MENY
Eskilstuna kommun

Eskilstunaån ur ett tekniskt perspektiv

Vatten har alltid varit viktigt när vi människor bosätter oss eftersom vi behöver vatten i vår vardag. Inte minst var vattnet viktigt för våra fabriker och industrier som oftast byggdes i närhet av vatten, precis som här i Eskilstuna. Vattnet gav en bra möjlighet att släcka eventuella bränder och vid många bruk behövdes vatten i tillverkande av t.ex. pappersmassa eller ångmotorer. Vattnets kraft var tidigt en källa till att driva kvarnar som malde mjöl eller sågverk och senare användes vattnets kraft för att skapa elektricitet i vattenkraftverk.

I Eskilstunaån finns just nu 5 vattenkraftanläggningar: Kvarnfallet, Nyby, Faktoriholmarna, Tunafors och Skogstorp. Skogstorps vattenverk genererar mest el med en normalproduktion på ungefär 5,2 GWh och Nyby har den högsta fallhöjden på 6,5 m. Vattenkraft är en förnybar energikälla men vattenkraft är, enligt Energimyndigheten, en av de verksamheter som påverkar vattendragen mest negativt.

Genom att följa länkarna nedanför bilden kan ni läsa mer om teman inom ämnet teknik att arbeta med. Varje länk leder dig till en kort teoretisk introduktion följt av tekniska experiment eller konstruktioner kopplade till teorin. Undrar du över något eller vill fördjupa dig är du varmt välkommen att kontakta oss för fler idéer och förslag på hur du kan arbeta vidare. 

Välkomna in!

Skjulsta

Sidorientering:

Vattenkraft
Att färdas på vatten
Rent vatten
Ångmaskinen

Här kan läsa om teknik kring vatten och få tips på enkla experiment.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-fredag 07.30-16.00


Besökstid Torshälla
Stängt


Telefontid
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Dag före röd dag och klämdag 08.00-13.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla