MENY
Eskilstuna kommun

Hantverksprogrammet

Vår salong är öppen för kunder måndagar 12.00 -16.00 och onsdagar 12.00 - 16.00
Boka tid på 016- 710 15 71 Välkommen!

Hantverk frisör, styling och makeup

Du lär dig

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram där du förbereds för ett framtida yrke som frisör. Här får du lära dig yrkets grunder såsom olika klipptekniker, håruppsättni ngar, makeup, styling och färglära.

Frisöryrket är ett serviceyrke och du får vara beredd att möta olika människor. Du läser entreprenörskap där du bland annat får kunskap i hur du startar och
driver ett företag.

Arbetssätt

Under utbildningens tre år växer du i din roll och blir mer och mer självständig. Redan i årskurs ett får du komma ut på totalt två veckors praktik för att känna på miljön i en salong. I årskurs två blir du en i teamet och driver skolans salong där du bemöter kunder och jobbar med service och försäljning. Nu börjar också
din praktik som innebär att du är på en salong en dag i veckan.

I årskurs tre blir utbildningen än mer avancerad.
Du erbjuds möjlighet att göra delprovet vilket visar att du har grunderna i yrket och ger dig största steget in i branschen med prestigefylld frisörlicens. Delprovet bekostas av skolan. I årskurs tre har du även möjlighet att vara lärling. Dessutom har du möjlighet att praktisera utomlands för en gedigen erfarenhet.

Efter gymnasiet

Frisörinriktningen ger dig en yrkesutbildning. Det betyder att du fortsätter din resa som trainee ute på salong till att bli färdigutbildad frisör efter avslutade gymnasiestudier. Som trainee på en salong har du rätt till lön enligt kollektivavtal. Efter 3 000 timmar som trainee kan du avlägga ditt slutliga gesällprov som är branschens yrkesbevis.

Du kan söka vidare till yrkeshögskola och du har möjlighet att inom programmet läsa de kurser som behövs för att få grundläggande
högskolebehörighet.

Du lär dig

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram där du förbereds för ett framtida yrke som frisör. Här får du lära dig yrkets grunder såsom olika klipptekniker, håruppsättningar, makeup, styling och färglära. Frisöryrket är ett serviceyrke och du får vara beredd att möta olika människor. Du läser entreprenörskap där du bland annat får kunskap i hur du startar och driver ett företag.

Arbetssätt

Under utbildningens tre år växer du i din roll och blir mer och mer självständig. Redan i årskurs ett får du komma ut på totalt två veckors praktik för att känna på miljön i en salong.
I årskurs två blir du en i teamet som driver vår egen salong på skolan och du får lära dig att bemöta kunder. Nu börjar också din praktik som innebär att du är på en salong en dag i veckan. I årskurs tre blir utbildningen än mer avancerad. Du får kunskap i håruppsättningar, brudklädsel och makeup.
Du förbereds också för att göra ett delprov till ditt gesällbrev.

Efter gymnasiet

Frisörinriktningen ger dig en yrkesutbildning, men det betyder inte att du är färdigutbildad frisör efter avslutade studier. Efter gymnasiet gör du din färdigutbildningstid som lärling på en salong och du har då rätt till lön enligt kollektivavtal. Efter 3 000 timmar som trainee kan du avlägga ditt slutliga gesällprov som är branschens yrkesbevis. Du kan söka vidare till yrkeshögskola eller har du möjlighet att inom programmet läsa de kurser som behövs för att få grundläggande
högskolebehörighet.

För dig som

Är kreativ och gillar att jobba med händerna.
Är serviceinriktad och intresserad av mode och trender.

Du läser

Frisörämnen, makeup, entreprenörskap med mera.

Det här kan du jobba med

Efter avklarad gymnasieutbildning kan du arbeta som frisöraspirant.

Vill du veta mer?

På frisor.se som är Frisörföretagarnas branschsajt kan du läsa mer om yrket.

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram.

Kontakt

Lotta Sunnberg, studie- och yrkesvägledare 072-971 25 80 charlotte.sunnberg@eskilstuna.se

Maria Werner, lärare 070-086 23 61 maria.werner@eskilstuna.se

Halina Sundqvist, rektor
016-710 83 52, 073-950 60 91 halina.sundqvist@eskilstuna.se

Frisörskolan 016-710 15 71

Examensmål Hantverksprogrammetlänk till annan webbplats

Poängplan Hantverksprogrammet Frisör


Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

S:t Eskils gymnasium
Öppettider

Expedition A-hus kl. 08.00-16.30
Lunchstängt kl. 12.30-13.15

Besöksadress

Smedjegatan 3-5, Eskilstuna

Postadress

S:t Eskils gymnasium
Smedjegatan 3-5
631 86 Eskilstuna