besöka Komvux expedition på Careliigatan 12. Expeditionens öppettider hittar du i fliken Öppettider och kontakt.

Vill du höja ett betyg? Vill du veta vem som får plats på en Yrkesutbildning? Vill du söka utbildning i en annan kommun? Du kan få svar på några av de vanligaste frågorna vi får genom att läsa på FAQ sidan i Komvux webbansökan. FAQ är en förkortning för Frequently asked questions. Eller på svenska; Vanligt förekommande frågor.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 Vill du veta vilka yrkesutbildningar Komvux erbjuder kan du se det på sidan om Yrkes- och lärlingsutbildningar.

Visste du att du kan läsa in grundskolan och även gymnasiet på Folkhögskolan? Läs mer på Folkhögskolans hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad är Yrkeshögskolan?öppnas i nytt fönster Utbildningar med mycket praktik och som leder till jobb!

Är du intresserad av att läsa på högskolan i framtiden? Läs mer på antagning.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Om du ska söka till högskolan i framtiden är det bra att göra högskoleprovetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Då ökar du dina chanser att komma in på en utbildning.

Nyhet!

Komvux vill informera om att CSN har ett nytt system för elever som studerar och tar studiemedel. Det nya systemet innebär att för att du ska få pengar för dina studier ska din lärare registrera om du börjar i kursen eller inte. När CSN ser registreringen kommer du få ett meddelande av CSN som är en bekräftelse på registreringen. Du kommer att få ett nytt meddelande av CSN varje gång en ny kurs börjar. Om du är osäker på vad meddelandet betyder ska du kontakta CSN.

CSN har ett nytt studiemedel som kallas studiestartsstöd. Om du ska studera och vill söka studiestartsstöd behöver du uppfylla vissa krav för att ha rätt till stödet:

»  Du vill studera och har stort behov av utbildning på grundskole- eller gymnasienivå för att kunna få ett arbete eller för att kunna studera vidare på Yrkeshögskola eller högskola/universitet.
»  Du är mellan 25 och 65 år
»  Du är arbetssökande och har varit inskriven i Arbetsförmedlingen minst 6 månader
»  Du har inte haft studiemedel under de senaste 3 åren
»  Du vill studera minst halvtid (50% studier)
»  Om du har studielån sedan tidigare ska du ha skött din återbetalning

Stämmer allt detta på dig? Då kan du skicka en intresseanmälan via e-post till vux@eskilstuna.se och skriva att du är intresserad av studiestartsstödet. I mejlet ska du bifoga dina tidigare betyg eller intyg. Komvux kommer sedan kontakta dig tidigast i augusti 2017.

Du kan även läsa mer om studiestartsstöd på CSNs webbsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Vuxenutbildningens studie-och yrkesvägledning
Besöksadress

Careliigatan 12

Postadress

632 20 Eskilstuna