MENY
Eskilstuna kommun

Sapere

Sapere är en fransk metod som kom till Sverigepå 1970-talet. Det är en enkel metod som bygger på att öka barnens självkännedom och självkänsla, genom att ge barnen kunskap om våra fem sinnen, syn, lukt, smak, känsel och hörsel. Det latinska ordet Sapere betyder ”att kunna” ”att smaka” ”att känna” ”att veta”.

Det finns två grundläggande ”regler” i arbetet med Sapere:
1. Alla har rätt till sin egen smak, det finns inget rätt eller fel.
2. Alla har rätten att låta bli att prova.

Vi arbetar med olika övningar såsom ”dagens grönsak, frukt eller krydda”. Barnen får i samlingar innan maten uppleva  produkterna i olika former och med alla sina sinnen. Vi tittar, luktar, känner, smakar och lyssnar.

Barnen beskriver tex känseln av moroten: Kall, sträckig, len, hård, guppig, böjd.
Detta leder till att barnen får ett större ordförråd vad gäller sina sinnen och de blir bättre på att förklara med ett rikare språk.

Barnen i köket
5-åringarna på huset får då och då komma till köket för att hjälpa till med matlagningen eller mellanmålsbrödet. Det är mycket stolta barn som bjuder på lunch och mellanmål vid de tillfällena. Den här förmiddagen rullas det köttbullar i hundratal som ska räcka till alla barn och pedagoger på förskolan. Och precis som hos kockarna Ann och Märit, sitter kockmössorna på huvudet. 

   

 
Enligt förskolans styrdokument Lpfö 98/10 är förskolans uppdrag är att skapa verksamhet som är rolig, trygg och lärorik. Barnen ska få stöd i att utveckla tillit, självförtroende och inspiration att utforska omvärlden. Nyfikenhet, företagsamhet och intressen ska uppmuntras och barnens vilja och lust att lära ska stimuleras. Förskolan ska bidra till eget kulturskapande och också överföra kulturarv. Förskolan har också ett uppdrag att koppla samman språk, lärande och identitetsutveckling. I förskolan ska barnen möta och lära ett varsamt förhållningssätt till natur och, miljö och förstå sin delaktighet i naturens kretslopp.

Genom att arbeta med Sapere får vi in allt detta och mycket mer...

Källa: ”Sinnenas skafferi”  S. Algotson och Å. Öström 2011

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Norrvallavägens förskola
Öppettider

Måndag - Fredag 06.15 - 18.00