MENY
Eskilstuna kommun

Lästips

Denna bok anses i kriminallitterära kretsar vara den ”första svenska kriminalromanen”. Den utgavs 1893 av Fredrik Lindholm, född i Stockholm 1861, men när boken skrevs journalist på Eskilstuna-Posten sedan några år.
Boken innehåller i stort sett allt som hör en deckare till – ledtrådar från förhör, funna föremål och annat som hjälper till att knyta samman historien i sista kapitlet. Strax efter att boken kom ut flyttade författaren till Landskrona, där han bl.a. grundade Landskrona museum. Han avled också där 1938.
Huvudperson är Fridolf Hammar, polisman vid detektiva polisen i Stockholm, som fått ett tips och därför tar tjänstledigt för att i Eskilstuna utreda vad han anser vara ett brott. Det är knappast troligt att Lindholm tänk sig att skriva den första svenska deckaren. Han hade tidigare skrivit samhällskritiska berättelser, och denna är inget undantag, bortsett från att det är en kriminalpolis som driver bokens handling framåt. Av det skälet slipper man också ifrån de influenser från Sherlock Holmes, som var så framträdande under lång tid inom svensk kriminallitteratur.
(http://www.dast.nu/recension/stockholmsdetektivenlänk till annan webbplats)

"Sjutton skäl för barnboken "

17 skäl för barnboken är den lilla skrift där Svenska Barnboksakademin har samlat en mängd goda argument för läsning. Ladda ner den i pdf härlänk till annan webbplats

Bokjuryvinnare är nu utseed, klicka på bilden nedan för att se vilka böcker som vann!
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bokjury affisch


Boktips från Youtube


Bok
Bok

"Det är så logiskt alla fattar utom du" av Lisa Bjärbolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

boktips.netlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Boktips.net är ett samarbete mellan svenska folkbibliotek. Här ger vi tips
på intressanta böcker som finns att låna på våra bibliotek.

ICDLlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
(International Children's digital library)
Den ICDL stiftelsens mål är att bygga upp en samling böcker som är utestående historiska och samtida böcker från hela världen. I slutändan stiftelsen har ambitionen att få varje kultur och språk representerade, så att alla barn kan känna och uppskatta den rikedom av barnlitteratur från världssamfundet. Det finns över 2 500 böcker på olika språk att läsa!

Macondolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Macondo är ett uppslagsverk på nätet över skönlitteratur från AFRIKA, ASIEN, LATINAMERIKA och MELLANÖSTERN i svensk översättning. På denna virtuella mötesplats macondo.nu finns författarbiografier, presentationer av översatta romaner, dikter och noveller i antologier mm. Några litteraturhistoriska artiklar om olika länder och världsdelar finns också. Databasen erbjuder många olika sökingångar, se användarguiden. Dessutom presenteras nyheter, uppgifter om litterära pris, recensioner, länkar till andra webbsidor om litteratur och författare m.m.
Bokochben

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.