MENY
Eskilstuna kommun

Introduktionsprogram

introduktionsprogram gymnasiet

Introduktionsprogrammet vänder sig till dig som saknar behörighet för ett nationellt program.
Introduktionsprogrammet finns på alla kommunala gymnasier och ska leda till behörighet till ett nationellt program eller förbereda för arbetsmarknaden eller annan utbildning beroende på dina möjligheter.

Sökbara inriktningar

Preparandutbildning

Om du saknar några få ämnen för att bli behörig till ett nationellt gymnasieprogram kan du läsa ett år på Preparandutbildningen för att komplettera dina betyg.

Din studieplan bestämmer vi tillsammans vid skolstarten. Vi anpassar utbildningen efter dina behov och önskemål så långt som möjligt. Preparandutbildningen finns på S:t Eskils gymnasium.

Yrkesintroduktion

Yrkesintroduktionen är tänkt för dig som inte har godkända betyg för att komma in på ett nationellt yrkesprogram men känner att det är rätt yrkesinriktning. Ditt mål kan vara att bli behörig att söka ett nationellt yrkesprogram eller komma in som IMPRO-elev (programinriktat individuellt val). Ditt mål kan också vara att börja arbeta efter yrkesintroduktionen.

gymnasieelever

Du läser också de grundskoleämnen som du saknar behörighet i och lär dig andra nyttiga saker som kanske gör dig mer motiverad. Du kan också läsa vissa gymnasiegemensamma ämnen.

Följande inriktningar finns att välja på:

  • Barn- och fritid (Rinmangymnasiet)
  • Bygg och anläggning (Rekarnegymnasiet) 
  • Fordon och transport (Rekarnegymnasiet) 
  • Handel och administration (Rekarnegymnasiet)
  • Industriteknik (Rinmangymnasiet) 
  • Restaurang och livsmedel (Rinmangymnasiet)
  • Vård och omsorg (Rinmangymnasiet)

Om du sökt till något nationellt program eller Programinriktat individuellt val inom områdena ovan, och tror att det finns risk att du inte blir behörig rekommenderar vi att du har med yrkesintroduktion i din ansökan till gymnasiet.

Icke sökbara inriktningar

Nedanstående inriktningar kan du inte söka till utan blir placerad på om du inte antagits till något av de sökbara programmen. Prata med din studie- och yrkesvägledare om du misstänker att det blir så.

Individuellt alternativ

Individuella alternativet är först och främst till för dig som av olika anledningar saknar betyg från grundskolan. Här får du möjlighet att läsa upp dina betyg för att sedan söka dig vidare till Preparandutbildning, Yrkesintroduktion eller arbetsmarknaden. Du kan också läsa upp dina betyg för att komma in på en annan utbildning såsom folkhögskola, komvux eller yrkesvux. Är dina ambitioner höga kan du självklart bli behörig till ett nationellt program.

Utbildningen utformas individuellt efter varje elev utifrån förutsättningar och behov för att nå målet. Du läser grundskoleämnen, gymnasiegemensamma ämnen, karaktärsämnen eller annat som hjälper dig höja motivationen och nå dina mål.

Språkintroduktion

Språkintroduktion är en utbildning för dig som är nyanländ till Sverige (max fyra år).

Det finns Språkintroduktion teori för dig som vill komma in på ett nationellt program; yrkes- eller högskoleförberedande. Programmet förbereder dig även för studier på preparandutbildningen, Komvux, folkhögskola eller yrkesvux.
Språkintroduktion yrke är för dig som vill komma in på ett nationellt yrkesprogram, yrkesintroduktion eller få ett arbete direkt efter utbildningen.

På Språkintroduktion läser du mycket svenska men också andra ämnen för att förbereda dig för andra studier. Går du Språkintroduktion yrke får du även grundläggande utbildning inom yrkesområdet du valt.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.