MENY
Eskilstuna kommun

God mat från grunden

I Eskilstunas kommunala förskolor lagas god mat från grunden av kontrollerade råvaror. Nästan alla förskolor har egna tillagningskök och en del förskolor har särskilda kök där barnen kan vara med.

Frukost, lunch, mellanmål och fruktstund. Maryam Deravian är kock på Källgatans förskola i Eskilstuna och ser till så att barnen får den mat de behöver för att må bra, varje dag.
– Jag har väldigt stor frihet, även om jag har riktlinjer att följa. Vi har en basmatsedel som talar om vilka dagar vi ska servera fisk, fågel eller kött. De råvaror jag använder beställer jag själv genom kommunens avtal. Då får vi kontrollerade råvaror som håller hög kvalitet, säger Maryam Deravian.

Exempelvis serveras inte produkter som innehåller socker. Undantagen är lingonsylt och äppelmos.

Maryam lagar frukost, lunch och mellanmål till ungefär 130 barn varje dag – barn med rötter från olika delar av världen.
– Att servera fläskkött eller blodpudding kan ibland vara svårt här. Då ändrar jag lite i menyn och serverar en rätt med helt nötkött så att maten ändå har ett högt järninnehåll. Och så sätter jag en egen prägel på maten med mina kryddor, säger Maryam som själv kommer från Iran.

Maryam visar en lista som hänger i köket på barnens olika behov, baserat på de blanketter som föräldrarna lämnat in. Allergier eller överkänslighet mot olika produkter finns noga dokumenterat och Maryam antecknar också vilka ingredienser hon använder i varje maträtt.

Frukosten består av fil, yoghurt eller gröt. Maryam bakar eget bröd tre gånger i veckan. Till lunchen serverar hon alltid färska grönsaker.
– Barnen är faktiskt jätteduktiga på att äta grönsaker. Vissa barn äter alla sorters grönsaker. Men de flesta vill kunna plocka morötter för sig och kålrabbi för sig. Broccoli och majs är jättepopulärt, säger Maryam.

Pedagogerna på Källgatans förskola har också alltid tillgång till grönsaks- och fruktkylen om något barn blir hungrig på eftermiddagen.

Fakta

  • I Eskilstunas kommunala förskolor finns 33 tillagningskök och 12 mottagningskök.
  • Som stöd för kökspersonalen finns en kostkonsulent inom kommunen. Dessutom finns ett lokalt måltidsråd.
  • Över 50 procent av maten som serveras inom Eskilstuna kommuns förskolor kommer från ekologiska råvaror.
  • I förskolan serveras frukost, lunch och mellanmål varje dag. Frukt serveras minst två gånger per dag.
  • Om ditt barn är i behov av specialkost på grund av exempelvis allergi, födoämnesöverkänslighet eller etnicitet ska en särskild blankett fyllas i. Prata med kökspersonalen på din förskola. Specialkostblanketten finns översatt till flera språk.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00

Besökstid Torshälla
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla