Friidrotts-SM 2018 i Eskilstuna - förberedelserna i full gång

Torsdagen den 1 december har ett trepartsavtal skrivits på av Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande, Eskilstuna kommun, Stefan Olsson, generalsekreterare, Svenska friidrottsförbundet och Lennart Karlberg, ordförande AFSM (Arrangörsföreningen Friidrotts-SM).

Junior-EM i friidrott genomfördes sommaren 2015 i Eskilstuna med publikrekord och många deltagare som gjorde fina tävlingsresultat. Evenemanget blev också världens och Europas mest hållbara friidrottsevenemang 2015. Nu är Eskilstuna redo för nästa friidrottsutmaning – SM 2018.

- Vi är stolta att vi får vara värd för evenemanget. Det visar på ett Eskilstuna som professionellt kan leverera. Det här är bra för eskilstunaborna och för vårt lokala näringsliv, säger Jimmy Jansson.

SM i friidrott 2018 genomförs över tre dagar. Tävlingarna innehåller 36 individuella grenar och en mixad stafett. Datum ska vara fastlagt av Svenska Friidrottsförbundet senast den 31 oktober 2017 med ett preliminärt datum senast 1 april 2017. Evenemangsperioden kommer att ligga under juli/augusti 2018. Och det är en självklarhet att miljödiplomera evenemanget.

- Det känns mycket bra med Eskilstuna inför SM 2018. Med junior-EM i färskt minne så kan vi ha stora förhoppningar att Eskilstuna bjuder på en friidrottsfest 2018, säger Stefan Olsson.

Föreningarna i Eskilstuna har god erfarenhet av att genomföra tävlingar i friidrott på nationell och internationell nivå. Friidrotts-SM har tidigare arrangerats i Eskilstuna. 1988 på Tunavallen med 12 000 besökare samt 2007 på Ekängens friidrottsarena med 12 000 besökare. I samband med junior-EM i friidrott 2015 rustades Ekängens arena och uppfyller idag alla krav på en arena för seniortävlingar på SM-nivå.

- Det här är en viktig händelse för all idrott i Eskilstuna. Det kan skapa intresse, motivation och glädje hos ungdomar att delta i all sorts idrott, säger Lennart Karlberg.

Evenemang som Friidrotts-SM stimulerar till återväxt inom idrotten. Möjligheten att få träffa blivande stjärnor och duktiga idrottare leder till ett ökat intresse för motion, idrott och föreningsengagemang. Att delta som funktionär eller besökare och dela upplevelsen med många ger en känsla av gemenskap.

Besöksnäringen är en prioriterad bransch i kommunens plan för näringslivets utveckling. Det skapar arbetstillfällen på hemmaplan och har ett kompetensbehov som matchar arbetskraften i Eskilstuna.

God samverkan är en nyckelfaktor för lyckad destinationsutveckling. Samverkan kring evenemang kan leda till samarbete även på andra områden och ge effekter på branschnivå till följd av att nya kontakter tagits och relationer uppstått. Det kan gälla exempelvis kontakter mellan olika företag i Eskilstuna, kontakter mellan företag och föreningar eller kontakter mellan kommunala tjänstemän och företagare inom besöksnäringen.

Bakgrund

Friidrottsföreningarna i Eskilstuna och Eskilstuna kommun anmälde i augusti sitt intresse att arrangera SM i friidrott till Svenska friidrottsförbundet. Kommunstyrelsen beslutade i oktober 2016 om att avsätta 1,5 miljoner kronor till projektet, och har gett uppdraget till kultur- och fritidsförvaltningen och Destination Eskilstuna. Friidrottsföreningarna Eskilstuna friidrott, Råby Rekarne friidrottsförening och Ärla IF har nu bildat arrangörsföreningen AFSM.

Svenska friidrottsförbundet godkände ansökan och utsåg Eskilstuna som arrangörsstad för evenemanget.

Kostnaden för kommunen på 1,5 miljoner kronor kan hämtas hem dels i turistekonomiska effekter som försiktigt räknats till 2,6 miljoner kronor, dels i den PR det innebär för kommunen. Det stärker Eskilstuna som idrottsstad och evenemangsstad med tanke på öppnandet av den nya arenan samt som fortsatt plats för nationella och internationella friidrottstävlingar på Ekängens arena.

AFSM: Lennart Karlberg, ordförande, 070-551 30 49
Eskilstuna kommun: Anette Pallhed, kommunikationschef kultur- och fritidförvaltningen, 073-950 67 94
Destination Eskilstuna: Micke Lönngren, evenemangschef, 070-267 70 70

Kultur- och fritidsförvaltningen