MENY
Eskilstuna kommun

Bibliotekskataloger

När man letar efter böcker och andra medier på bibliotek så söker man i en bibliotekskatalog. Bibliotekskatalogen är en databas som man når via bibliotekets webbplats eller på en dator i biblioteket.

Både skolbiblioteket, stadsbiblioteket och högskolebiblioteket på Mälardalens högskola använder samma slags bibliotekskatalog-system (som heter Book-it).BIBLIOTEK.SE OCH LIBRIS

När du söker i bibliotekskatalogen Bibliotek.se så söker du samtidigt i alla svenska biblioteks samlingar av böcker och andra medier. När du söker i Libris så söker du samtidigt i alla svenska högskole- och universitetsbibliotek.

När ska man söka i Bibliotek.se eller Libris?
Det kan vara bra att söka i Bibliotek.se eller Libris när du inte hittar tillräckligt med böcker på skol- och stadsbiblioteket och om du vill veta om det finns något mer skrivet om ämnet.

I Libris kan man även söka i olika specialdatabaser för olika ämnesområden, som t ex ”Kvinnsam” som innehåller litteratur om kvinno- och manshistoria och genusvetenskap.

Hur söker man i Bibliotek.se och Libris?


Du söker med hjälp av författarnamn, titel eller några ord som beskriver vad boken eller ämnet du söker efter handlar om. Tänk på att du söker i ALLA svenska bibliotek och alltså kan du få hur många träffar som helst. Då kan det vara bra att begränsa sökningen på olika sätt:


SÖKTIPS


Använd sökord som är så specifika som möjligt. Ska du t ex undersöka "häxprocesserna i Dalarna under medeltiden" så sök på

häxprocesser dalarnamedeltiden.

Om du bara söker på

häxor

eller

häxprocesser

så kommer du att drunkna i litteratur/träffar.

Om du klickar på länken ”Var finns titeln?” kan du i Bibliotek.se och Libris se vilket eller vilka bibliotek som har boken du söker efter. Hittar du något bra som inte finns på ett bibliotek i Eskilstuna så kan skolbiblioteket beställa hem det till dig som fjärrlån.

Sök i Bibliotek.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sök i Librislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterSÖKTIPS


När man söker efter böcker till projektarbetet eller andra skolarbeten är det kanske främst faktaböcker som man letar efter. Men tänk på att om du ska göra ett arbete om t ex ätstörningar sjukdom, så kan det vara väldigt givande att läsa en roman eller kanske en biografi (en sann berättelse om en människas liv), för att få en djupare förståelse om ämnet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

S:t Eskils gymnasium
Öppettider

Expedition A-hus kl. 08.00-16.30
Lunchstängt kl. 12.30-13.15

Besöksadress

Smedjegatan 3-5, Eskilstuna

Postadress

S:t Eskils gymnasium
Smedjegatan 3-5
631 86 Eskilstuna

Kontakt

016-710 10 04
Skicka e-post
016-51 13 66