MENY
Eskilstuna kommun

Prövning

Vill du ha betyg i en specifik kurs? Eller vill du höja ett betyg? Då kan en prövning vara ett alternativ för dig.

Ansökningstider för prövning

Komvux Eskilstuna har två prövningsperioder per år. En på våren och en på hösten. Du kan lämna in ansökan när du vill men själva prövningarna görs mellan februari och maj eller mellan september och november.

Vår 2018Sista ansökningsdatum: 1 februari
Prövning kommer erbjudas mellan 1 februari till 31 maj


Höst 2018 Sista ansökningsdatum: 1 september
Prövning kommer erbjudas mellan 1 september till 30 november

 
Ansökningar som inkommer efter sista ansökningsdag kommer att genomföras under nästa prövningsperiod.

Vad är en prövning?

Prövning innebär att du redovisar dina kunskaper i alla moment som ingår i kursen så att läraren kan sätta betyg. Vanligtvis innebär prövning både muntliga och skriftliga redovisningar och du får själv studera in kursen och skaffa kurslitteratur. Du får alltså ingen hjälp eller handledning av läraren. Inför prövningstillfället rekommenderas du gå in på Skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och läsa på vilka kursmål och betygskriterier din kurs har.

Hur går en prövning till?

När din prövningsansökan är registrerad undersöker rektorn möjligheten att genomföra prövningen, antingen med hjälp av lärare som jobbar på Komvux eller med lärare på någon av våra olika utbildningsanordnare. Den lärare som utses att genomföra prövningen kommer kontakta dig för mer information om tid, plats och hur det kommer gå till. Beroende på kurs så kan en prövning se lite olika ut. Observera att vissa prövningar kan komma att genomföras på distans via dator. Mer information om prövningar hittar du på Skolverket.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du veta hur det går till att göra nationella prov? Du kan läser mer om det i fliken om Nationella prov.

Hur många prövningar kan jag göra per prövningsperiod?

Du kan ansöka om prövning för maximalt 400 gymnasiepoäng under samma prövningsperiod. Söker du fler poäng än det behövs ett beslut av en rektor. Om du söker prövning i flera kurser måste du vara beredd på att proven kan ske samma vecka eller väldigt nära varandra.

Vad kostar en prövning?

Om du har minst betyget G eller E i en kurs och vill göra en prövning för att höja betyget kostar det 500 kronor per prövning. Likaså om du vill göra en prövning i en kurs du inte läst förut. Kvitto på inbetalningen ska du lämna in samtidigt som du lämnar in prövningsansökan.

Har du IG eller F i en kurs är prövningen gratis. När du lämnar in din prövningsansökan måste du styrka ditt IG eller F med en betygskopia.

Prövning på grundläggande nivå och SFI är alltid kostnadsfri. 

Återbetalning

Avgiften betalas inte tillbaka om du väljer att avbryta eller inte kommer till prövningen. Om vuxenutbildningen inte kan erbjuda prövningen du betalat för så kan avgiften betalas tillbaka. En rektor måste godkänna återbetalning av prövning.

Prövning i Moderna Språk och Modersmål

Vi kan erbjuda prövning i Moderna språk Arabiska steg 1-5. Behöver du göra prövning i steg 6 eller 7 eller i ett annat modernt språk hänvisar vi dig till andra kommuner. Här kan du se vilka prövningar vi erbjuder i modersmål och moderna språk.   

Prövning i gamla kurser?

Det är tyvärr inte längre möjligt att göra prövning i gamla kurser med det gamla betygssystemet IG-MVG. Om du vill höja betyget i exemeplvis den gamla kursen Matematik A så får du ansöka och betala för prövning i Matematik 1, som motsvarar den gamla kursen Matematik A. Kontakta en studie- och yrkesvägledare om du har frågor som gäller prövning i gamla kurser. Under fliken Öppettider och kontakt hittar du information om hur du kommer i kontakt med studie- och yrkesvägledare.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.