MENY
Eskilstuna kommun

Måltider

En Portion

Flera veckor innan lunchen ska serveras i restaurangen måste vi i köket planera inköp och beställa de råvaror vi behöver för att kunna laga maten. Det gör vi med hjälp av ett program i kommunens intranät, som heter Visma proceedo. Där handlar vi allt vi behöver. Eftersom det handlar om stora volymer och många kilo mat, är det viktigt att våra leverantörer får veta i god tid hur mycket vi vill köpa. Annars kanske det inte finns på lager den dagen vi vill att varorna ska levereras.

Flera gånger i veckan kommer en lastbil till oss, fylld med mat av olika slag. Bilen är kyld, så att inga varor ska bli förstörda på sin väg till oss. Varorna är packade i stora burar, som chauffören kör in i vårt varuintag. När burarna är på plats, kontrollerar vi temperaturen. Sedan börjar arbetet med att lyfta av allting och placera alla varor i rätt kyl, frys eller förråd. Det är ett tungt och slitsamt arbete, så det är bra om man kan jobba tillsammans för att underlätta arbetet.

För att kunna laga flera hundra portioner lunch varje dag krävs stora förråd, och det är viktigt att olika livsmedel förvaras vid rätt temperatur så att ingen mat blir förstörd under tiden den lagras. Frysrummet har en stor fläkt med ett kraftigt frysaggregat, som ser till att luften är omkring -22 grader.

I vårt stora kök tillagas all mat som serveras i restaurangen. Vi har bl.a två stora kokgrytor som rymmer 200 liter, ett stekbord och tre stora ugnar. De är bra att ha när maten ska lagas.

Varje dag serveras en grönsaksbuffé, med flera olika sorters grönsaker och frukt. I köket finns ett särskilt rum för detta, som kallas renseri. Det är viktigt att smutsiga grönsaker inte kommer in i köket till den varma maten, eftersom det kan finnas jordbakterier på grönsaker och frukt som inte är tvättade. Om bakterierna hamnar i maten kan det göra så att den som äter blir sjuk. I renseriet finns ett par maskiner som kan vara bra att ha. En maskin använder vi till att skala rotfrukter i. Den andra kan skiva, riva och tärna.

Kvart över elva slår vi upp portarna och de första hungriga gästerna kan ta för sig av grönsaksbuffé och dagens rätt. Matsalen rymmer ungefär 200 gäster samtidigt, och klockan 12.25 kan vi stänga för dagen. Då har ca 600 gäster fått sin dagliga lunch. Under hela serveringstiden arbetar två serveringsansvariga med att fylla på mat i barerna, torka rent och göra snyggt för våra matgäster.

När maten är uppäten och gästerna mätta och glada är det dags att lämna oss i restaurangen för den här dagen. I disken arbetar en diskansvarig under hela lunchen för att gästerna ska få rena tallrikar, bestick och glas. De flesta är duktiga på att sortera och slänga skräpet i rätt tunna.

När våra gäster har gått till nästa lektion och vi i restaurangen stängt dörren för dagen, är det dags att göra fint och städa inför nästa dag. Allt skräp, t ex servetter och matrester från gästernas tallrikar, måste ju också tas omhand. Allt matavfall samlas, som sedan hämtas av Eskilstuna Energi & Miljö. Avfallet förädlas sedan till fordonsgas i en anläggning på Lilla Nyby, som används av stadsbussarna.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.