MENY
Eskilstuna kommun

Ansökan, kö och avgifter för förskolan

Här hittar du information om hur du ansöker till förskolan, avgifter, riktlinjer för placering och platsgaranti.

Ansökan om plats på förskola

Logga in på e-tjänstenlänk till annan webbplats för barnomsorg för att söka plats till ditt barn i den kommunala förskolan.

För dig som redan har plats

Logga in i vår e-tjänst Förskoleknappen för att till exempel ändra ditt barns grundschema, meddela planerad ledighet och andra ärenden.

Frågor och svar

Här hittar du våra vanligast frågor och svar (FAQ) om förskolan

Har du andra frågor är du välkommen kontakta Eskilstuna direkt på telefon: 016- 710 10 00 eller e-post: info@eskilstuna.se

Förskoleplats

Alla barn mellan 1 och 5 år har rätt till plats i Eskilstunas förskolor.

Allmän förskola

Från och med den 1 augusti det år ditt barn fyller 3 år till och med den 30 juni det år ditt barn fyller 6 år har du enligt lagen rätt till avgiftsfri förskola med 525 timmar per år (15 timmar per vecka). Dessa timmar fördelas och följer skolans terminer.

Den allmänna förskolan får alla barn ta del av oavsett om du som vårdnadshavare arbetar eller har likvärdig sysselsättning som till exempel studier eller någon form av arbetsmarknads-åtgärd eller om du är arbetslös eller föräldraledig.

Möjlighet till 25-timmars förskola när du är arbetslös eller föräldraledig

För vårdnadshavare som är arbetssökande eller föräldraledig, med yngre syskon, finns möjlighet att ha ditt barn maximalt 25 timmar i veckan på förskolan och du betalar avgift enligt våra avgiftsregler.

Avgifter

Eskilstuna tillämpar maxtaxa. Avgiften är högst 1 510 kronor för ett barn i förskoleverksamhet. Avgift betalas från och med barnets placeringsdatum.

Inkomsttaket för maxtaxa är 50 340 kronor per månad före skatt. Om hushållet tjänar mindre än 13 000 kronor i månaden före skatt betalar man inte någon avgift.

Så här räknar du ut din avgift:

Skriv tabellbeskrivning här

Förskola

Avgiftstak

Dock högst......

Barn 1

3 %

1 510 kronor

Barn 2

2 %

1 007 kronor

Barn 3

1 %

503 kronor
Exempel:

Ett avgiftstak på 3 procent för barn 1 innebär

  • Om ett hushåll har en inkomst på minst 50 340 kronor per månad blir avgiften max 1 510 kronor för barn 1.
  • Om ett hushåll har en inkomst på 25 000 kronor per månad blir avgiften max 750 kronor för barn 1.

Källa Skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad räknas som inkomst?

Alla inkomster ditt hushåll betalar skatt på räknas som inkomst, till exempel lön, a-kassa, föräldrapenning mm. De ersättningar som hushållet inte skattar för räknas inte som en inkomst, till exempel barnbidrag, bostadsbidrag, studiebidrag, försörjningsstöd mm.

Lämna din inkomstuppgift

Lämna ditt hushålls inkomstuppgift i e-tjänsten för barnomsorglänk till annan webbplats när du söker plats. Om du inte lämnar inkomstuppgift får du betala maxavgift tills vi fått andra uppgifter.

Om ditt hushåll får ändrad inkomst under tiden ditt barn går i förskolan behöver du gå in i e-tjänsten för barnomsorglänk till annan webbplats och ändra dina inkomstuppgifter.

Avgift för alla månader på året

Barnomsorgsavgiften betalas för 12 månader om året, alltså även då barnet är ledigt.

Garanti

Eskilstuna kommun har en garanti som innebär att alla ska bli erbjudna en plats i förskolan inom garantitiden. Platsgarantin räknas tidigast från det datum som infaller 4 månader innan plats önskas.

Har ditt barn redan en placering på en kommunal förskola gäller inte platsgarantin när du ansöker om att byta till en annan förskola.

Besked om plats

Du får besked om plats på förskola via e-post eller brev. När du fått besked ska du gå in i e-tjänsten för barnomsorg och meddela om du tackar ja eller nej till erbjudandet.

Du behöver lämna svar inom sju dagar annars går platsen till annan sökande och ditt barn förlorar sin plats i kön.

Tänk på att om du tackar nej till den plats du blivit erbjuden förlorar ditt barn sin plats i kön. Om du vill att ditt barn ska stå kvar i kön behöver du göra en ny ansökan i e-tjänsten för barnomorg. Då blir du åter garanterad en placering inom fyra månader.

Särskilt stöd

Har ditt barn någon form av funktionsvariation som kräver extra hjälp i förskolan? Ta kontakt med förskolechefen och diskutera hur stödet ska utformas.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-fredag 07.30-16.00


Besökstid Torshälla
Måndag-fredag 10.00-16.30
Lördag 11.00-14.00


Telefontid
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Dag före röd dag och klämdag 08.00-13.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla