MENY
Eskilstuna kommun

Tidsvandring


Tidsvandring på Naturskolan

Årskurser

åk 3-9, gy

Under perioden

aug-december,  febr-april

Syfte

Att kunna överblicka tidsperioder från nutid, medeltid, vikingatid, järnålder, bronsålder, odlarstenålder, jägarstenålder och fram till då den senaste inlandsisen började sin avsmältning ca 10 000 år  f Kr.

Att få ett bättre tidsperspektiv över de olika periodernas längd. Genom att mäta sin egen livslängd på tidslinan och sedan gå bakåt i tiden och lyssna på faktaberättelser, se bilder och dramatisera får man förståelse om de olika periodernas längd.

Innehåll

Tidsvandringen blir ett utmärkt komplement till egna undervisningen då man arbetar med historiska händelser i nutid eller om medeltid eller forntid.
Tidslinan är drygt en halv kilometer lång och innehåller bilder och årtal på Sveriges alla regenter samt årsmarkeringar på ett urval betydelsefulla händelser. Vi stannar till vid vissa tidsepoker och med hjälp av  föremål, bilder eller drama illustreras historiska händelser. Ett år är 4 cm av linan.

Tidsvandring under en forntidsdag på Naturskolan

Naturskolan ordnar en forntidsdagar ute vid tältkåtan med praktiska inslag som ett komplement till undervisningen ute på egna skolan. Hos oss har ni möjlighet att låta barnen pröva på olika hantverkssysslor inne i Kvarnstugan eller ute vid vår tältkåta på Naturskolan.

Tidsvandringen kan göras i samband med en sådan dag. Det finns dock en begränsning på hur många andra sysslor man hinner göra om man  väljer göra tidsvandringen.  

Tidsvandring kan lärare göra på egen hand med sina klasser. Kontakta i så fall Naturskolan och boka lån av bilder och lina.

Tidsåtgång

Själva tidsvandringen med eleverna tar ca 60 min. Linnan rullas ut medan man går.  

Förberedelser

Telefonkontakt med Naturskolan innan besöket och överenskommelser kring matsäck och tider och annat som kan vara bra att tänka på.

Alla måste ha kläder och skor som håller en varm och torr eftersom vi är ute oavsett temperatur och väderlek.

Om man önskar göra tidsvandringen på egen hand med sin klass bör man räkna med att någon rullar ihop linan strax efteråt. Beräknad tidsåtgång för hoprullning av lina är ca 45 minuter.

Efterarbete

Utvärdering av Naturskoledagen med frågor  typ:

Vad har jag varit upplevt? Vad har jag lärt mig? Vad kan jag berätta vidare?

Koppling till LGR 11

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Naturskolan
Öppettider

8-15

Besöksadress

Kvarnstugan, Skjulsta, 63369 Eskilstuna

Postadress

Naturskolan Eskilstuna
Skjulsta resurscenter/Naturskolan
Skjulstagatan 3 A
632 29 ESKILSTUNA