MENY
Eskilstuna kommun

Liv & Hälsa - debatt

Hur mår ungdomar idag? Stor undersökning om hur ungdomar mår presenterades och diskuterades på samhällsvetenskapsprogrammet på S:t Eskil

På samhällsvetenskapsprogrammet på S:t Eskils gymnasium händer alltid något spännande!

Fredagen den 11 november fick eleverna i årskurs 2 som valt sam-inriktningen på samhällsvetenskapsprogrammet ta del av landstingets stora undersökning av Sörmlandsungdomars livsvillkor, levnadsvanor och hälsa.

Under februari och mars 2011 genomförde Landstinget Sörmland enkätundersökningen Liv & Hälsa Ung. Cirka 10 000 sörmländska elever i årskurserna 7 och 9 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet tillfrågades om livsvillkor, levnadsvanor och hälsa. Fredagen den 11 november presenterade två representanter för Liv & Hälsa, Katarina Gustafson och Lotta Sahlqvist, denna undersökning.

Det var första gången representanterna för Liv & Hälsa på detta sätt gått ut och presenterat undersökningen direkt för en grupp ungdomar.

Undersökningen visar mycket som är spännande. Till exempel mår killar i genomsnitt bättre än tjejer, medan fler tjejer än killar går vidare till högre studier.

Särskilt glädjande för oss på S:t Eskil är att undersökningen visar att på S:t Eskil mår ungdomarna bättre genomsnittet för andra gymnasieskolor i kommunen och länet. Det gäller särskilt bland killar: Killar på S:t Eskil mår mycket bättre än genomsnittet för killar på andra gymnasieskolor i kommunen och länet.

Tvåorna på samhällsvetenskapsprogrammet diskuterade undersökningsresultatet med representanterna för Liv & Hälsa och gav också många viktiga synpunkter på varför det är som det är med ungdomars hälsa.

Rebecca Brolin, klass SP2A


S:t Eskil
Killar mår i allmänhet bättre än tjejer, enligt undersökningen. Vad tror du det beror på?
- Jag tror att tjejer har mer komplex, mer press på sig. Sedan kanske det inte heller är lika okej för killar att säga att de mår dåligt.
Här på S:t Eskil visar undersökningen att ungdomar mår bättre än genomsnittet för andra gymnasieskolor. Vad kan det bero på?
- S:t Eskil är en annorlunda skola eftersom här får man vara som man vill själv, bara man inte är elak.
Killar mår alldeles särskilt mycket bättre på S:t Eskil än genomsnittet för andra gymnasieskolor. Vad kan det bero på?
- Ja, det blir inte samma negativa konkurrens bland killar här på vår skola.

Mohamed Aden, klass SP2A


S:t Eskil

Killar mår i allmänhet bättre än tjejer, enligt undersökningen. Vad tror du det beror på?
- Killar orkar nog hantera stress bättre eftersom de sportar mer. Killar tar också skolarbetet på allvar, men tjejer tar kanske lite för hårt på plugget ibland.
Här på S:t Eskil visar undersökningen att ungdomar mår bättre än genomsnittet för andra gymnasieskolor. Vad kan det bero på?
- Här på S:t Eskil har eleverna mindre krav på varann, hur man ska klä sig och hur man ska se ut. Jag tror att det beror på det.
Killar mår alldeles särskilt mycket bättre på S:t Eskil än genomsnittet för andra.
- Här är killarna mer öppna, man kan prata med vem som helst.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

S:t Eskils gymnasium
Öppettider

Expedition A-hus kl. 08.00-16.30
Lunchstängt kl. 12.30-13.15

Besöksadress

Smedjegatan 3-5, Eskilstuna

Postadress

S:t Eskils gymnasium
Smedjegatan 3-5
631 86 Eskilstuna

Kontakt

016-710 10 04
Skicka e-post
016-51 13 66