Nuläge samt frågor och svar om covid-19 i förskola och skola

Många undrar hur våra förskolor och skolor berörs av pandemin. Vi får också frågor om barn och elever ska komma till våra förskolor och skolor eller inte.
Vi följer de instruktioner och riktlinjer som Region Sörmlands smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten
Gymnasieskolan övergår till fjärr- och distansundervisning
Från och med måndag 7 december—onsdag 6 januari 2021 går den kommunala gymnasieskolan över till fjärr- och distansundervisning. Detta för att ytterligare bromsa smittspridningen av covid-19 enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
Nulägesbild över helt eller delvis stängda verksamheter inom förskola och skola (uppdateras löpande)
Ingen förskola är stängd.
Öppna förskolan
Öppna förskolorna i Eskilstuna kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och stänger sin verksamhet från och med 21 december till och med 24 januari.
Den 18 december införde Folkhälsomyndigheten ytterligare rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19. En rekommendation var att kommuner och regioner ska stänga all verksamhet som inte är helt nödvändig. Läs mer om de ytterligare åtgärderna från Folkhälsomyndigheten
- Elever i årskurs 7-9 har distansundervsining 11-24 januari. Bakgrunden till beslutet är en rekommendation från Region Sörmlands smittskyddsläkare till länets alla huvudmän i och med ökande och stor smittspridning i Sörmland. Distansundervisning ger större möjlighet till fysiskt avstånd under det tid som personal och elever vistas i skolans lokaler.
Beslutet gäller inte elever i grundsärskolan. - Från och med 25 januari till och med sportlovet går årskurs 7-9 över till hybridundervisning där eleverna studerar både i skolan och på distans. Skolorna lägger upp undervisningen på olika sätt utifrån sina förutsättningar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att förhindra smitta av covid-19. Eleverna i grundsärskolan och Faktoriet berörs inte av beslutet. Vårdnadshavare och elever får information från sin rektor om hur undervisningen på sin skola ska genomföras.
Den 18 december gick Folkhälsomynigheten ut med en rekommendation om förlängning av fjärr- och distansundervisningen för gymnasieskolan till och med den 24 januari 2021.
Eskilstuna kommun har beslutat att förlänga fjärr- och distansundervisningen inom den kommunala gymnasieskolan till och med 26 februari 2021. Detta för att ytterligare bromsa smittspridningen av covid-19.
Precis som tidigare kommer vissa undantag göras. Det gäller praktiska moment som inte kan skjutas upp, nationella prov, andra examinationer som inte går att genomföra på distans. Även elever på introduktionsprogrammen inklusive resursenheter och elever som i övrigt är sårbara vid distansundervisning kommer få undervisning på skolorna.
Våra vanligaste frågor och svar kopplat till Covid-19 i förskola och skola
Om risken att smittas och bli smittad
Från och med 30 september genomför Region Sörmland provtagning av barn över 6 år med symtom. Genom att ta provet får du svar på om ditt barn har covid-19. Provet fungerar bara om barnet har symtom. Det kan till exempel vara halsont, snuva, feber, huvudvärk, hosta eller illamående och diarré. Det kostar inget att ta provet.
Läs mer och boka tid på 1177.se/sormland
Om resultatet på ditt barns prov är negativt betyder det att hen inte har covid-19. Och om ditt barn mår bra och orkar kan ditt barn gå till skolan igen. Om barnet har någon i familjen med bekräftad covid-19 ska hen stanna hemma.
Om resultatet på ditt barns prov är positivt betyder det att ditt barn har covid-19. Då behöver hen stanna hemma för att inte smitta någon annan. En läkare kommer att ringa för att fråga hur ditt barn mår och berätta hur hen undviker att smitta andra.
Det är viktigt att stanna hemma om man känner sig sjuk. Folkhälsomyndigheten meddelar att symptomen för covid-19 framför allt är feber och hosta. Även andningspåverkan, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk, mag- och tarmbesvär är vanliga symtom.
Ditt barn ska stanna hemma även vid lättare symtom som halsont, snuva och muskel- och ledvärk. Alla ska stanna hemma så länge man känner sig sjuk och man ska vara symptomfri i två dagar innan man får gå tillbaka till skolan. Om ditt barn har kvarvarande lindriga symtom, exempelvis torrhosta och lätt snuva, kan det återgå till skolan eller förskolan om det gått 7 dagar sedan insjuknandet.
Lindriga och tillfälliga symtom hos ett i övrigt piggt och opåverkat barn, som till exempel lätt snuva efter utevistelse, gråt, eller enstaka hostningar, ska inte bedömas som symtom på nytillkommen infektion och möjlig covid-19. Barnet ska då kunna gå i förskolan.
Provtagning
Region Sörmland utför provtagning av barn över 6 år med symtom. Genom att ta provet får du svar på om ditt barn har covid-19. Provet fungerar bara om barnet har symtom.
Om resultatet på ditt barns prov är negativt betyder det att hen inte har covid-19. Och om ditt barn mår bra och orkar kan ditt barn gå till skolan igen. Om barnet har någon i familjen med covid-19 ska hen stanna hemma.
Om resultatet på ditt barns prov är positivt betyder det att ditt barn har covid-19. Då behöver hen stanna hemma för att inte smitta någon annan.
Allmänna frågor
Vid oro och allmänna frågor om coronaviruset hänvisas elever, vårdnadshavare och medarbetare till Folkhälsomyndighetens och vårdguidens webbplatser eller telefon 113 13.
Nej, då ska ditt barn stanna hemma. Alla barn och elever i förskolan, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och motsvarande skolformer rekommenderas stanna hemma när någon de bor tillsammans med har covid-19.
Läs mer om dessa regler här.
Folkhälsomyndigheten har gett ut nya rekommendationer som innebär att även yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas att stanna hemma, precis som äldre elever tidigare rekommenderats att göra det.
Alla barn och elever i förskola, förskoleklass, grundskola, fritidshem, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och motsvarande skolformer rekommenderas stanna hemma när någon de bor tillsammans med har Covid-19.
Läs mer om dessa regler här.
Barn/elever och barn/elever med nära anhöriga i riskgrupp som har frågor hänvisas till 1177 och eventuellt därifrån till behandlande läkare.
Det är förståeligt att man kan känna oro. Enligt Folkhälsomyndigheten och Skolverket ska friska barn vara i förskolan/skolan, annars missar barnet/eleven undervisningen som skolan ger när hen är borta.
Om barnet har någon i familjen med covid-19 ska hen stanna hemma.
Barn- och utbildningsförvaltningen följer Folkhälsomyndighetens och Skolverkets råd kring detta.
Här kan du läsa vad som gäller kring corona utifrån skollagstiftningen
Det kan vi aldrig garantera. Olika former av smitta från bakterier eller virus kan alltid spridas där människor vistas tillsammans. För att minska risken för smitta är det viktigt att alla barn och elever stannar hemma om de är sjuka eller har någon de bor med som har Covid-19.
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att förebygga smitta. Om barn eller elever insjuknar under dagen kontaktar vi vårdnadshavare som får hämta sitt barn.
Om du känner att ditt barn inte kan gå i skolan; för att undvika att ta med eventuell smitta hem, ska du som vårdnadshavare kontakta din läkare för råd och vägledning.
Så länge ditt barn är friskt ska det gå i skolan. Det är smittskydd på Region Sörmland som bestämmer vad som ska göras; smittspårning, karantän och så vidare. Du kommer att få information om vad som gäller på er skola.
Ja, barn kan fortsätta att själva ta både kall och varm mat i bufféservering på skolan.
Angående eventuell trängsel så är det skolledningen som ska se till att avstånd kan hållas genom att ändra schema eller att använda alternativa matsalar.
Måltidsservice följer Livsmedelsverkets och Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
När ett barn eller en elev är sjuk gör vårdnadshavaren en sjukanmälan till skolan. De anmäler inte vilken sjukdom deras barn har. Personal som smittas med covid-19 har en skyldighet att tala om för sin chef att hen är smittad.
Vi är noga med att berörda vårdnadshavare och medarbetare som kan ha riskerat utsättas för smitta får information. Om rektor eller verksamhetschef får information om att barn, elever eller personal bekräftats med Covid-19 hanterar verksamheten själv informationen. Arbetet sker i dialog med Smittskydd Sörmland.
Vi följer Folkhälsomyndighetrenas rekommendationer för att minska smittspridning i våra verksamheter. Bland annat gör vi följande:
Handhygien
- Informerar eleverna om att det är viktig med god handhygien.
