MENY
Eskilstuna kommun

Programserien UPPLYST

Upplyst våren 2019 banner

Programserien Upplyst lyfter fram och fördjupar frågor som är aktuella i Eskilstuna, Sverige och världen. Upplyst arrangeras av Eskilstuna stadsbibliotek, Eskilstuna stadsmuseum, Eskilskällan och Eskilstuna stadsarkiv i samarbete med Sveriges Radio P4 Sörmland och Mälardalens högskola. Våren 2016 arrangerades Upplyst för första gången, och sedan dess genomförs programserien med två teman per år.

Våren 2019; UPPLYST belyser klimatet
– lokalt, globalt och historiskt

Under vårens Upplyst får vi ta del av forskningen som handlar om att mäta vad som verkligen händer i naturen med klimatet, men lika mycket om psykologi, utbildning och hur vi kan vända utvecklingen i praktiken. Forskningen ger oss också en djupare förståelse för klimatproblematikens olika orsaker samtidigt som vi inspireras av de olika lösningar som finns.

Café Planet
Café planet är Studiefrämjandets bidrag till att lyfta klimat- och omställningsfrågor och en plattform för att knyta kontakter, bygga nätverk och samordna klimatrörelsen. Tillsammans gör vi skillnad!

Café Planet med Victoria Bignet
Tisdag 12 februari, 18.00-20.00, stadsbiblioteket
Victora Bignet är forskare och medförfattare till den aktuella boken ”Eat Good: recept som förändrar världen”. I boken kan man läsa om mat och matkonsumtionens stora påverkan på både miljön och jordens klimat. Victoria berättar om hur mat, hälsa och miljö hänger ihop och ger oss en överblick på hur sunt och hållbart vi äter idag samt ger exempel på verktyg för förändring. I sin forskning strävar hon efter att förstå sam­banden mellan hur matkonsum­tionen påverkar vår hälsa och hur dess produktion påverkar miljön och klimatet. Finns det lösningar inom vårt livsmedelssystem som gynnar båda hälsa och hållbarhet? Efter före­läsningen blir det minimässa med lokala aktörer. Carinas kafé öppet till 19.30. Förbeställ gärna fikat innan.

Café Planet med Martin Hedberg
Tisdag 12 mars, 18.00-20.00, stadsbiblioteket
Meteorologen Martin Hedberg berättar om klimatförändringar, eko­system­tjänster och energiresurser som alla är några av vår tids stora globala frågor som påverkar såväl enskilda individer som regeringar och företag. Martins vision är att göra vetenskapliga resultat tillgängliga för allmänheten för att skapa engagemang hos såväl individer som organisa­tioner och företag att lära sig mer samt att ta större hänsyn till de stora globala frågorna. Hur mycket påverkar människan klimatförändringarna och vad kan vi göra för att vända utvecklingen? Efter föreläsningen blir det minimässa med lokala aktörer. Carinas kafé öppet till 19.30. Förbeställ gärna fikat innan.

Utställning: När bilen är norm
25 mars-13 april, stadsbiblioteket
Bilen är ett av våra allra vanligaste sätt att färdas och för många människor är det självklart att ta bilen till jobbet eller affären. I vårt samhälle är bilen norm. Studenter på programmen i Informationsdesign vid Mälardalens Högskola har i ett samarbete med Eskilstuna kommun (Mobilitetsgruppen på Trafikavdelningen) arbetat med att synliggöra denna norm. Under kursen Planerad kommunikation har studenterna i grupper arbetat med att ta fram budskap som ifrågasätter varför bilen är det självklara valet och samtidigt uppmanar människor till att tänka om. De tio förslag som arbetet utmynnat i visas i utställningen.

Utställning om klimatet
April, stadsbiblioteket
FN-föreningen i Eskilstuna och Naturskyddsföreningen ställer ut material från sin aktuella verksamhet.

