Deckarveckan bjuder på författarbesök, boktips och årets bästa kriminalromaner

Den 20-26 november bjuder Eskilstuna stadsbibliotek in till sin årliga Deckarvecka med författarbesök, visning av Svenska Deckarbiblioteket, deckartips, och en utställning om Georges Simenon. Den 26 november tillkännager Svenska Deckarakademin 2017 års pristagare för bästa kriminalromaner.

Alla deckarfantaster och andra nyfikna hälsas välkomna till Stadsbiblioteket, Kriebsensgatan 4 i Eskilstuna!

Deckarveckans program

Onsdag 22 november 16.30
Visning av Svenska Deckarbiblioteket
Samling vid receptionen.

Onsdag 22 november 18.00, Gunborg Nymans rum
Eskilstuna på deckarkartan med Håkan Boström
I sin kriminaltriologi har författaren skildrat några polisers arbete i Eskilstuna på 2000-talet. Smörblomman (2005), Kvarteret Forellen (2007) och Kvarteret Opalen. Handlingen är förlagd till en välkänd landsortsstad. När ett lik hittas i ett höghus under byggnation får den lokala polisen anledning att forska i nuet såväl som det förflutna.

Fri entré, gratisbiljetter från 6 november.

Fredag 24 november15.00
Visning av Svenska Deckarbiblioteket
Samling vid receptionen.

Lördag 25 november 12.00, Contrast
Årets bästa deckare 2017 med Lotta Olsson
DN:s litteraturrecensent Lotta Olsson tipsar om årets bästa deckare.
Entré: 50 kronor. Biljetter i receptionen från 6 november.

Lördag 25 november 15.00, Contrast
Författarbesök: Anna Lihammer (bilden)
Arkeologen som blivit prisad deckarförfattare. Författarens första bok Medan mörkret faller utnämndes till Årets bästa deckardebut 2014 av Svenska Deckarakademin. I uppföljaren Än skyddar natten hittas en tysk journalist brutalt mördad vid Sigurdsristningen i Sundbyholm. Det är en skarpsynt och skrämmande kriminalroman som skildrar ett Sverige och Europa i nazismens växande skugga. I samtal med bibliotekarie John Carlsson.

Entré: 50 kronor. Biljetter i receptionen från 6 november.

Söndag 26 november 14.00
Svenska Deckarakademins prisceremoni
Svenska Deckarakademin tillkännager 2017 års pristagare för bästa svenska kriminalroman och bästa översatta kriminalroman.

Deckarutställning Georges Simenon
I årets utställning uppmärksammar vi att det i år är 20 år sedan Georges Simenon släckte sin pipa. Hans böcker ges ut på nytt och på tv går serien Kommissarie Maigret med Rowan Atkinson i huvudrollen. I vår deckarsamling har vi ett hundratal titlar – vi visar ett urval.

Om Svenska Deckarbiblioteket och Lilla deckarbiblioteket på Eskilstuna stadsbibliotek

Svenska Deckarbiblioteketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett unikt studie- och forskningsbibliotek, med (nästan) all svensk utgiven kriminallitteratur sedan 1893. Även den översatta kriminallitteraturen finns samlad här, liksom viss facklitteratur. Svenska Deckarbibliotekets blogglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stadsbiblioteket har också inrett Lilla deckarbiblioteketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, där det finns massor av härlig läsning och möjlighet att lösa gåtor.

Fotograf: Johanna Jeansson

Kultur- och fritidsförvaltningen