MENY
Eskilstuna kommun

Sjung för livet! 20131105

Tisdag den 5 nov 2013.


Gamla Stadens Musikklasser M4, M5 och M6 gjorde tillsammans med Clownclubben en fantasifull konsert i Pingstkyrkan. Syftet var att samla in pengar till Clownclubbens verksamhet på Mälarsjukhuset Eskilstuna.

Projektet har varit ett samarbete mellan Clownclubben och klasser M4, M5 och M6. En första kontakt togs redan i våras och sedan har konserten vuxit fram under hösten.

På förmiddagen var det skolkonserter för eleverna i åk 3 och 4 från Djurgårdsskolan. Även några klasser från Skogstorp, Björktorp, Fröslunda, Lagersberg, Skogsängen, British Junior och Ärstaskolan, som anmält sitt intresse, fick lyssna till konserten.

Eleverna är på väg in
 
Herr Blå

Konserten började med att en mycket lång Herr Blå och en kortare variant av Herr Blå kom in och blåste fanfar. Sedan kom eleverna in i en strid ström som akrobater, lindansare, bollgäng, Starke Adolf, mimgäng, kaniner och ett gäng som blåste såpbubblor.

Det var en medryckande och rolig konsert med både fartfyllda och mer stillsamma sånger. Sångerna är skrivna av medlemmar i Clownclubben (både text och musik) och de blandades upp med prat och diverse upptåg av clownerna. Någon hade trasslat in sig i ett långt snöre, det trollades med snöre och bollar, popcorn började poppas i publiken och mycket mer.

Myrsloken och elefanten

Fantasin flödade och det är bara den egna begränsningen som sätter stopp för vad man kan få vara med om man är öppen!

”Jag kan se en snigel hoppa, jag kan se en groda spotta,
jag kan se en humla simma, jag kan se en åsna svimma!” 

För det är bara att kisa med ena ögat och blunda
med det andra så vänds din värld i fantasi!

Tack alla medverkande för en härlig föreställning!

Insamlingen gav 15 408 kr, pengar som oavkortat går till Clownclubbens verksamhet.

clown spelar gitarr

Clownclubben


Hur ser en arbetsdag ut?


clown åker kana på räcket
Varje vecka besöker sjukhusclownerna barnkliniken i Eskilstuna. Arbetsdagen börjar med en rapport på morgonen från sjukvårdspersonalen för nödvändig information om barnen. Vilka situationer clownen är med på beror dels på vad man har kommit överens om på avdelningen men dels förstås på barnet själv. Lek och fantasi är inkörsporten och sång, musik och drama är medel som clownen gärna omger sig med. Ofta utvecklas mötet mellan barn och clown till något magiskt.

Finns det några viktiga grundprinciper?

Att var lyhörd för hur barnet mår och känna av stämningen är oerhört viktigt. Barnet har inte kommit till sjukhuset för att bli underhållna utan för att de är sjuka, har ont och kanske är lite rädda. Clownen söker kommunikation men tränger sig aldrig på och utför sitt arbete med stor respekt för alla de möter, barn, föräldrar och sjukvårdspersonal. Clownen har som all annan sjukvårdspersonal tystnadsplikt.

Varför behövs Sjukhusclowner?


Clown
 Vardagen på ett sjukhus är inte som hemma. Den kan kännas långtråkig, vara smärtsam och fylld med oro och då kan man lätt känna sig ännu ”mindre”. Att låta barnet bli den ”stora” i möte med clownen som kanske är ännu mer rädd och orolig och behöver barnets hjälp med förklaringar på funderingar av olika slag, kan hjälpa barnet att växa och bearbeta sina egna upplevelser. Ibland kan clownen också vara till nytta och skapa broar till ”vuxenvärlden” genom att ifrågasätta det som är runt omkring.

Att bli sedd och stärkt i sin identitet med hjälp av clownen som annorlunda inslag och få chans att tänka på något annat för en stund kan vara vilande, befriande och med största sannolikhet hälsofrämjande.

 Om ”clownmedicinen” skapar skratt, vilket det ofta gör, så sägs det ju att skratt läker och med det i åtanke så borde det hjälpa till att förskjuta balansen lite mer åt det friska hållet. Clownen är ett komplement till all annan vård. Vi fokuserar inte på det ”sjuka” utan ser till det friska.
 

Kram

Vill du veta mer om Clownclubben? Klicka härlänk till annan webbplats

Tisdag den 5 nov 2013. Gamla Stadens Musikklasser M4, M5 och M6 gjorde tillsammans med Clownclubben en fantasifull konsert i Pingstkyrkan. Syftet var, förutom att sprida glädje, att samla in pengar till Clownclubbens verksamhet på Mälarsjukhuset Eskilstuna.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Maria Steen
Maria Steen

Musikledare