Panelsamtal om klimatet: lokalt är globalt
Tisdag 2 april, 18.00-19.00, stadsbiblioteket
Arbetet med att förbättra det globala klimatet börjar hos varje enskild individ och i varje enskilt lokalsamhälle. Vilka faktorer är viktigast för att uppnå reell förändring? Hur kan Sverige vara både bäst och sämst på klimatpåverkan samtidigt? Vad behöver vi göra som individer, lokal­samhälle och som förvaltare av en planet i akut behov av hjälp? Panelsamtal om dessa och andra viktiga frågor med, i huvudsak, lokalproducerad expertis. Medverkande:Gustav Helander, Eskilstuna kommun, Patrik Klintenberg, MdH, Sten Lindeberg, Naturskydds­föreningen, Ingrid Escobar, Eskilstuna FN-förening. Moderator: Katrin Säfström, Sveriges Radio P4 Sörmland.

Föreläsning på finska med Emmi Itäranta

Tisdag 9 april, 18.00-19.00, Contrast, stadsbiblioteket
Emmi Itäranta är en finsk författare, bosatt i Canterbury i England, vars debut Minnet av vatten är flerfaldigt prisbelönt, har översatts till fler än 20 språk och gjort succé världen över. Genren har beskrivits som klimat­fiktion och beskriver en dystopisk framtidsvision präglad av miljöetik och klimathot. På finska.

Café Planet med Staffan Lindberg
Torsdag 11 april, 18.00-20.00, stadsbiblioteket
Staffan Lindberg är musikern och underhållaren som 2006 drabbades av klimathotet, slog näven i bordet och blev koldioxidbantande miljö­komiker. Idag är han talare, konferencier, musiker, sångare, kompositör och författare till boken ”Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen: en koldioxidbantares berättelser”. Hur påverkas vi av klimatförändringarna och hur påverkar vi dem? Vad kan man göra som privatperson och vad kan vi göra som organisation, nation eller mänsklighet? Efter före­läsningen blir det minimässa med lokala aktörer. Carinas kafé öppet till 19.30. Förbeställ gärna fikat innan.


Hösten 2018; UPPLYST belyser #metoo
– lokalt, globalt och historiskt

Under hösten belyser Upplyst #metoo som 2017 blev ett begrepp och en symbolhandling för människor över hela världen att använda för att markera mot kränkningar och sexuella övergrepp. Vad händer efter #metoo? Vilka får sin röst hörd och vilka får det inte? Hur ser utvecklingen och förändringen ut över tid?

Utställning: Metoo - så går vi vidare
12-26 september, Stadsbiblioteket
Utställning baserad på Alexandra Pascalidous (red.) bok "metoo Så går vi vidare Röster, redskap och råd."

Svenska män + jämställdhet = sant?
Onsdag 10 oktober, 15.00, Mälardalens högskola, Aula collegium
Är svenska män mer jämställda än andra män? Varför kränker i så fall svenska män fortfarande kvinnor fysiskt och psykiskt? Joakim Johansson är docent i statsvetenskap vid Mälardalens högskola. Han undersöker mansrollen, ur ett statsvetenskapligt perspektiv. Kom och lyssna när han diskuterar hur mansrollen ser ut idag, hur den har utvecklats, hur normen ser ut och hur vi kan förhålla oss till kulturskillnader och globala sammanhang när vi diskuterar mansrollsfrågor.

#metoo... och sedan då?
Onsdag 7 november, 17.00, Stadsbiblioteket
Förändrar och utvecklar #metoo samhället? Vilkas röst hörs och varför? Vilka hörs inte? Hur påverkar normerna vilka röster som hörs i debatten? #metoo diskuteras i ett panelsamtal med Linnea Eriksson, chefredaktör eFolket, Sofie Tenser, kvinnofridsutvecklare Eskilstuna kommun och Joakim Johansson, forskare Mälardalens högskola. Moderator: Katrin Säfström, Sveriges Radio P4 Sörmland.

