MENY
Eskilstuna kommun

Så tycker studenterna

Vi hälsade på tre elever från Teknikprogrammet – TE4 – under deras praktik.

”Det här är en utbildning för framtiden”

Amanda Akdogan

Amanda Akdogan gör sin praktik på Westinghouse i Västerås – ett globalt företag med anställda i 15 länder – och ett av de företagen som Teknikprogrammet samarbetar med.

Westinghouse har flera arbetsplatser med många verksamheter i Västerås. Här jobbar olika ingenjörer med till exempel konstruktion, service och underhåll för kärnkraftverk. Arbetsplatsen på Finnslätten, där Amanda Akdogan har sitt ”kontor”, har runt 1 000 anställda och här finns bland annat bränslefabriken med bränslekontor, bränsleteknik och it-avdelning. Hon berättar att hennes arbete - enkelt förklarat- hittills har handlat om att jobba med olika uppgifter som ska förbättra produktionsflödet.  Det kan till exempel handla om att minska slöseri i form av transporter. Hon har bland annat fått arbeta med att ändra layouter, visuell styrning och att införa ett standardiserat arbetssätt.

- Praktiken är jätterolig och jag lär mig väldigt mycket. Det är bra att vi får möjlighet att möta verkligheten på en arbetsplats. Det passar mig bra att inte bara sitta ”vid skolbänken”.

Vad tycker du om din utbildning?
- För mig är Teknikcollege perfekt, jag kände mig inte mogen för att plugga på högskolan och påbörja en lång utbildning. Det kändes som ett alltför stort beslut att ta om framtiden. På Teknikcollege får vi prova på många olika saker och jag kan känna mig fram.

Hon har valt Innovation och produktion, med inriktningen produktions- och automationsteknik, och berättar att hon först tvekade lite inför valet.

- Men nu vet jag att jag vill jobba med produktionsutveckling. Jag vet att jag inte bara vill sitta framför en dator, jag vill vara med ”på golvet” också, i produktionsmiljö och ha ett nära samarbete med operatörerna.

Vad är bäst med din utbildning?
- Jag tycker om att den är praktisk och att vi får möjlighet att prova på många olika saker. Vi läser till exempel miljöenergi och affärsjuridik, men har också fått prova på att svetsa! Den ger bra chanser att få jobb – det här är en utbildning för framtiden. Vi har verkligen nytta av det vi lär oss skolan.

Vad har du för framtidsplaner?
- Jag har väldigt många olika planer. Jag vet att jag gillar att ha mycket ansvar, jag tycker om att planera och att styra upp projekt.  Men jag kan tänka mig att jobba med många olika uppgifter inom produktionsutveckling. Utbildningen har väckt mitt intresse för mycket nytt och öppnat många nya möjligheter. Inom den närmaste framtiden är målet att göra ett bra examensarbete.

Billy har siktet inställt på jobb

Billy Jocobsen

Billy Jacobsen läser Informationsteknik med inriktning infrastruktur, och gör sin praktik på Volvo-IT i Eskilstuna.

Han trivs utmärkt - Volvo var ett av företagen som låg högst upp på önskelistan över praktikplatser. Hans främsta mål efter Teknikcollege är att få jobb, och det finns det goda chanser till, tror han. De första "kullarna" av gymnasieingenjörer som tog examen för många år sedan börjar nå pensionsåldern, förklarar Billy Jacobsen, och det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden.

 - Det finns många bra företag i Mälardalen som jag skulle kunna tänka mig att arbeta för. Det finns stora möjligheter att få jobb inom min inriktning - de flesta företag behöver ju någon form av it-support, säger han.

Han kan tänka sig att jobba med både säkerhet och support, och även med nätverkstekniskt arbete. Hittills på praktiken har han bland annat fått utöka nätverket genom att konfigurera och installera nya switchar och jobbat inom användarsupport.

Vad tycker du om din utbildning?
 - Jag trivs jättebra. Det jag lärde mig i början på utbildningen, det har jag haft stor nytta av nu på praktiken, och vi har bra lärare. Datorer är mitt största intresse, och därför så får jag ju lära mig mer om ett ämne som jag älskar. Det går att lära sig nya saker inom it hela tiden, på så sätt blir man aldrig färdigutbildad inom det här området.  Jag ångrar inte en sekund mitt val.

Vad är bäst med din utbildning?
 - Att den är så praktisk, och kontakten vi får med arbetslivet tack vare praktikplatserna. På Teknikcollege sitter vi inte och läser om hur man gör - vi får göra istället! Vi lär oss grunderna inom it och vi har till exempel både fått dra kablar och installera servrar. Men det bästa är ändå att chansen att få jobb efter utbildningen är så stor.

 Vad har du för framtidsplaner?
 - Mitt huvudsakliga mål är att få jobb. När utbildningen är klar är jag på många sätt unik på arbetsmarknaden.  Jag är en av få i Mälardalen som har fått möjlighet att gå den här utbildningen. I framtiden tänker jag mig att jag kanske har en chefsposition, många gamla gymnasieingenjörer är ju it-chefer på stora företag i dag. Så småningom kan jag också tänka mig att starta eget företag inom support eller utveckling och arbeta med konsultverksamhet. 

Alexander tar sats mot högre studier

Alexander Karlsson

Alexander Karlsson läser Innovation och produktion med inriktningen konstruktion och produktutveckling, och säger att Teknikcollege känns som att han ”fått ett gratisår.”

- Jag vill plugga vidare till civilingenjör och den här utbildningen hjälper mig att hitta rätt väg, samtidigt som jag lär mig väldigt mycket och får kontakter i arbetslivet.
På praktiken på Vovlo-TC i Eskilstuna har han fått chansen att se verkligheten ute på en arbetsplats. TC står för Teknikcenter och det är hit alla nya prototyper skickas för att testas. Ingenjörerna på Volvo-TC ser till att skapa rätt förutsättningar för testerna.

- Nu har jag fått bättre koll på vad som funkar i praktiken, det här är kunskaper som jag kommer att ha stor nytta av vid ritbordet, säger han.

På praktiken har han bland annat fått arbeta med montering av provriggar och ritat fixturer i CAD.

Vad tycker du om din utbildning?
- Jag är jätteglad för att vi får CAD-kunskaper, och det är en hög kvalité på undervisningen. Praktiken på företagen är också värdefull. När man jobbar med ritningar och med att göra konstruktioner är det jättebra att få träffa dem som faktiskt tar emot ritningarna, och få en inblick i deras vardag på jobbet.

Vad är bäst med din utbildning?
- Det är att den ger många möjligheter i framtiden.  Jag får ju lära mig mer om mitt största intresse, och jag tycker också att det är roligt att få skapa och planera saker och produkter som kommer till nytta. Till exempel så har jag under praktiken fått göra ritningarna till en hylsa, en ganska simpel sak egentligen. Men att se den tillverkas och att sedan hålla den i handen var en bra känsla.

Vi hälsade på tre elever från T4, teknikprogrammets fjärde år, under deras praktik för att höra vad de tycker om utbildningen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Rinmangymnasiet

Vi utbildar inom områdena: Teknik, Naturvetenskap, omvårdnad och service.

Öppettider

Receptionen Hus 1
måndag-torsdag kl. 08.00-15.00
fredag kl. 09.00-15.00

Postadress

Rinmangymnasiet Eskilstuna kommun
631 86 Eskilstuna