MENY
Eskilstuna kommun

Tidnings- och tidskriftsdatabaser


Tidningar och tidskrifter är bra informationskällor särskilt om man letar efter fördjupande information om ett särskilt ämne. Både tidningar och tidskrifter är relativt pålitliga källor eftersom artiklarna i dem de skrivs av professionella journalister och det finns en redaktör som ansvarar för innehållet.


Tidningar

Tidningar kommer ut varje dag. De är bra källor om man vill ha tag på allmänna nyheter, människors åsikter och debatter om aktuella händelser i samhället. Exempel på dagstidningar som finns på biblioteket: 
  • Eskilstuna-Kuriren och Folket (lokala morgontidningar)
  • Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet (rikstäckande morgontidningar)

 

Tidskrifter


Tidskrifter kommer ut mer sällan än tidningar, ofta en gång i månaden. De är ofta specialiserade och handlar om ett särskilt ämnesområde. Exempel på tidskrifter som finns på biblioteket:

  • Allt om historia 
  • Illustrerad vetenskap (om ny forskning och vetenskap)

Hur söker man efter artiklar?


Många tidningar och tidskrifter har sökbara arkiv på sina hemsidor. Nackdelen är att man ofta måste man vara prenumerant eller betala för att kunna komma åt dem.

Det bästa sättet att få tag på artiklar (gratis) är genom att söka i särskilda artikeldatabaser som finns på bibliotek. I en artikeldatabas kan man söka efter information om ett ämne i flera olika tidningar och tidskrifter samtidigt.

Referens- och fulltextdatabaser


Man brukar skilja på referens- och fulltextdatabaser. Med referensdatabas menas att databasen bara innehåller en beskrivning av vad artikeln handlar om och en hänvisning ("referens") till den tryckta tidning eller tidskrift som artikeln är publicerad i. 

Med fulltextdatabas menas att hela artikeln kan nås direkt i sin helhet och det är bara att skriva ut den. Vissa databaser t ex ArtikelSöklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är både en referens- och fulltextdatabas. Två exempel på databaser som enbart innehåller artiklar i fulltext är Mediearkivetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och PressTextlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Alla databaserna finns på biblioteket.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

S:t Eskils gymnasium
Öppettider

Expedition A-hus kl. 08.00-16.30
Lunchstängt kl. 12.30-13.15

Besöksadress

Smedjegatan 3-5, Eskilstuna

Postadress

S:t Eskils gymnasium
Smedjegatan 3-5
631 86 Eskilstuna

Kontakt

016-710 10 04
Skicka e-post
016-51 13 66