Är medvetenhet om genus en början till förändring?
Torsdag 15 november, 17.00, Stadsbiblioteket
Vad är genus? Hur skapas genus och vad får det för konsekvenser? Hur skiljer sig dessa konsekvenser mellan exempelvis killar, tjejer och transpersoner? Finns det någon koppling mellan genus och våld? Sofia Liedberg, projektledare på Tjejjouren Meja i Eskilstuna föreläser. Hon har tidigare hållit i föreläsningar och workshops för ungdomar inom teman som HBTQ, genus, våld, sex och samtycke samt bemötande.

En kropp och en själ att straffa
Lördag 17 november, 14.00, Stadsmuseets föreläsningssal
Hur skulle en respektabel kvinna vara omkring år 1900 och hur bemöttes de som gick utanför normerna? Vilka lagar och strukturer gjorde att kvinnor tilläts att försörja sig via prostitution och samtidigt straffades för det? Genom de lokala historiska exemplen tittar vi på normer, makt och motmakt. Kopplingen till dagens #metoo är framför allt hur dessa kvinnor gjordes till objekt att kontrolleras, disciplineras och skuldbeläggas av omgivande samhälle. Elin Eriksson, antikvarie på Eskilstuna stadsmuseum, berättar om sin forskning.

Maja Lundgren om #metoo och makt
Torsdag 29 november, 18.00, Contrast, Stadsbiblioteket
Författaren till "Myggor och tigrar" Maja Lundgren ger sin syn på #metoo och diskuterar bland annat maktaspekter. Hon är även aktuell men ny bok "Den skenande planeten".


Våren 2018; UPPLYST belyser VALET 2018
– lokalt, globalt och historiskt

Under våren belyser Upplyst valet 2018. Kan något vara sant för mig men inte för dig? Är din rösträtt självklar? Vilka var de kvinnor som fick kämpa för sin rätt att rösta? I programserien Upplyst om valet 2018 sätter vi ljus på demokrati, rösträtten och alternativa sanningar genom föreläsningar, visningar och debatter.

Kvinnorna utan röst – Torshällas pionjärer
8 mars, 18.00, Eskilskällan, Stadsbiblioteket
Hur var det när rösträtten bara tillhörde männen? Vilka var kvinnorna som kämpade för förändring? Oskar Nilsson är arkivarie på Eskilstuna stadsarkiv. Han berättar om kända och okända kvinnoöden utifrån arkiv och bilder. Följ med in i arkivet och lyssna på historian om de kvinnor som kämpade för rösträtten i Torshälla, men också om andra kvinnors vardag och deras livsvillkor. Visning med besök i arkiven.

Föreläsning och radiosändning
21 mars, 14.00 Aula Collegium, Mälardalens högskola
Kommer den svenska politiken att förändras på grund av att Sverige blir alltmer mångkulturellt? Terence Fell är statsvetare och klassforskare vid Mälardalens högskola. Han föreläser pm den svenska rösträtten, förr och nu. Välkommen att ta del av hans tankar om varför den allt mer upp­delade bostadsmarknaden, mellan svenskar och nysvenskar, ökar vår vilja att delta i valen och vilka konsekvenser det får för de mindre politiska partierna. Föreläsningen följs av ett panelsamtal (15.00). Sveriges Radio P4 Sörmland sänder hela eftermiddag från platsen.

Alternativa fakta – sant, falskt eller mittemellan?
17 april, 15.00, Contrast Stadsbiblioteket
Finns det alternativa fakta? Kan något vara sant för mig men inte för dig, eller är sanningen något objektivt? Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Hon undersöker fenomenet fakta- och kunskapsresistens från ett filosofiskt perspektiv. Kom och lyssna när hon diskuterar vad kunskap är, vilka psykologiska mekanismer som ligger bakom resistensen och hur vi kan motverka den. Sveriges Radio P4 Sörmland sänder i anslutning till föreläsningen.

Kulturdebatt på Stadsbiblioteket
23 maj, 16.00, Stadsbiblioteket
Vad engagerar just dig? Kom och ställ dina frågor om Eskilstunas kulturliv. Kulturdebatt med representanter från samtliga partier i Eskilstunas kommunfullmäktige. Sveriges Radio P4 Sörmland leder och sänder debatten.


