MENY
Eskilstuna kommun

Vägar till industrin – en utredning om vad elever i grundskolan tycker och tänker om teknik

Det går att öka elevers allmänna intresse av teknik genom att låta dem delta i olika teknikrelaterade aktiviteter. Det är en av slutsatserna i rapporten Vägar till industrin som tagits fram av Barn- och utbildningsförvaltningen i samarbete med Eskilstuna fabriksförening.

Syftet med utredningen är att attrahera fler barn och ungdomar att arbeta inom industrin och den industrinära tjänstesektorn för att möta den framtida kompetensförsörjningen.

Eleverna i projektet har fått delta i olika aktiviteter för att få ökad kännedom om vilka yrken som finns inom industrin och vilka utbildningsvägar som finns att gå. De har bland annat sett filmer, utfört elektroniklaborationer på KomTek som är en kommunal teknikskola, besökt Jobbcirkus, som arbetar med information och vägledning om olika yrken samt gjort besök på industriföretag.

Före och efter aktiviteterna fick eleverna svara på enkäter med olika frågeställningar om deras tankar och syn på teknik och industrin. Eftermätningen visade att det går att positivt påverka elever genom de aktiviteter de genomfört och höjt deras allmänna intresse för ämnet.

- Vi kommer, via kompetensråd Teknik, arbeta vidare för att utveckla samarbetet med Eskilstuna fabriksförening, Teknikcollege, KomTek och Jobbcirkus som ett stöd i undervisningen på grundskolan. Det är även viktigt att vi kan erbjuda våra elever i årskurs 8 och 9 praoplatser inom industrin, säger Johan Lindeberg, biträdande skolchef grundskolan.

Här kan du läsa mer i rapporterna:

Vägar till industrin - piloter och före/efter analys

Vägar till industrin - kartläggningsrapporten

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.