MENY
Eskilstuna kommun

De här ämnena läser du

Gymnasiegemensamma ämnen:

På ett yrkesförberedande program läser du i grunden 600 poäng gymnasiegemensamma ämnen.

De ämnen som alla läser är Engelska, Historia, Idrott och hälsa, Matematik, Naturkunskap, Religionskunskap, Samhällskunskap och Svenska/Svenska som andraspråk. För mer information se Poängplaner för våra olika inriktningar.

Programgemensamma ämnen:

De kurser som alla på fordons- och transportprogrammet läser som programmets gemensamma karaktärsämnen är: Fordons- och Transportbranchens yrkesvillkor och arbetsområden samt Fordonsteknik Introduktion. 

Programfördjupningar:

Fordons- och Transportprogrammet på Rekarnegymnasiet erbjuder fyra inriktningar som var och en leder mot många och ganska olika yrken, till exempel billackerare, lastbilschaufför, terminalarbetare, lastbilsmekaniker, personbilsmekaniker och bilskaderreparatör.

Vilka fördjupningskurser du läser beror på vilken inriktning du väljer. När du valt inriktning kan du även ha olika yrkesutgångar att välja på. Vilka kurser du läser för respektive inriktning/yrkesutgång, se ovanstående länk.

Gymnasiearbete:

På alla yrkesprogram och högskoleförberedande program inom gymnasiet ska eleverna genomföra ett gymnasiearbete. För att få en gymnasieexamen så måste eleven göra ett godkänt gymnasiearbete.

Det är med gymnasiearbetet eleven knyter ihop sina studier på programmet och visar att hen är förberedd för yrkesliv eller högskolestudier.

Lärande i praktiken - Arbetsplatsförlagt lärande - APL

Minst 15 veckor av utbildningstiden är arbetsplatsförlagt lärande, APL. Du får vanligtvis göra APL under flera olika perioder. Du kan få vara ute på till exempel verkstäder för personbilar eller maskiner, på transportföretag och på andra arbetsplatser inom fordonsbranschen.

Du får praktiskt tillämpa de kunskaper du lärt dig i skolan.

Situationsanpassat lärande

De nya ämnesplanerna är upplagda så att eleverna får gå från helhet till delar, från det generella till det specifika. Programmet bygger mycket på situationsanpassat lärande, det vill säga ämnen tas upp i sitt naturliga sammanhang.

Många sekundära yrkesutgångar

Förutom de vanliga yrkesutgångarna finns även ett stort antal "sekundära" utgångar. De finns inte med som förslag på yrkesutgångar men innefattar yrken som du som gått fordons- och transportprogrammet mycket väl arbeta inom för att du har en bred praktisk teknisk-mekanisk bakgrund.
Dit hör exempelvis besiktningstekniker, MC-mekaniker, bilbyggare och bilsportstekniker.

Poängutrymmet för fordons- och transportprogrammet fördelar sig så här:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Rekarnegymnasiet
Postadress

Rekarnegymnasiet
Krongatan 14
632 26 Eskilstuna

Kontakt

016-710 18 71 
Skicka e-post
016-12 37 44