MENY
Eskilstuna kommun

Gröna förskolor och kretsloppstänk

utelek förskola 2015

- Det finns nyttiga saker i paprika, gurka, tomat och lite vad som helst.
Det konstaterar Wilma, fem år på Gökvingegränds förskola i Torshälla. Här är det snart dags för skördefest då det ska kalasas på de godsaker som barnen varit med och odlat sedan våren. Gökvingegränds förskola är en av alla de förskolor i kommunen som fått certifieringen Grön Flagg för sitt arbete med hållbar utveckling.

På Eskilstunas förskolor är miljö- och hållbarhetsarbete en naturlig del av vardagen. Ekologiska råvaror, kretsloppstänk och utomhuspedagogik är nycklar i verksamheten.
- Vi försöker vara så mycket som möjligt utomhus. Vi har en jättefin gård här, och skogen precis bakom. Vi äter alltid mellanmål utomhus på sommarhalvåret och ibland så äter vi också lunch ute, säger Charlotte Olbrich, en av förskolans pedagoger.

Gökvingegränds förskola har jobbat efter temat Livsstil och hälsa i sitt Grön Flagg-arbete. Där har förskolan satt upp ett antal delmål som nu uppfyllts. Ett ökat intag av och nyfikenhet inför frukt och grönt har varit ett av delmålen.
– Eftersom vi satt egen potatis och sått morötter, sallad och bönor har barnen fått en bättre förståelse för var grönsakerna kommer ifrån. De blir nyfikna att smaka, säger Charlotte Olbrich.

Ett annat delmål har varit att skapa en egen hinderbana. Barnen har varit delaktiga i planeringen och utförandet, det hela har blivit en riktig succé. Barnen har tillsammans hittat nya kreativa och utmanande lösningar för banan och hur de används.
– Grön Flagg är ett jättebra verktyg för oss och det är enkelt att koppla arbetet till läroplanen. Det är ju också fantastiskt att barnen får en känsla av att de kan vara med och förändra. Det är viktigt att barnen växer upp med den känslan och att de får en positiv framtidstro, säger Charlotte Olbrich.

Grön Flagg-arbetet fortsätter På Gökvingegränd och nästa tema förskolan ska jobba med är närmiljön.
– Det handlar om att upptäcka vad som finns runtomkring oss. Det är allt från kultur och miljö till hur vi bor, säger Charlotte Olbrich.

Källsortering ingår också i de vardagliga sysslorna i kommunens förskolor. Barnen är delaktiga i komposteringen och kretsloppet.
– I vårt ”maskakvarium” kan man genom glasskivorna se hur maskarna arbetar och lever. Det är fantastiskt spännande för både barn och pedagoger!

Fakta

  • De flesta förskolor i Eskilstuna arbetar med Grön Flagg. Det är stiftelsen Håll Sverige rent som står bakom den kostnadsfria miljöcertifieringen. Över 2 500 skolor och förskolor är anslutna i landet.
  • Grön Flagg är den svenska delen av Eco-Schools som drivs av Foundation for Environmental Education (FEE).

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00

Besökstid Torshälla
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla