MENY
Eskilstuna kommun

Inriktningar

 Det första året på programmet är gemensamt, därefter läser du den inriktning du valt. Det finns två inriktningar att välja;

  • Kök och servering
  • Bageri och konditori

Kök och servering

Du undervisas i matlagningskonsten, både praktiskt och teoretiskt.  Vi går igenom alla kökets grunder och du lär dig att hantera många olika sorters råvaror. Utifrån dessa lär du dig skapa både traditionella och trendiga maträtter.

Om du väljer inriktningen servering får du lära dig serveringshantverket, både i praktik och i teori. Du får även kunskap om drycker och alkoholhantering inom restaurangbranschen.  Du lär dig duka vackert efter årstid och enligt etikett. Gästbemötande, merförsäljning samt hur planeringen för små och större arrangemang fungerar ingår även i utbildningen.

 På vår skola finns vår egen restaurang, Restaurang Rinman, den är öppen både lunch och kväll varje vecka och du får träna servering och matlagning på våra gäster innan det är dags att utöva dina kunskaper på praktikplatsen (APL). Vi har praktikplatser både i Sverige och utomlands (vi samarbetar just nu med restauranger i Tjeckien, England, Spanien och Frankrike).

För dig som

Gillar att möta människor, är utåtriktad och kreativ. Ett plus också om du är intresserad av mat och att laga mat.

Exempel på kurser du läser

Matlagning, barteknik, drycker, servering, mat och dryck i kombination.

Det här kan du jobba med

  Kock i restaurang, butik eller provkök, servitör, servitris, matinformatör eller egen företagare.

Bageri och konditori

Kreativitet, nyfikenhet, skaparlusta och fantasi genomsyrar inriktningen bageri och konditori. Här lär du dig att skapa allt från matbröd och kaffebröd till tryfflar, tårtor, choklad och konfektyr.

 Det här är inriktningen är för dig som tar initiativ och är framåt. Du har möjlighet att delta i tävlingar och event och gör studiebesök hos lokala livsmedelsproducenter.

 Två dagar i veckan är du lärling vid något företag inom konditori eller bageri, vilket öppnar dörrar in i yrkeslivet. Efter utbildningen är du redo för yrkeslivet, eller kanske du redan har fått jobb? Inriktningen ger dig också grunderna för att starta ett eget café eller konditori.

För dig som

Är kreativ, har fantasi och gillar utmaningar. Du behöver också kunna ta egna initiativ och ta för dig. En stor del av utbildningen gör du som lärling.

 Exempel på kurser du läser

 Bageri, konditori, choklad och konfektyr.

 Det här kan du jobba med

 Bagare, konditor, egen företagare inom exempelvis cafénäringen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Rinmangymnasiet
Öppettider

Receptionen Hus 1
måndag-torsdag kl. 08.00-15.00
fredag kl. 09.00-15.00

Postadress

Rinmangymnasiet Eskilstuna kommun
631 86 Eskilstuna