MENY
Eskilstuna kommun

Ditt barns tid i förskolan

förskola lärande förskolebarn

Förskolan är till för barnen. Den ska vara trygg, lärorik och utgå från leken. Förskolan förbereder ditt barn för skolstarten.
- Vi skapar verksamhet från tidig morgon till kväll och det finns en pedagogisk tanke bakom allt, säger förskolläraren Madeleine Lindberg på Odlarens förskola.

Visste du att ditt barn kommer jobba med både naturkunskap, matematik och teknik redan i förskolan? Här görs experiment, det utforskas och nyfikenhet väcks. Och så leks det naturligtvis.
– Vår roll handlar mycket om att lyssna och ställa frågor så barnen kommer vidare i sina funderingar. De lär också mycket av varandra. Alvin, till exempel, är expert på microorganismer. Han ritade en grön figur som heter Micro och höll ett föredrag för de andra barnen här, säger Madeleine Lindberg.
Det viktigaste inom förskolans verksamhet är att barnen känner sig trygga.
– Ett tryggt barn tar sig an omvärlden mycket lättare. Sen ska det vara roligt och spännande att komma till förskolan. Varje barn ska känna att det är viktigt att just han eller hon kommer hit, att bli sedd. Det jobbar vi mycket med, säger Madeleine Lindberg.
Dagens förskola är så långt från barnpassning det går att komma. Verksamheten följer läroplanen som säger att förskolan skall lägga grunden till ett livslångt lärande. En av de viktigaste pedagogiska metoderna är leken. Där vävs olika experiment, mattelekar och språklekar in.
På Odlaren finns till exempel ett rum för olika vattenexperiment. En ateljé ger barnen möjlighet att rita, måla, skapa och visa upp sina konstverk. I Magiska köket görs det bakverk, planteringar och olika slags undersökningar.
– Vi har ett väldigt roligt jobb.
Det är något nytt som händer varje dag, säger Madeleine Lindberg.
Barnens arbete dokumenteras i både text och bild. Dokumentationen är viktig för att greppa i vilka situationer barnen lär, utvecklas och mår bra. Den ger också föräldrar och pedagoger möjlighet att följa barnens utveckling.
– Barnens utveckling dokumenteras i någon form på alla förskolor. Ofta är barnen själva med och bestämmer vilka bilder som ska visas för till exempel föräldrar och kompisar, berättar Madeleine Lindberg. 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00

Besökstid Torshälla
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla