MENY
Eskilstuna kommun

Utställningar och museum

På Rademachersmedjorna finns flera utställningar. En del finns att se på året runt, andra är öppna under sommarsäsongen och vid evenemang.

Museimiljöer

Berglindska museismedjan

Öppet under sommaren och evenemang

Museismedjan Berglindska smedjan har en bevarad rumsindelning från 1600-talet. Den består, precis som när den byggdes, av en smedja och en bostad. Bostadsdelen visar ett 1700-1800-tals smedshem.

Byggnaden är uppkallad efter filhuggareänkan Brita Katarina Berglind som var den sista som bodde i huset. 1903 sålde hon smedjan till Eskilstuna stad. Smedjan var i bruk fram till 1925 då den siste gångjärnssmeden, mäster Skog, slutade.

Visning för privata grupper kan även bokas året om mot en avgift. För att höra om priser och göra en förfrågan, ring Eskilstuna stadsmuseum på 016-710 23 75.Observera att telefontider för bokning är onsdag-fredag 11.00-16.00.

Leksmedjan Smetuna

Öppet under sommaren och evenemang

I leksmedjan Smetuna kan barn leka sig tillbaka till 1800-talet och prova på livet i en smedsfamilj.

Mäster Skogs stuga

Rademachersmedjornas minsta bostadshus. Här bodde Mäster Skog, den sista smeden i Berglindska smedjan, fram till sin död 1927. Han var gift tre gånger och hans sista hustru bodde kvar i stugan till 1936.

Kika in genom fönstret från Rademachergatan och se hur mäster Skog har det!

Berglindska museismedjan

Utomhusutställningar

Glömda historier

Utomhusutställning, öppen året om och dygnet runt.

Möt människorna i 1600-talets Rademachersmedjor! Några av de som en gång bott i området har väckts till liv genom bevarade domstolsprotokoll. På bilder i naturlig storlek möter du dem och deras berättelser. Här finns bland annat Eva Osterburg, vittne i många rättegångar, tillika dotter till manufakturens tyske predikant och lilla Erhard som av en slump hittar kyrkans fattigbössa när han letar mask i en dynghög.

Promenera runt i området och lär dig mer om hur det kunde vara att leva i en smidesmanufaktur i Eskilstuna i slutet av 1600-talet. Utställningen bygger på ny forskning och är producerad av Eskilstuna stadsmuseum. Fotograf är Elisabeth Ohlson Wallin.

Stål kål och nål

Utomhusutställning, öppen året om och dygnet runt.

Här kan du lära dig mer om den historiska bakgrunden till Rademachersmedjorna. Vem var Reinhold Rademacher och varför byggde man egentligen Rademachersmedjorna från början?  

Utställningen hittar du i den röda, låga längan intill områdets scen.

SkråVäsen

Utställningen kan ses i fönstren till leksmedjan Smetuna september-maj. Nedplockad under sommarsäsong då leksmedjan är öppen.

Fruar, mästare, barn, änkor, gesäller och gamla fanns en gång i tiden på Rademachersmedjorna. Alla var de bundna till skråväsendets regler. I denna miniutställning får du möta människor från olika steg i skråets hierarki och lära dig mer om skråsystemet.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Utställningar inomhus

Eskilstunatillverkat

Visas inne i leksmedjan Smetuna. Öppet under sommarsäsongen och vid evenemang.

En utställning som visar en samling typiska föremål tillverkade i Eskilstuna. Här visas både handsmidda föremål och produkter från stadens många fabriker.

Spår och fragment

Visas i Stora Fristadshusets entré. Öppet under Rademachersmedjorna Café och Grills öppettider.

Spår och fragment visar föremål som vid renoveringar påträffats under golvplankor, på vindar eller undanstoppat i väggar. Fragment av kläder, tapeter, leksaker, mynt och giktringar är bara några av de saker som vittnar om livet för barnen, kvinnorna och smederna.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Rademachersmedjorna
Öppettider

Området är öppet dygnet runt och har fri entré. Det finns ett flertal individuella hantverksföretag på området och deras öppettider varierar. Här hittar du aktuella öppettider och kontaktuppgifter till hantverkarna. Du kan också kontakta Eskilstuna stadsmuseum innan ditt besök för information om öppettider.