MENY
Eskilstuna kommun

Informationssökning steg för steg

Fördjupad sökguide för dig som vill bli informationskompetent.

Att vara snabb på att hitta bra information i olika källor och värdera dessa är ett måste inom skolan, om man vill läsa vidare på högskolan, när man börjar arbeta och även till fritidsintressen. Du lär dig snabbt vilken typ av källor som du har användning av.

1. Planera
Tänk efter vad du vill ha reda på. Vilka källor kan vara bra att använda? Böcker? Tidningar? Webbplatser? Intervjuer? Kontakta biblioteket i förväg så får du hjälp med att lägga upp en bra sökstrategi.

2. Sökord
Formulera några bra sökord som täcker in vad du vill ha reda på. Använd vanliga ord, men skriv inga meningar.

3. Sök

Skriv in dina sökord. Ett i taget, i en bibliotekskatalog eller i en sökmotor på webben. Kolla även i länkkataloger. Där du istället bläddrar dig fram till bra länkar. Databaser kan också vara bra. 

4. Sålla

Titta igenom vad du har hittat. Tänk efter vad som kan vara användbart och spara det. Det är oftast lättare att få för mycket information än för lite, behåll därför bara det som verkligen är bra.

5. Källkritik

Granska materialet som du har hittat, och förhåll dig kritisk till det. Tänk efter i vilket syfte materialet har publicerats innan du använder dig av det.

6. Källhänvisning

Skriv upp vilka källor du använt dig av. Skriv upp titel, författare, årtal när du använder dig av böcker. När du använder dig av en tidning eller tidskrift skall du skriva namnet på tidningen, nummer och vilket år tidningen är publicerad. Är det en dagstidning skriver du även datum. När du använder dig av en webbsida skriver du webbsidans adress, titel, vem som har gjort webbsidan och det datum du tittade på webbsidan.

Tips för elever från Kolla Källanlänk till annan webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.