Hösten 2017; UPPLYST belyser Finland 100 år
– lokalt, globalt och historiskt

Finland fyller i år 100 år som självständig nation och med Eskilstuna kommuns sverigefinska historia så är temat för hösten Upplyst självklart.

Här dansar vi inte! Bastu + Balett
15 september, Eskilstuna Teater
Sommaren 2015 träffades fem tornedalska män för att basta och prata om livet. Men de gjorde också något de aldrig gjort i bastun förr. De dansade, vilket resulterade i Bastubaletten som visades i tv 2016-2017 med stor succé som följd.

Tiina Laitila Kälvemark
19 oktober, Stadsbiblioteket Contrast
Sverigefinsk författare som ofta behandlar identitet och utanförskap i sina verk berättar om att komma till Sverige, om identitet och om sina egna upplevelser. Samtal efter föreläsningen.

Föreläsning om Minna Canth
28 oktober, Stadsbiblioteket Contrast
Föreläsning om den finska författaren Minna Canth. Hon verkade för jämställdhet i Finland och har egen flaggdag. Margareetta Huhta föreläser och sjunger. Föreläsningen är på svenska och delvis översatt till finska.

Radionsändning och panelsamtal
7 november, Torshälla bibliotek
Sveriges Radio P4 Sörmland direktsänder från Torshälla bibliotek, med intervjuer med Anu Ritjärvi, finsk kulturutvecklare vid Eskilstuna kommun, Sirpa Lindelöf, utvecklare vid Eskilstuna kommun, Hanna Valldén, rektor vid sverigefinska skolan i Eskilstuna, Anton Pohjolainen, kock på finska krogen Makkara Yksi, med flera. Därefter panelsamtal om att växa upp och leva i Eskilstuna, som finländare.

Minoritetskonsult Esko Melakari
23 november, Eskilstuna stadsmuseum
Föreläsning om Sveriges och Finlands gemensamma historia.

Finsk teater: ”Händelser under resans gång”
3 december, Eskilstuna Teater
Amatörteater i samarbete med lokala finska föreningar och körer i Eskilstuna. Tillbakablick i Finlands och sverigefinländarnas historia.

Konsert med Eskilstuna symfoniorkester
6 december, Klosters kyrka
Självständighetsdagen firas med konsert. Ett samarbete mellan Eskilstuna symfoniorkester, Svenska kyrkan i Eskilstuna och Eskilstuna kommun.

Musikfest på Lokomotivet
9 december, Lokomotivet
Jubileumsveckan avslutas med en fest på Lokomotivet. Olika band medverkar, bland annat Fatboy.

Fotoutställning Årets Naturbilder
Utställning 12-27 december, Stadsbiblioteket
Utställningen Årets Naturbilder 2015 lyfter fram den finska naturens mångfald, dess vyer och händelser samt fotografernas upplevelser och insikter i naturen.

Arvet och Finland – de tusen sjöarnas land 100 år
Utställningar 24 november-25 februari, Eskilstuna stadsmuseum
Utställningen Arvet, i samarbete med sverigefinska arkivet. Utställningen Finland – de tusen sjöarnas land 100 år, i samarbete med sverigefinska skolan i Eskilstuna och finska modersmålslärare och pedagoger i Eskilstuna kommun.

Våren 2017; UPPLYST sätter ljuset på Fröslunda, Lagersberg, Årby och Nyfors

Vad betyder platsen där du bor för dig? Vad finns och händer där? Nu fortsätter UPPLYST. Denna gång sätter vi ljuset på Fröslunda, Lagersberg, Årby och Nyfors. Hör åsikter och berättelser från och om ditt bostadsområde i direktsändningar i P4 Sörmland, eller kom och lyssna på plats.

