MENY
Eskilstuna kommun

Utställningar och museiverksamhet på Rademacher­smedjorna

På Rademachersmedjorna finns flera utställningar. En del finns att se på året runt, andra är öppna under sommarsäsongen och vid evenemang.

Berglindska smedjan

Öppet under sommarsäsongen och vid evenemang.

Museismedjan Berglindska smedjan har en bevarad rumsindelning från 1600-talet.
Den består, precis som när den byggdes, av en smedja och en bostad. Bostadsdelen visar ett 1700-1800-tals smedshem.

Byggnaden är uppkallad efter filhuggareänkan Brita Katarina Berglind som var den sista som bodde i huset. 1903 sålde hon smedjan till Eskilstuna stad. Smedjan var i bruk fram till 1925 då den siste gångjärnssmeden, mäster Skog, slutade.

Visning för privata grupper kan även bokas året mot en avgift. För att höra om priser och göra en förfrågan, ring Eskilstuna stadsmuseum på 016-710 23 75.Observera att telefontider för bokning är onsdag-fredag 11.00-16.00.

Leksmedjan Smetuna

Öppet under sommarsäsongen och vid evenemang.

På Rademachersmedjorna ligger leksmedjan Smetuna där barn kan leka smedfamiljer.

Smetuna går att boka av förskolan. Boka här förskolor.länk till annan webbplats

Smetuna är öppet för allmänheten under sommarsäsongen och marknader.

Glömda historier

Utställning utomhus, öppet året och om dygnet runt.

Möt människorna i 1600-talets Rademachersmedjor.

Några av de som en gång bott i området har väckts till liv genom bevarade domstolsprotokoll. På bilder i naturlig storlek möter du dem och deras berättelser. Här finns bland annat Eva Osterburg, vittne i många rättegångar, tillika dotter till manufakturens tyske predikant och lilla Erhard som av en slump hittar kyrkans fattigbössa när han letar mask i en dynghög.

Promenera runt i området och lär dig mer om hur det kunde vara att leva i en smidesmanufaktur i Eskilstuna i slutet av 1600-talet. Utställningen är tillgänglig dygnet runt, året om, utomhus i Rademachersmedjorna. Den bygger på ny forskning och är producerad av Eskilstuna stadsmuseum. Fotograf är Elisabeth Ohlson Wallin.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Stål, kål och nål

Utomhusutställning. Öppet året om, dygnet runt.

Här kan du lära dig mer om den historiska bakgrunden till Rademachersmedjorna. Vem var Reinhold Rademacher, och varför byggde man egentligen Rademachersmedjorna från början?  

Eskilstunatillverkat

Utställningen hittas inne i leksmedjan Smetuna. Öppet under sommarsäsongen och vid evenemang.

En utställning som visar en del typiska Eskilstunaföremål. Där visas både handsmidda föremål och produkter från stadens många fabriker.

Öppet i juli-augusti och under våra evenemang och marknader.

Mäster Skogs stuga

Öppet under sommarsäsongen och vid evenemang.

Här bodde Mäster Skog, den sista smeden i Berglindska smedjan, fram till sin död 1927. Han var gift tre gånger och hans sista hustru bodde kvar i stugan till 1936. Den tidstypiskt inredda bostaden visas tillsammans med Berglindska smedjan.

Rademachersmedjornas minsta bostadshus. Kika in genom fönstret från Rademachergatan och se hur mäster Skog har det.

Spår och fragment

Visas i Stora Fristadshusets entré. Öppet under Rademachersmedjornas café och grills öppettider.

Spår och fragment visar föremål som vid renoveringar påträffats under golvplankor, på vindar eller undanstoppat i väggar. Fragment av kläder, tapeter, leksaker, mynt och giktringar är bara några av de saker som vittnar om livet för barnen, kvinnorna och smederna.

Skråväsen

Utställningen kan ses i fönstrena till leksmedjan Smetuna.

Fruar, mästare, barn, änkor, gesäller och gamla fanns en gång i tiden på Rademachersmedjorna. De är tillbaka! Dessa "SkråVäsen" håller nämligen till i Smetunas fönster. 

Förr i tiden var smeder tvungna att vara med i smidesskrået för att få utöva sitt yrke. Mästaren stod högst i rang, sedan kom gesällerna, därefter lärpojkarna. Skråväsendet avskaffades 1846.

Gesäll

Gesäll

Gammelmäster

Gammelmäster

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Rademachersmedjorna
Öppettider

Området är öppet dygnet runt och har fri entré. Några hantverkare har öppet hela året. Kontakta hantverkarna eller Eskilstuna stadsmuseum innan ditt besök för information om öppettider.