Upplyst belyser Finland 100 år

I år fyller Finland 100 år som självständig nation och med Eskilstuna kommuns sverigefinska historia så är temat för höstens upplaga av programserien Upplyst självklart.

Medverkar gör bland andra författare Tiina Laitila Kälvemark, minoritetskonsult Esko Melakari, föreläsare Margareetta Huhta, cellist Terhi Aho, finsk kulturutvecklare Anu Ritjärvi och utvecklare Sirpa Lindelöf.

Program och utställningar:

12-27 september, Stadsbiblioteket
Fotoutställning Årets naturbilder 2015
Utställningen Årets Naturbilder 2015 lyfter fram den finska naturens mångfald, dess vyer och händelser samt fotografernas upplevelser och insikter i naturen. Vernissage 15 september 15.00. Medverkande Terhi Aho, cellist.

Söndag 1 oktober 15.00, Eskilstuna Teater
Här dansar vi inte! Bastu + Balett
Sommaren 2015 träffades fem tornedalska män för att basta och prata om livet. Sådär som man gör i Tornedalen. Men, de gjorde också något de aldrig gjort i bastun förr. De dansade. Samtalen och dansen; Bastubaletten visades i tv 2016 och 2017 och fick mycket uppmärksamhet och uppskattning. Folk var imponerade av dansstegen männen utförde i värmen och ångan, men mest var det ändå samtalen som berörde – de där de pratade med varandra om mod och att vara man och människa i Tornedalen. Biljett 150 kronor.

Torsdag 19 oktober 18.00-19.00, Stadsbiblioteket, Contrast
Tiina Laitila Kälvemark
Sverigefinsk författare som ofta behandlar identitet och utanförskap i sina verk kommer och pratar om att komma till Sverige, om identitet och om sina egna upplevelser. Samtal efter föreläsningen.

Lördag 28 oktober 14.00-15.30, Stadsbiblioteket, Contrast
Föreläsning om Minna Canth
Föreläsning om den finska författaren Minna Canth. Hon verkade för jämställhet i Finland och har egen flaggdag. Margareetta Huhta föreläser och sjunger. Föreläsning är på svenska och delvis översatt på finska. Kaffeservering.

Tisdag 7 november 18.00-19.00, Torshälla bibliotek
anelsamtal: om att växa upp och leva i Eskilstuna kommun som finländare
Med olika generationer finländare samt finsk kulturutvecklare Anu Ritjärvi och utvecklare Sirpa Lindelöf. P4 Sörmland Sveriges Radio sänder samtal och intervjuer på plats direkt i radion 15.00-17.30. Det publika samtalet är 18.00-19.00.

Torsdag 23 november 18.00-19.00, Eskilstuna stadsmuseum
Minoritetskonsult Esko Melakari
Föreläsning om Sveriges och Finlands gemensamma historia.

Invigning fredag 24 november 13.00, Eskilstuna stadsmuseum
Arvet och Finland - tusen sjöarnas land 100 år
Utställningen Arvet, i samarbete med Sverigefinska arkivet, samt utställningen Finland – tusen sjöarnas land 100 år, i samarbete med sverigefinska skolan i Eskilstuna och finska modersmålslärare och pedagoger i Eskilstuna kommun. Visas till och med 25 februari 2018.

Söndag 3 december 16.00, Eskilstuna Teater
Finsk teater: Händelser under resans gång
Amatörteater i samarbete med lokala finska föreningar och körer i Eskilstuna. Tillbakablick i Finlands och sverigefinländarnas historia.

Onsdag 6 december 19.00, Klosters kyrka
Konsert med Eskilstuna symfoniorkester
Självständighetsdagens konsert i samarbete med Eskilstuna symfoniorkester, Svenska kyrkan i Eskilstuna och Eskilstuna kommun. Solohornist Markus Maskuniitty och organist Terhi Aho medverkar.

Lördag 9 december 19.00-01.00
Musikfest på Lokomotivet
Jubileumsveckan avslutas med fest på Lokomotivet. Olika band medverkar, bland annat Fatboy. Håll utkik för mer information.

Programserien Upplyst

Det är Eskilstuna stadsbibliotek, Eskilstuna stadsmuseum och Eskilstuna stadsarkiv som tillsammans med Eskilstuna kommuns sverigefinska verksamhet och Sveriges Radio P4 Sörmland bjuder in till programserien Upplyst – lokalt, globalt och historiskt.

Drop-in, fri entré. Först till kvarn.

Alla programpunkter på eskilstuna.se/upplystlänk till annan webbplats

Kultur- och fritidsförvaltningen

Eskilstuna kommun, Kultur- och fritidsförvaltningen, 631 86 Eskilstuna