Fröslunda
10 februari, Mötesplats Fröslunda Fröet
”Eftermiddag i P4 Sörmland” sänds från Mötesplats Fröslunda Fröet. Det blir samtal med fröslundabor, företagare och konstnären Astrid Göransson. Den lokale musikern Resa Manesh spelar live. Dessutom visas filmen om hur stadsdelen Fröslund växte fram på 40- och 50-talet. Kom och berätta om hur det är att bo i Fröslunda!

Lagersberg
9 mars, Lagersbergs bibliotek
Hur ser ditt Lagersberg ut? Tillsammans skapar vi en utställning om Lagersberg. Rita en bild eller skriv en text om ditt Lagersberg. Sök din historia! Oskar Nilsson från Eskilskällan visar hur du kan söka bland fotografier, föremål, kartor och mycket annat på Eskilskällans hemsida.

Årby
30 mars, Årby bibliotek

Nyfors
27 april, Mötesplats Nyfors Underhund

Hösten 2016; UPPLYST – Samtal om yttrandefrihet
lokalt, globalt och historiskt

Upplyst belyser yttrandefriheten och rätten till fri information ett år då detta är mer aktuellt än någonsin. I år firar tryckfrihetsförordningen 250 år som det fria ordets fundament. Tillsammans med forskare, journalister och sakkunniga bjuder vi in till samtal om den fria rösten från olika perspektiv. Allt för att skapa dialog och fördjupad förståelse för hur detta påverkar våra liv.

Medborgarens insyn och kontroll igår, idag och imorgon.
29 september, Eskilstuna stadsmuseum
Samtal om offentlighetsprincipens betydelse förr och nu och möjligheten till insyn i den digitala tidsåldern. Medverkande: Alex Voronov, politisk redaktör Eskilstuna-Kuriren, Pär Eriksson, kommundirektör Eskilstuna kommun, Cecilia Rosengren, docent Göteborgs universitet och Caspar Almalander, tf stadsarkivarie.

Vem bestämmer vad vi får veta?
13 oktober, Eskilstuna stadsbibliotek
Samtal om problematiken kring tillgängliggörandet av information i en tid då medieflödet styrs av Googles anpassade sökresultat (filterbubblan), medias minskade resurser, hotade journalister och allmänhetens egna konstanta rapportering via sociala medier. Medverkande: Pia Lille, chef för P4 Sörmland, Sveriges Radio, Eva Burman, chefredaktör Eskilstuna-Kuriren, och Sofie Pettersson, redaktör för kommunens sociala medier.

Forskning pågår!
20 oktober, Eskilstuna stadsbiblioteket
Helena Blomberg, fil.dr. i sociologi vid Mälardalens högskola, om medias makt att synliggöra och skapa samhälleliga fenomen via sin rapportering. Hon har bland annat forskat på hur sjuksköterskorna framställs i media för att exemplifiera hur media har makt att synliggöra oförrätter och/eller missförhållanden i samhället.

Vad händer när ljuset släcks?
26 oktober, Sveriges Radio P4 Sörmland
Samtal om yttrandefriheten i ett globalt perspektiv. Hur påverkas de demokratiska krafterna, folket och individen när rapporteringen tystas av hot, krig, terrorism, religion och auktoritära regimer? Medverkande: Annika Ström Melin, Dagens Nyheter, EU-korrespondent som under lång tid bevakat EU-frågor, skrivit flera böcker om EU och varit reporter på Sverige Radios Eko-redaktion, Mehrdad Darvishpour, lektor vid Mälardalens högskola med erfarenhet av att uppleva begränsad yttrandefrihet i Iran och Pia Lille, chef för P4 Sörmland, Sveriges Radio.

”Yttrandefrihet och tecknade serier idag”
Utställning, 29 november-18 december, Stadsbiblioteket

Våren 2016; UPPLYST – samtal om flyktingsituationen lokalt, globalt och historiskt

Under våren belyser UPPLYST flyktingsituationen ur olika perspektiv. Målet är att skapa större förståelse för orsakerna till flyktingsituationen och för flyktingars situation idag.

