MENY
Eskilstuna kommun

Utländska betyg

Du kan ha nytta av att värdera dina utländska betyg!

Du som har betyg från avslutad utländsk utbildning från gymnasiet eller universitet/högskola kan få hjälp av oss hur du kan få dem värderade av berörd myndighet. För att vi ska kunna hjälpa dig måste betygsutskrifterna vara översatta till svenska, engelska, franska, eller tyska.

Du kan också själv ansöka om en bedömning via Universitets- och högskolerådets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Via Kammarkollegietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du få hjälp med att komma i kontakt med en auktoriserad översättare.

Behörighet till högre studier

Om du har en bedömning av din utländska gymnasieutbildning från UHR (Universitets- och Högskolerådet) eller VHS (Verket för Högskoleservice) som det hette tidigare, så står det på din bedömning vilka kurser du behöver läsa för att få grundläggande högskolebehörighet.

Alla behöver läsa kurser i svenska språket och många behöver också läsa engelska. En del behöver läsa fler kurser. Du kan också läsa kurser för särskild behörighet om du vill.

För dig som läser till grundläggande behörighet i svenska och engelska i nya gymnasiekurser krävs:
Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
Engelska 5 och 6

För dig som har läst in din behörighet i svenska och engelska i de gamla gymnasiekurserna krävs för grundläggande behörighet:
Svenska som andraspråk B
Engelska A

Om du började att läsa in din svenska och engelska behörighet  i de gamla gymnasiekurserna enligt det gamla kravet men inte hann bli klar med alla kurserna före 1 juli 2012, behöver du nu komplettera med de nya kurserna enligt det nya kravet på behörighet.

Har du godkänt betyg i enbart Svenska som andraspråk A och Engelska A behöver du nu komplettera med Svenska som andraspråk 2 och 3 samt Engelska 6 för att få grundläggande behörighet till svensk högskola och universitet.

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.