Elevhälsa

”Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål.
Elever som till följd av funktionsnedsättning har svårt att uppfylla de olika kunskapskrav som finns ska ges stöd som syftar till att så långt som möjligt motverka funktionsnedsättningens konsekvenser.”
( Skollagen § 3)
Skolans pedagoger och rektor har ansvar för att i samverkan med föräldrar och elever hitta de pedagogiska metoder och hjälpmedel som krävs för att varje barn ska utvecklas på bästa sätt. Tillfälligt eller under längre tid kan elever ha fysiska, psykiska eller sociala funktionsnedsättningar som kräver särskilt stöd. För detta finns en organisation för elevhälsa på varje skola.
Utredning
Om en elev, förälder, lärare eller annan person uppmärksammar att en elev riskerar att inte nå skolans mål ska rektor se till att en utredning blir gjord. Av utredningen framgår vilket stöd eleven behöver till exempel från lärare, med hjälpmedel eller från elevhälsan.
Elevhälsan kan bistå rektor med utredningen, men också med förebyggande arbete och stöd till elever, föräldrar och lärare. På varje skola finns tillgång till skolsköterska, kurator, psykolog och specialpedagoger/speciallärare.
Eskilstuna kommun har centrala stödresurser för elevhälsa
Har ditt barn skadat sig? Läs om kommunens olycksfallsförsäkring
På Faktoriet
Specialpedagoger/speciallärare
Leena Nissinen
leena.nissinen@eskilstuna.se 073-940 98 60
Nina Jansson
nina.jansson@eskilstuna.se 070-167 28 64
Studie och yrkesvägledare
Sofia Bierfeldt Karlsson
sofia.bierfeldt@eskilstuna.se 016-710 54 99
Skolkurator
Emma Bergström
emma.bergstrom@eskilstuna.se 073-950 67 33
Psykolog
Finns tillgänglig via kommunen
Skolsköterska
Reneé Mörkberg
renee.morkberg@eskilstuna.se 016-710 16 47, 072-145 84 71
Åtgärdsprogram
Ibland kan det behövas mer omfattande insatser för att eleven ska nå målen, som ett ökat antalet lektioner i något ämne, att eleven får gå i en särskild undervisningsgrupp eller annat stöd. Då krävs ett åtgärdsprogam som arbetas fram gemensamt av skola, föräldrar och elev och där beslut fattas av rektor.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Kontakt
Kommunal grundskola årskurs 7-9