MENY
Eskilstuna kommun

Att bygga båtar

Tidiga spår av människor vid vatten gör att forskarna ställer sig frågan: Hur färdades människorna över vattnet? Till exempel så finns spår av människor för 40 000 år sedan på Australiens kontinent och det finns teorier om att Australien bosattes via sjövägen för 45 000 år sedan. Det finns spår av människor på Amerikas kontinent för mer än 15 000 år och de här spåren betyder att man borde haft någorlunda sjödugliga farkoster redan då för att komma dit. Medelhavsön Cypern som har mer än 50 km till närmaste land har varit befolkat i mer än 12 000 år. De första vattenfarkosterna bestod antagligen av kullfallna träd, som kunde användas då man ville ta sig över åar, sjöar eller vikar. Så småningom skapade man bättre farkoster genom att kvista träden och genom att surra samman flera stammar till en flotte.

De första båtarna som byggdes var antagligen stockbåtar och skinnbåtar. Stockbåtar byggdes genom att man urholkade stockar och skinnbåtarna tillverkades genom att man snörde eller sydde ihop stora djurskinn och dom är båtarna är kända från tiden 6000 år f.Kr. Det äldsta båtfyndet i Sverige och är en stockbåt som hittades i Fiskeby, Hudiksvalls kommun daterad till mellan 700-500 f.Kr.

De första segelfartygen byggdes förmodligen i Egypten eller Mesopotamien ca 3500 f Kr eller tidigare. Verkligt stora segelskepp byggdes i det romerska riket, med lastkapacitet på upp till ca 1000 ton, likaså i Kina ca 1000 e Kr. Vikingatidens drakskepp var snabba och byggda för många roddare och segel men det var först efter vikingatidens slut man började bygga skepp med roder i aktern som vi har idag. Under medeltiden utvecklades skeppsbygget ännu mer och 1625 kom första boken om skeppsbyggnad på tyska. Fram till nu hade alla skepp byggts på tidigare erfarenhet men under 1700-talet började man bygga skepp efter ritning.

Regalskeppet Vasa är en riktig skattkammare från 1600-talet som bjuder oss på en rik historia om allt från arbetet på Skeppsgården till livet ombord på ett krigsskepp. Det nybyggda krigsskeppet hann bara segla några minuter på sin första tur i havet och tusentals människor som kommit för att fira jungfrufärden fick istället se skeppet kantra och ta in vatten genom hålen där kanonerna satt och sjunka efter bara 1300m. Exakt 333 år senare tog man upp skeppet ur vattnet och idag är Vasa det enda välbevarade skeppet från 1600-talet och Vasamuseetlänk till annan webbplats, där skeppet står utställt, är Skandinaviens mest välbesökta museum.  

Länge byggdes skepp av trä men under 1800-talet började skeppen förses med böjd plåt, stål och järn. Idag byggs skepp och båtar av många olika material. En båt, ett skepp eller ett fartyg kan drivas med olika metoder. Mänsklig kraft som att ro, ångmaskin, motorer som drivs av bensin, segel eller varför inte propellrar? Nu är det dags för dig att prova bygga ditt eget fartyg!   

Källor:
http://www.vasamuseet.se/länk till annan webbplats
http://www.sjohistoriska.se/länk till annan webbplats
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sj%C3%B6fartens_historialänk till annan webbplats
http://www.100innovationer.com/svensk/innovationerna/innovationer/baten.197.htmllänk till annan webbplats
https://sv.wikipedia.org/wiki/Skeppsbyggnadlänk till annan webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-fredag 07.30-16.00


Besökstid Torshälla
Måndag-fredag 10.00-12.00,
13.00-16.00

Telefontid
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Dag före röd dag och klämdag 08.00-13.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla