MENY
Eskilstuna kommun

Lärlingsutbildning

Gymnasial lärlingsutbildning är ett annat sätt att gå ett yrkesprogram. En elev som går lärlingsutbildning i gymnasieskolan går minst hälften av utbildningen på en eller flera arbetsplatser. Lärlingsutbildning är ett alternativ inom alla yrkesprogram och de nationella programmen i gymnasiesärskolan.

Det finns två olika utbildningsvägar på ett yrkesprogram; skolförlagd eller arbetsplatsförlagd (lärling). Som lärling är eleven största delen av sin utbildning på en arbetsplats. Men alla som går ett yrkesprogram ska vara minst 15 veckor på en arbetsplats. Det kallas apl, arbetsplatsförlagt lärande.

Lärlingsutbildningen använder sig av samma ämnesplaner som skolan och leder till samma yrkesexamen. Sedan januari 2014 kan en elev som går lärlingsutbildning i gymnasieskolan ansöka hos CSN om lärlingsersättning - ett bidrag för måltider och resor.

I gymnasieskolan kan lärlingsutbildningen börja första, andra eller tredje läsåret. I gymnasiesärskolan kan utbildningen även starta det fjärde året.En elev som går en lärlingsutbildning har rätt att läsa in grundläggande högskolebehörighet.

Det ska finnas ett utbildningskontrakt för varje elev och arbetsplats inom lärlingsutbildningen i gymnasieskolan. Det är huvudmannen som ansvarar för att utbildningskontraktet upprättas. 

I Eskilstuna bedrivs lärlingsutbildning inom följande yrkesprogram. Läs mer under respektive program:

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (Rinman)
Inriktning bageri och konditori

Bygg- och anläggningsprogrammet (Rekarne)

Inriktning husbyggnad
Inriktning mark och anläggning
Inriktning måleri
Inriktning plåtslageri

Fordons- och transportprogrammet (Rekarne)
Inriktning karosseri och lackering

VVS- och Fastighetsprogrammet (RE)
Inriktning VVS
Inriktning kyl- och värmepumpsteknik

Hotell- och turismprogrammet (St Eskil)
Inriktning hotell och konferens

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.