MENY
Eskilstuna kommun

Restaurangen

Vi är två engagerade och glada kockar – vi heter Tobias Hull och Anne Åkerblom.

 

Telefonnumret till köket är 070 167 29 34

Vi är utbildade kockar och har stor erfarenhet av klassisk restaurangmat och husmanskost. Alla barn har rätt till god och näringsrik mat och vi tycker att det är viktigt att maten odlats med så liten påverkan på människor och miljö som möjligt.

Kontakten med föräldrarna tycker vi känns viktig och titt som tätt kikar det in en förälder i köket med en fråga eller bara för att säga hej – alla är välkomna!

Om du har frågor eller vill ha tips om ekologisk mat, kan du tala med Tobias eller Anne i köket. Vi har stor kompetens inom EKO-mat.

RESTAURANGEN:

Barnen har under en demokratisk röstning döpt restaurangen till Restaurang Nam Nam. Här dukas det upp frukost, lunch och mellanmål med fina råvaror. När mörkret faller på till hösten händer det att vi tänder ljuslyktor vid frukostborden och till högtiderna pyntar vi tillsammans med barnen. 

VERKSAMHETEN I KÖKET – OCH EKOLOGISKA RÅVAROR:

I vårt kök gillar vi att laga mat och att utveckla oss som kockar. Vi tycker det är viktigt att som förskole-kock fundera över vad det är vi serverar barnen. Vi ser maten både som en delikat måltid och som byggstenar till en ny liten kropp. Vi har valt att arbeta med så mycket ekologiska råvaror som möjligt och ett av våra mål är att få bort så många e-ämnen vi kan. Vi upplever att ekologiska råvaror har både högre kvalitet och smak – och så är det klart bättre för miljön. Vår käraste vän i köket är en liten surdeg som står och puttrar. Den får jobba hårt eftersom vi bakar vårt mjuka bröd själva.

BARN SOM ÄR I BEHOV AV SPECIALKOST:

När det gäller specialkost är vi båda intresserade av att utveckla smaker och tillgodose barnets behov av näringsriktig kost och variation. Vi önskar en nära relation med föräldrarna för att skapa en trygg miljö runt barnet.

STADSODLING:

Vi har tillsammans med AMA och några andra förskolor ett pågående projekt med lokalt odlade grönsaker utifrån säsong. Det innebär att vi har en egen odlingslott på Närjeholme, som vi sköter om och skördar med jämna mellanrum. Det vi skördar tar vi hem till köket och använder i vår matlagning. Som kock är det fantastiskt att få jobba med krispiga, doftande och vackra råvaror.

DEN PEDAGOGISKA MÅLTIDEN:

Vi som kockar tycker det är viktigt att lära känna barnen och äter frukost, lunch och mellanmål tillsammans med dem i restaurangen. Då diskuterar vi allt från vilka kryddor vi haft i t.ex. blodpuddingen till om morötterna smakar olika om de är rårivna eller kokta. Tillsammans med pedagogerna lär vi barnen benämna smak, doft, färg och konsistenser.

BARNENS KÖK:

Här på förskolan har vi ett rum som ser ut som ett ”hemma-kök” med spis, skafferi, kylskåp och möbler. Vi har döpt det till Barnens kök. Tankarna runt arbetet i Barnens kök bottnar från det ”gamla bondesamhället” – här finns ett helt rum att använda om vi vill vara inomhus när vi arbetar pedagogiskt med barnen.

 

UTEMATLAGNING OCH SAPERE:

Många av våra måltider tillagar vi och äter utomhus på vår Muurikka. Då får barnen tillfälle att vara med när maten tillagas. På Stenby förskola arbetar vi med en metod som heter Sapere. Det handlar om att tillsammans med barnen utveckla sina sinnen. Doft, syn, hörsel, känsel och smak. Hur doftar en rå köttbit? Låter det om morötter när man bryter av dem? Är maten klibbig innan den tillagas? Måste det smaka sött för att vara gott eller kan man kombinera kryddor så maten blir god? Är du som förälder nyfiken på vad sapere-metoden är för något – så tveka inte -vi har material du kan låna!

PRISER OCH UTMÄRKELSER:

Tidig vår 2012 var vi med i en tävling via Allebarnsrätten, 50 förskolor i Sverige blev då utnämnda till Raketförskolor och Stenby blev en av dem! Detta innebär att man är en innovativ förskola med fokus på barnens upplevelser runt mat och vår natur. Genom detta har vi fått kontakt med en lokal bonde vid namn Karin som har fåruppfödning och spannmålsodling. Tillsammans med henne lär sig barnen t.ex. att havregrynen växer på åkern och inte i affären!

Årets kock 2011 heter Tomas Diederichsen. Tillsammans med Mjölkfrämjandet gjorde han under hösten 2012 en liten turné till 10 utvalda förskolor i Sverige. Till vår stora glädje var vi en av dessa 10! Under kvällen fick vi Stenby-kockar och några inbjudna kollegor laga mat med Tomas, medan Mjölkfrämjandet hade en föreläsning för våra pedagoger. Även detta är kopplat till utnämningen Raketförskola.

Vintern 2012-2013 ansökte vi om att bli årets Bästa förskola genom en tävling som heter ARLA GULD-KO. I den tävlingen beskriver man noga sitt arbete som kock. Vilka råvaror vi som kockar väljer att köpa in och hur vi arbetar med barnen. I den tävlingen kom vi bland de 7 bästa förskolorna i Sverige!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.