Panelsamtal: Hur ser flyktingsituationen ut i Eskilstuna just nu?
20 februari, Eskilstuna stadsmuseum
Vi samtalar med människor som i sin vardag på olika sätt arbetar med och berörs av flyktingfrågan. Paneldeltagare är Emma Boxner, Tobias Persson och Agneta Wahlberg. Emma Boxner sitter i styrelsen för ”En bättre chans”, som är en fristående, partipolitiskt och religiöst obunden förening. Syftet med föreningen är att bistå EU-migranter, främst inom Sveriges gränser, med hjälp och stöttning på olika sätt. Tobias Persson är folkhögskolelärare. Han jobbar med inkludering/etablering och folkbildning/vuxenutbildning i olika former och är särskilt engagerad i EU-migranternas villkor.Agneta Wahlberg jobbar på Eskilstuna kommuns socialförvaltning, som tillförordnad metodutvecklare på området ensamkommande barn och ungdomar. Moderator är Vedad Begovic, integrationsstrateg, Eskilstuna kommun. Musikgruppen Safarjal framför sånger på ”svenrabiska”, med gitarr, sång och oud. Safarjal är det arabiska ordet för den bitterljuva frukten kvitten.

På flykt i världen
8 mars, Stadsbiblioteket
Staffan Lindberg, författare och utrikesreporter på Aftonbladet, ger ett internationellt perspektiv på flyktingsituationen genom att bland annat berätta om flyktingläger och människoöden. Han reder också ut vad som är fakta när det gäller flyktingsituationen och har ett kvinnoperspektiv. Föreläsningen sammanfaller med Internationella Kvinnodagen.

Irak i våra ögon
12 mars, Eskilstuna konstmuseum
Ett elevarbete i åk 9, från 2003. Bitte Fossbo, konst- och museipedagog, vid tillfället vikarierande bildlärare.

Krigsbarn igår och flyktingbarn idag
Sinikka Ortmark Stymne, författare och journalist, berättar om sina erfarenheter och minnen i ett samtal under ledning av Sven-Olof Larsson, ledamot i Riksförbundet Finska Krigsbarn lokalavdelnings styrelse. Jämförelser görs med dagens situation.

Panelsamtal: Upplevelsen att komma till Sverige
23 april, Stadsbiblioteket
Vi samtalar med människor med olika bakgrund, som berättar om upplevelsen av att komma till ett nytt land. Panelsamtalet sammansfaller med Världsbokdagen. Paneldeltagare är Osman Aytar, Rand Entabi och Barnabas Udin. Osman Aytar är docent i socialt arbete vid akademin för hälsa, vård och välfärd vid Mälardalens högskola. Han forskar bland annat om mångfald, etnicitet, integration, bemötande och mångfaldens organisationer och ledarskap. Han kom till Sverige politisk flykting från Kurdistan/Turkiet 1983. Rand Entabi är aktivist och musiker från Aleppo i Syrien, nu boende i Eskilstuna. Barnabas Udin är högskolestudent, författare och entreprenör i Eskilstuna. Han kom till Sverige 2011, som ensamkommande barn från Nigeria. Milad Bahi & Hanin band framför traditionell arabisk, syrisk och turkisk folkmusik.

Oroliga tider
Utställning, 10 mars-15 maj, Eskilstuna konstmuseum
En utställning med barns teckningar från Svenskt barnbildsarkiv på temat Oroliga tider. Ett urval av barns bildberättelser, där barn har reflekterat över aktuella händelser genom att skapa bilder av eller om dem. Exempelvis finns bilder skapade i samband med tsunamikatastrofen 2004, 11 september 2001 och människor som flyr olika platser i världen.

Krigsbarnens historia
Utställning Eskilskällan, Stadsbiblioteket

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Kultur- och fritidsförvaltningen
Postadress

Eskilstuna kommun, Kultur- och fritidsförvaltningen, 631 86 Eskilstuna

Kontakt

016-710 10 00
Skicka e-post
016-710 12 90