MENY
Eskilstuna kommun

Flera små tips

Vi använder oss ofta av samarbetslekar. Det kan vara kramleken där man kramas två, tre, fyra eller allihop eller t.ex drakleken som går ut på att man hjälper varandra in i bon (rockringar).

Den stora skumgummitärningen är bra att använda dels till leken ovan där man ska utföra vissa rörelser eller till en lek där det gäller att sätta så många kroppsdelar i golvet som tärningens prickar visar.

Några exmpel från vår naturgrupp

Alla tycker om att kasta kottar men hur många träffar på trädet blir det? Varje barn får 5 kottar var att kasta mot ett träd. Antalet träffar fyller man i ett diagram som man sedan kan resonera kring.

I naturen finns mycket bra material att använda sig av. T.ex kan man göra olika

mönster.

Barn kan fortsätta mönster som vi vuxna påbörjat men de kan också göra mönster åt varandra.

Några andra små tips

I förskolan ramsräknar vi i många vardagliga situationer. En kulram kan då komma väl till pass. Ett bra alternativ är att använda klädnypor på en lina.

Vi har målat fem nypor i samma färg. Barnen behöver på så sätt inte räkna alla nyporna en och en utan kan lägga samma t.ex 5+5+3.

En idé vi fick från vår utbildnig i Härnösand var att göra en matteväska. Väskan innehåller 14 guldpåsar med olika aktiviteter. Exempel på aktiviteter kan vara en kortlek, ett bowlingspel, att fortsätta på ett mönster eller att sortera kompismakaroner.

Väskan går att variera i det oändliga. Mycket av innehållet glittrar och är fint. 

Man får inte glömma bort att i många barnböcker finns matematik. Nasses taxi är ett bra exempel att resonera matematik kring.

Matematik i vardagen finns runt om oss i vardagen. Det kan vara i konsten, på väggarna i rummet eller som här på ett tygstycke.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Edlingevägens förskola
Öppettider

Måndag - Fredag 06.15 - 18.00