MENY
Eskilstuna kommun

Inriktningar

Följande fem inriktningar erbjuds vid Rekarnegymnasiet:

Under första året får alla lära sig grunderna, då vi läser gemensamt för att sen välja inriktning inför årskurs två. Se mer om programmet i poängplanerna för respektive inriktning.
OBS! Du kan även kombinera dina studier med NIU.

Lastbil och mobila maskiner
(bli expert på att serva tunga fordon)

Reparation, service och underhåll på lastbilar, grävmaskiner, lastare, traktorer och andra arbetsmaskiner blir din vardag. Du får en mycket bra utbildning inom ett nischat område där behovet av kompetens är stort.

Inriktningen ska ge kunskaper inom diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner. Inriktningen kan leda till arbete som lastbilsmekaniker,  maskinmekaniker eller tekniker. 

Jämfört med personbilsmekaniker specialiserar du dig mot dieselmotorer samt hydrauliska och pneumatiska system. Du får jobba med stora och tunga maskiner, men det är också en bransch där det finns gott om hjälpmedel.

Skolan samarbetar med det lokala näringslivet, inte minst Volvo CE:s service- och utvecklingsverkstäder.
Läs mer om branschen härlänk till annan webbplats

Poängplan för inriktningen

Personbil (teknik, bilar och service)

Här får du lära dig att utföra service, underhåll och reparationer på personbilar och lättare transportfordon. Du blir utbildad tekniker eller mekaniker. Vi har en modern och fullt utbyggd verkstad på skolan som vi är stolta över och där en stor del av din utbildning sker.

Inriktningen personbil ska ge kunskaper inom diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Inriktningen kan leda till arbete som personbilmekaniker eller tekniker. 

Halva tiden av dina yrkesämnen utgörs av praktik på något företag eller verkstad i regionen. Eftersom personbilar idag är uppbyggda av elektroniska system får du lära dig att använda och förstå dessa. Du får hantera mätinstrument, lära dig om elektronik, karosseri, inredning, bromsar och andra mekaniska delar.

Då yrket till även till stor del bygger på kontakter och kommunikation med andra människor, lägger vi stor vikt vid kunskaperna inom kundvård och bemötande.

Läs mer om bilbranschen härlänk till annan webbplats

Poängplan för inriktningen

Transport (du tar ansvaret för transporter på våra vägar)

Du får en gedigen utbildning för att klara arbetet som yrkeschaufför. Inriktningen har fokus på godstransport vilket innebär att du under studietiden får körkortsbehörighet för lastbil med tungt släp. Du får också truckförarkompetens för at kunna lasta och lossa gods.

Inriktningen transport ska ge kunskaper inom trafikkunskap, transportsystem och logistik. Inriktningen kan leda till arbete som yrkesförare. 

Som yrkeschaufför för godstransporter behöver du också kunna lagerhållning och logistik. Du lär dig avancerade kommunikationsystem, säkerhet och att utföra enklare reparationer, allt för att du ska klara de krav som ställs på dig i yrkeslivet.
Läs mer om transportbranchen härlänk till annan webbplats

Poängplan för inriktningen

Karosseri och lackering (bli expert på plåtskador och lackering)

Ett riktigt hantverksyrke och för att du ska utvecklas på bästa sätt gör du din utbildning som lärling på något företag i Eskilstuna med omnejd. 

Karosseri och lackering handlar ofta om att reparera kaross- , plåt- och plastskador på bilar. Du blir duktig på att förstå olika materials egenskaper och du får lära dig lösa problem för att kunna återställa skadade fordon.

Det finns också stora möjligheter att specialisera dig inom exempelvis motivlackering och rekonditionering.

Som bilskadereparatör eller billackerare kommer du att vara eftertraktad om du har intresse och bygger upp din hantverksskicklighet.   

Poängplan för inriktningen

Kombinera studierna med NIU (Nationell Idrotts Utbildning)

Du kan även gå Fordons- och transportprogrammet och kombinera en seriös elitsatsning på handboll eller fotboll. Samtidigt med dina studier kan du bedriva en målinriktad träning på skoltid.

Vi är en certifierad NIU-utbildning vilket betyder att vi uppfyller ett antal idrottsliga krav.
Klicka här för mer information om NIU

Forsatta studier

Du får räkna med att vidareutbilda dig för att kunna hålla dig kvar i yrket. Du är behörig till yrkeshögskolan. Där finns utbildningar som är både teoretiska och praktiska, till exempel utbildningar inom internationella transporter och logistik, transporter med flyg, transportledare, miljöteknik med mera.

På programmet får du allmän behörighet till fortsatta studier på högskola/universitet. I din individuella studieplan finns redan från start de kurser inlagda som krävs för att du ska få din högskolebehörighet. Det innebär att du läser kurser i svenska och engelska i samtliga årskurser.


Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Rekarnegymnasiet
Postadress

Rekarnegymnasiet
Krongatan 14
632 26 Eskilstuna

Kontakt

016-710 18 71 
Skicka e-post
016-12 37 44