MENY
Eskilstuna kommun

Rumänien 2015

I tjock morgondimma, träffas sex spända och förväntansfulla elever, tre av deras lärare och några nervösa föräldrar, på parkeringen i Skiftinge.

Det är lördag och klockan har just passerat 06.00. Anledningen till detta är en resa till Rumänien som är ett av de länder som ingår i skolans ”Erasmusprojekt”. Eleverna ska bo i rumänska hem och det vi vet är att det kommer att bli annorlunda.

Det blir en lång dag som avslutas med en gemensam middag i Bukarest tillsammans med några av de andra deltagarländernas lärare och elever. Söndagen ägnas åt ett flertal guidade turer. Lärarna besöker Ceaucescu palats, torget med monument över revolutionen 1989 medan eleverna har en egen guide och får även tid till lite shopping. På kvällen bär det av med buss  till Galati där eleverna ska möta familjerna de ska bo hos. Och de familjerna fick vänta läääänge på oss. Inte förrän vid 22-tiden var vi framme, trötta.

Måndag….upp och iväg till välkomstceremoni för alla och planeringsmöte för lärarna. Rundvandring på skolan med elever som värdar. Luncherna hade den lilla staden, Independentas mammor lagat. Det var mycket gott och ett överdåd av både mat och bakverk. Vi blev alla varmt och vänligt mottagna av både vuxna och barn.

Ceremonin visade sig vara lika överdådig som lunchen med barn i vackra kläder, musik, sång och dans, dedikerade  till de olika deltagarländerna. Bidraget till Sverige blev ABBA.s ” Give me a man after midnight”.

Tisdagen bjöd på en skoldag och vi hade förmånen att delta i olika lektioner både lärare och elever. De rumänska eleverna hade gjort sig extra fina för denna dag och det märktes tydligt att detta var speciellt och högtidligt. Alla våra Erasmuselever, gjorde färdigt utställningen från energiveckan. Det blev väldigt fint!

Onsdag blev gemensam utflyktsdag med elever, lärare och värdar. Vi besöker en Skans med byggnader och hantverk, några kyrkor och en tur i staden Galati.

Så var vi då framme vid vår sista heldagdag. Lärarna får en riktigt lång utflyktsdag som avslutas med en härlig middag med dans. Eleverna fick en tur till ett stort köpcentrum där de också kunde åka rullskridskor och bowla.

Det har varit en händelserik och härlig vecka med våra duktiga elever. Det som hört till det hetaste samtalsämnet dessa dagar, kan nog sammanfattas med ett ord ”TOALETT”.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Skiftingehus

Kommunal grundskola årskurs F-9