- Påminner eleverna om att tvätta händerna ofta med tvål och vatten
- Ser till att det finns tvål och pappershanddukar tillgängligt
- Sätter upp affischer med information om handtvätt
Städning
- Skolans toaletter städas minst en gång om dagen. Papperskorgarna töms regelbundet vid behov.
- Bordsytor, dörrhandtag, räcken, med mera, torkas åtminstone en gång om dagen med rengöringsmedel
- Leksaker, datorer, tangentbord, surf- och lärplattor torkas av varje dag med rengöringsmedel
Social samvaro
- Ökat avstånd mellan bord i klassrum, matsal och andra utrymmen där det är möjligt
- Undviker i möjligaste mån större grupper av barn i till exempel kapprum, aula på rast
- Ser över möjligheten att planera för verksamhet och undervisning utomhus
- Undviker aktiviteter som inkluderar närkontakt om det är möjligt
Läs mer om Folkhälsomyndighetens råd om hur du undviker smitta
Läs mer folkhälsomyndighetens information till skola och förskola om covid-19
Om att stänga eller inte stänga förskolor och skolor
Nej, men från och med måndag 7 december–6 janauari 2021 går den kommunala gymnasieskolan över till fjärr- och distansundervisning. Detta för att ytterligare bromsa smittspridningen av covid-19 enligt rekommendationer av Folkhälsomyndigheten.
Eskilstuna kommun följer de instruktioner och riktlinjer som regionens smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten ger.
Det kan inträffa att enskilda verksamheter stängs på grund av personalbrist eller risk för smittspridning.
Om regeringen fattar beslut om att stänga landets förskolor kommer ändå vissa förskolor att hålla öppet för de vårdnadshavare som har en samhällsviktig funktion och behöver omsorg för sina barn. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har listat vilka verksamheter och funktioner som de bedömer är samhällsviktiga.
Vid evenetuell stängning av förskola eller skola har du som vårdnadshavare möjlighet att anmäla behov av omsorg om din arbetsinsats är nödvändig för att upprätthålla samhällsviktig verksamhet.
Du har dock bara rätt till omsorg om du inte kan ordna omsorg på annat sätt. Om det finns två vårdnadshavare och bara en av er deltar i samhällsviktig verksamhet ska som utgångspunkt den andra ta hand om barnet.
Vid bekräftade fall av covid-19 på en förskola eller skola infomerar rektor berörda vårdnadshavare i samråd med Smittskydd på Region Sörmland.
Om coronavirusets påverkan på förskolorna och skolorna
På grund av covid-19 kan det bli ändringar snabbt på förskolan. Det beror på att många medarbetare på skolorna är sjuka och därför är hemma. Detta kan till exempel leda till att rektor vädjar till föräldralediga eller arbetssökande vårdnadshavare att överväga att ha barnet är hemma från förskolan.
Om detta sker bestämmer ni själva hur ni vill göra som vårdnadshavare. Att dra ner på tiden i förskolan innebär inte ett avdrag på fakturan. Varje förskola informerar vårdnadshavare om eventuella ändringar.
På grund av covid-19 kan det bli ändringar snabbt på skolan. Det beror på att många medarbetare på skolorna är sjuka och därför hemma. Detta kan till exempel leda till att fritidshemmens öppettider ändras, att klasser slås ihop och att eleverna får färre lektioner. Varje skola informerar vårdnadshavare och elever om eventuella ändringar.
Om ersättningar och kostnader
Om du behöver vara hemma för att ditt barn är sjukt så ansöker du som vanligt om ersättning (vård av barn) från Försäkringskassan.
Nej, du behöver inte betala avgift för den period om förskolor, fritidshem eller pedagogisk omsorg måste stänga. Gäller stängningen enstaka dagar gäller inte avgiftsbefrielsen.
Om förskolan är öppen men ditt barn måste vara hemma därför att hen är sjuk eller hemma för att någon hen bor med har Covid-19 gäller som vanligt att avgift debiteras.
Avgiften reduceras vid styrkt sjukdom hos barnet för den tid som sammanhängande överstiger 21 dagar. Reducering sker med kalenderdagsavgiften för varje sjukdag, det vill säga, från och med dag 22. Frånvaron ska styrkas med läkarintyg.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Kontakt
Eskilstuna kommuns kontaktcenter
Besökstid Eskilstuna
Måndag-fredag 07.30-16.00
Besökstid Torshälla
Stängt
Telefontid
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00
Dag före röd dag och klämdag 08.00-13.00
Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla