MENY
Eskilstuna kommun

Skolhälsovård

Varmt välkommen till skolhälsovården på Ärla skola!

Ni kan alltid nå mig per telefon eller via mail om ni funderar över något.

Som skolsköterska arbetar man hälsofrämjande och förebyggande på skolan t ex genom hälsobesök. Dessa sker i förskoleklass, årskurs 2 och årskurs 4. Vaccinationer erbjuds enligt Sveriges vaccinationsprogram i årskurs 2 och 5. När jag finns på skolan och inte har hälsobesök har jag alltid dörren öppen och då är alla elever välkomna. Det kan gälla enklare sjukvård, hälsoupplysning, samtal, frågor mm. 
 
I förskoleklass görs ett hälsobesök tillsammans med vårdnadshavare. Jag bedömer längd, vikt, syn, hörsel, rygg och motorik. Vi har ett samtal utifrån socialstyrelsens riktlinjer och föräldrars önskemål. 
I åk 2 bedömer jag åter tillväxten och synen kontrolleras. Vi har ett mindre samtal kring skola, kamrater, trivsel, kost och fysisk aktivitet. 
I åk 4 bedömer jag längd, vikt, syn och rygg. Vi har ett hälsosamtal som baserar sig på det frågeformulär som elev och vårdnadshavare får fylla i. Naturligtvis återkopplar jag till vårdnadshavarna.  
 
Vaccinationer erbjuds enligt ett rikstäckande vaccinationsprogram. 
Elever i årskurs 2 erbjuds vaccination mot mässling/påssjuka/rödahund.  
Flickor i årskurs 5 erbjuds HPV vaccin i 2 doser med 6-12 månader mellan doserna. (HPV= humant papillomvirus - ett virus som kan leda till livmoderhalscancer).

Vi hjälper även till med hälsoundervisning på skolan i mån av tid och efter önskemål.  
 
All skolhälsovård är frivillig. 
 
Välkomna!

Tisdagen den 2/10 får årkurs 5:s tjejer den första sprutan.

8205

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Ärla skola

Kommunal grundskola årskurs F-6