MENY
Eskilstuna kommun

Internationellt samarbete

Hösten 2013 påbörjade vi ett Comenius Projekt med Drama i fokus. Ett samarbete med fyra andra länder, England, Tyskland, Österrike och Island. För att hålla projektet levande för barnen har vi kontinuerligt haft skype kontakt med de olika länderna. Där tanken har varit att barnen ska kunna få vara med och prata med barn i andra länder. I december 2013 åkte 3 pedagoger samt förskollechefen till England, Birmingham. Där besökte vi två skolor, en privat skola och en kommunal skola. I mars 2014 var det dags att åka till Tyskland för att besöka en förskola. I juni åkte vi till Island där vi besökte en förskola. Under våra besök har vi haft möjliget att diskutera likheter, skillnader med både pedagoger och barn. Hur arbetar man med drama i andra länder utifrån deras läroplaner? Hur arbetar man med drama för att på bästa sätt stimulera barns språkliga medvetenhet?

I December 2014 var det vår tur att ta emot de andra länderna. Vi berättade och visade hur vi på Stenbyförskola arbetar med drama och äventyrsinspirerad pedagogik, med hjälp av en workshop, luciatåg, samt ett äventyr som pedagogerna från de andra länderna fick möjlighet att delta i. Nu i maj 2015 var det dags att knyta ihop påsen med att göra ett sista besök till Österrike. Vi besökte flera förskolor och fick ta del i hur de arbetar med drama.

Detta projekt har inspirerat oss till att hitta nya sätt att arbeta med drama i vår verksamhet. Vi har fått många tankar och ideer om vad drama är för oss på Stenby förskola samt hur vi utifårn våra lokala verksamhets mål kan arbeta vidare med drama. Att få möjligheten som förskollärare att resa till andra förskolor och då främst till andra länder är väldigt utvecklande för oss som pedagoger och barn, detta bidrar till verksamhetsutveckling.

helge och pingu

Helge och Pingu har blivit  våra nya vänner och har rest med oss till de olika länderna. Dessa vänner finns på förskolan så barnen kan lära känna dem. Det blir tydligt och konkret när vi berättar om projektet för barnen. Två pedagoger var 2013 iväg på två veckors arbetsskuggning även då i Birmingham med Drama och skapande som fokus.

Stenby förskola tar kontinuerligt emot studiebesök av studenter och pedagoger.
Förskolan tar även löpande emot utländska studenter lfrån bland annat Tyskland och Skottland.

Under våren 2012 åkte två av förskolans pedagoger till Birmingham i England för att se hur det pedagogiska arbetet i engelska förskolor fungerar. Syftet med resan var att göra en jämförelse och även kunna förbättra vårt pedagogiska arbete på Stenby förskola.


Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Stenby förskola
Öppettider

Måndag - Fredag 06.15 - 18.30