MENY
Eskilstuna kommun

Skolrestaurang

Exempelmat

Kökschef är Emma Hjelm 073-950 89 98
Köket nås på telefon: 070-089 32 93

Terminens matsedel finns här och finns även som App.
(Gå in på din Appstore och sök på "Skolmaten" för att hitta den app som passar din telefon).

De flesta kök i Eskilstuna kommun har varit KRAV-certifierade sedan 2015. Det betyder att:

  • vi har minst 25 % KRAV-märkta varor i våra verksamheter
  • vi tar ansvar och gör genomtänkta beslut utifrån behov och miljöpåverkan
  • vi väljer MSC-märkt fisk
  • vi ser över våra behov av råvaror samt disk/städprodukter i köken
  • vi har god kunskap om ekologisk produktion och KRAV

Måltider

Frukost
Serveras till fritidselever varje morgon 07.15 – 08.00.
Vi har förnärvarande ca 50 frukostgäster som erbjuds en varierad kost i form av exempelvis. gröt, smörgås, pålägg, ägg, fil/yoghurt, mjölk, flingor, grönsaker med mera. 

Lunch
Serveras varje dag klockan 10.50 – 13.00.
Vi har förnärvarande ca 870 gäster som erbjuds en huvudrätt, ett vegetariskt alternativ samt oftast yttligare en rätt. Till detta serverar vi även knäckebröd, smör samt KRAV lättmjölk eller vatten. Dessutom har vi en salladsbuffé som varje dag innehåller (minst) nio olika sorter. 
Alla maträtter är beräknade utefter näringsinnehåll och följer Eskilstuna kommuns riktlinjer gällande kost.

Mellanmål
Serveras till fritidselever mellan 14.15 – 15.00.
Vi serverar förnärvarande ca 200 gäster som erbjuds smörgås, pålägg, mjölk, fil/yoghurt, flingor, frukt/grönsaker med mera.

Specialkost

Utav våra 870 gäster är det uppskattningsvis 170 personer som har specialkost utifrån allergier och religion. Ansökan görs på en särskild blankett som du finner här

1

Om Oss

Vår kost är noga tillredd enligt näringsriktighet, smak och följer de riktlinjer som Livsmedelsverket samt Kommunen rekommenderar. I detta innefattas bland annat att en fiskrätt skall serveras 5 gånger per månad, blodpudding/lever skall finnas två gånger på åtta veckor, en köttfärsrätt i veckan och så vidare. Utefter det komponeras en s.k. ”Basmatsedel” utav en grupp bestående av ett flertal kompetenta kökschefer i Eskilstuna. Denna används på alla skolor runt om i Eskilstuna. Det finns även föreskrifter/riktlinjer som talar om hur ofta potatis, ris, pasta och så vidare skall förekomma. En annan viktig riktlinje vi följer är den som gäller minskat fett och socker i skolorna.

S.M.A.R.T.

Årbykololan, liksom alla övriga skolor i Kommunen, arbetar utefter modellen S.M.A.R.T. Att äta efter S.M.A.R.T-modellen ger många vinster, t ex blir maten billigare, djurhänsynen blir större och den globala rättvisan ökar. Ät S.M.A.R.T. bygger på de svenska näringsrekommendationerna i kombination med de svenska miljömålen.

  • Större andel vegetabiliska livsmedel,
  • Minska på fett och socker,
  • Andelen ekologisk producerad mat ökas,
  • Rätt val av kött,
  • Transportsnålt.

HACCP

När det gäller HACCP, Egenkontrollprogram och hygien med mera följer vi naturligtvis de riktlinjer som bland annat Livsmedelsverket ger. Alla grund- och gymnasieskolor samt förskolor har samma riktlinjer och följer samma kontrollpärm. Denna pärm har även den framtagits utav en grupp mycket kompetenta kökschefer i Eskilstuna i samråd med vår eminenta kostkonsulent. I denna pärm finns all information som gäller inom livsmedelshygien. Dessutom genomgår all kökspersonal en livsmedelshygiens utbildning inom dessa områden. Denna kurs genomförs med jämna mellanrum för att fylla på sin kunskap.

Övrigt

Läs mer om vårt kostarbete inom Kommunen här

Lax

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.