MENY
Eskilstuna kommun

SYV information och tips till vårdnadshavare

Hej

Ni är viktiga personer för era ungdomars framtid, det ni säger väger tungt i ungdomarnas val.

Därför vill jag ger er lite tips på vägen om vad ni kan hjälpa till med. Föräldrainformation om gymnasiet den 22 sept kl 18.00 i Aulan på Djurgårdsskolan.

Använda mina flikar på hemsidan, använda de sidor jag lämnat som länktips.

Ta reda på mycket genom att kontakta de skolor era ungdomar är intresserade av, gå på öppet hus och mässor(kvällstid eller på helger).

Funderar på om det är viktigt att jobba efter gymnasiet eller om vidare studier direkt efter gymnasiet är det viktiga. Om era ungdomar vill gå ett yrkesprogram men samtidigt vill gå på universitet så är det möjligt, ni behöver kolla upp om gymnasiet ger er ungdom möjlighet att läsa följande kurser(en del kan ingå i vissa yrkesprogram); SV2, Sv3, En6, Sh1a2, Hi1a2, Nk1a2 samt Ma2a. Med dessa kurser får eleverna en bredd som gör att de kommer in på många olika universitets/högskoleutbildningar samt att de kan läsa naturtekniskt basår som senare leder till att de kan söka t ex läkare, tandläkare veterinär biolog, apotekare, sjukgymnast och många andra yrken så klart. Det är viktigt att ni kolla upp de gymnasieskolor som eleverna vill söka så att de kan ges möjlighet att läsa kurserna under gymnasiet, de kurser som ni behöver kolla är; Sh1a2, Hi1a2, Nk1a2.

Alla frågor och svar som ni kan behöva hittar ni på mina flikar eller så kan ni gå in på de länkar jag lagt upp.

Glöm inte att kolla upp när öppet hus och mässor ligger.

Vill era ungdomar åka på studiebesök till andra kommuner så står ni för ev. kostnader den dagen, jag hjälper till med kontakten med gymnasieskolan.

Tänk på att jag inte får råda om program, val av gymnasieskolor, min roll är att ge er verktyg att komma fram till ett väl underbyggt val, var hittar jag informationen. Era ungdomar väljer sin utbildning och skola och det är därför viktigt att lägga ner mycket tid på att lära sig mycket om olika program och olika skolor.

Jag hoppas ni får stöd med hjälp av vår hemsida, att era ungdomar kan göra väl underbyggda val


Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.