MENY
Eskilstuna kommun

Rent vatten

Vatten och avloppssystemet är ett stort tekniskt system vi är väldigt beroende av i dagens moderna samhälle, men vi tänker ofta inte på hur beroende vi är av att detta system ska fungera.


Om du gick på gatorna i gamla Stan år 1625 var du tvungen att se upp, för när som helst kunde någon kasta ut en hink med kiss och bajs genom fönsterna så det landade rakt i ditt huvud! Under 1700-talet när industrierna växte sig stora började människor flytta från landsbygderna och in till städerna. Det gjorde att städerna blev trångbodda och många behövde vatten och dessutom slängde sina sopor på gatorna. Brist på vatten och hygien skapade mycket lortiga stadsmiljöer där sjukdomar spreds i raketfart! Politikerna ville lösa detta och gav de statliga ingenjörerna i uppdrag att hitta en teknisk lösning för att ge städerna en renare miljö. Resultatet blev en form av det tekniska avloppssystem vi har idag!

Här i Eskilstuna är det Eskilstuna Energi och Miljö som levererar friskt vatten av hög kvalitet till sina kunder i Eskilstunaregionen. Att arbeta med vatten och avlopp är ett kretsloppsarbete. Eskilstuna Energi och Miljö hämtar råvatten från naturen och lämnar tillbaka det efter att dom renat det igen. Vi har gott om vatten i Mellansverige, med Mälaren och Hjälmaren som stora reservoarer.

Enligt Eskilstuna Energi och Miljölänk till annan webbplatshar Eskilstuna har ett mycket bra dricksvattnen med lagom hårdhet och fluorhalt. Vattnet är gott, friskt och rent! En medborgare i Eskilstuna använder i genomsnitt 215 liter vatten varje dygn. Det kan låta mycket, men då ingår bad och dusch, matlagning, diskning, tvättning och bevattning. Den minsta andelen är den vi dricker, men det är den delen som sätter kvalitetskraven!

Den här filmen visar hur vattenrening går till:

VATTENRENINGlänk till annan webbplats

Varje dygn kommer det ca 45.000 m3

 

vatten via avloppsledningarna in till EEM i retur från Eskilstunaborna.

Via toaletter och avloppssystem leds det orenade vattnet till Ekeby reningsverk.

 Det här vattnet måste renas innan reningsverket lämnar tillbaka det till Eskilstunaån.

Den här korta filmen visar hur det går till i ett vattenreningsverk:

PÅ BESÖK I ETT VATTENRENINGSVERKlänk till annan webbplats

 

Efter reningsprocessen får man två produkter: Det renade vattnet och ett jordliknande slam. Vattnet återlämnas till Eskilstunaån och Mälaren. Slammet innehåller bland annat människans naturliga gödsel, som innehåller näringsämnen och värdefullt organiskt material. Slammet skulle kunna användas som jordförbättring inom jordbruket, men innehåller för mycket föroreningar som fimpar, spillolja, nagellack och gamla mediciner.

Du kan hjälpa till att ta hand om vårt vatten genom att:

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-fredag 07.30-16.00


Besökstid Torshälla
Måndag-fredag 10.00-12.00,
13.00-16.00

Telefontid
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Dag före röd dag och klämdag 08.00-13.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla