Scenknuten får Eskilstuna kommuns musikpris 2018

Scenknuten

Från Scenknutens uppsättning av musikalen Fame. Foto: Tommi Rotonen

Eskilstuna kommun musikpris delas i år ut till artistklubben Scenknuten.

Juryns motivering lyder:

Operetten Kyska Susanna skulle bli en av deras största succéer med biljettköer som ringlade långa utanför teaterlokalen och som skapade internationell uppmärksamhet. Året var 1951 och den ryska tidningen Pravda illustrerade en artikel som handlade om svåra hungerproblem i Sverige med en bild från… biljettkön till Kyska Susanna. Fake news, redan på den tiden.

Men nu skriver vi 2018 och det är musikalen Fame som är årets Success news.

Artistföreningen Scenknuten bildades 1945 när elva teaterentusiaster träffades på Frimurarhotellet i Eskilstuna för att bilda en kamratklubb för scenarbetare. Och sedan har det bara rullat på. Under 73 år har föreningen roat publiken med revy, sång- och folklustspel, operetter, talpjäser, barn- och ungdomsteater och musikaler.

Föreningen som består av idel professionella amatörer har växt till en livskraftig sammanslutning med ett hundratal medlemmar. Här finns rum att utvecklas för unga talangfulla nytillskott tillsammans med välkända scenstjärnor. I den här plantskolan fostras sångare och dansare, här finslipas på tal och mimik, här utvecklas nära relationer och vänskapsband. Det är vanligt folk som gör underhållning för vanligt folk som visar sin uppskattning genom att se till att många uppsättningar går för utsålda hus.

Scenknuten har satt ett betydande avtryck i Eskilstunas musik- och nöjesliv i sju decennier och kommer säkerligen fortsätta lika länge till.

Årets jury består av Mona Kanaan ordförande kultur- och fritidsnämnden, Anette Pallhed kommunikationschef kultur- och fritidsförvaltningen, Lena Sjöberg, kommunstrateg kommunledningskontoret, Mats Widelund, områdeschef kultur kultur- och fritidsförvaltningen, Bosse Lundkvist, kulturutvecklare, Åsa Andersson biträdande rektor Musikskolan samt förra årets pristagare Stefan Wistrand.

Bakgrund Eskilstuna kommuns musikpris
Musikpriset är instiftat för att uppmärksamma Eskilstunas fantastiska musikliv och stötta utvecklingen av musiknäringen. Priset kan delas ut till person, grupp, organisation, institution eller företag som gjort en betydande insats för musiklivet i kommunen med särskild inriktning på den breda populärmusiken.

Tidigare pristagare har varit: Eskilstuna Jazzklubb 1998, Frida & Dansbandet 1999, Peter Torsén 2000, Alar Suurna och Douglas Carr 2001, Grand Prix/Blå 2002, Heikki Kiviaho och Jörgen Wall 2003, Pain of Salvation 2004, Johan Bokström 2005, Christer Lindarw 2006, Cecilia Ringkvist 2007, Wildfire Willie and The Ramblers 2008, (uppehåll under jubileumsåret 2009) Josef Makdesi 2010, TikkleMe 2011, Patrik Kolar 2012, First Music och Hammar Musik 2013, Anni-Frid Lyngstad 2014, Micke Byström 2015, Rolf Hammarlund 2016 samt Stefan Wistrand 2017.

Kultur- och fritidsförvaltningen

Eskilstuna kommun, Kultur- och fritidsförvaltningen, 631 86 Eskilstuna