MENY
Eskilstuna kommun

Om Rademachersmedjorna

Rademachersmedjorna är ett öppet friluftsmuseum mitt i Eskilstuna med ett flertal välbevarade hus från Reinhold Rademachers smidesmanufaktur från 1650-talet. Här hittar du aktiva hantverkare, museum, café och restaurang. Flera av husen som från början rymde både arbetsplats och bostad står kvar där de en gång byggdes.

Rademachersmedjorna är en del av Eskilstuna stadsmuseums verksamhet och ägs av Eskilstuna kommun. Till stadsmuseets verksamhet tillhör även museiverksamhet vid Faktoriholmarna, Lagersbergs säteri, Sörmlandsgården och Ångslupen Gerda.  

Rademachersmedjornas historia

De första smedjorna stod färdiga 1659 och utgjorde en del av Carl Gustafs Stads järnmanufaktur, anlagd och uppkallad efter kung Karl X Gustav.  Manufakturen leddes av Reinhold Rademacher, som kungen bjudit hit från Livland i sin strävan att utveckla det svenska smidet.

I varje smedhushåll fanns, förutom mäster och hans familj, även gesäller och lärlingar. I varje smedja bodde två hushåll. Det betydde att det kunde bli ganska trångt i hemmen. Att arbeta i smedjan var smutsigt och stundom varmt, stundom väldigt kallt.

Sammanlagt byggdes 20 smedjor till Rademachers manufaktur. Av dem finns sex stycken kvar på dagens Rademacherområde. Förutom smedjorna från 1600-talet finns ett antal hus på området som byggts eller flyttats till platsen senare.

Smeden C. A. Bergquist i arbete i museismedjan. Fotot är taget 1925 av Ruben Fredriksson

Smeden C. A. Bergquist i arbete i museismedjan. Fotot är taget 1925 av Ruben Fredriksson

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Rademachersmedjorna
Öppettider

Området är öppet dygnet runt och har fri entré. Det finns ett flertal individuella hantverksföretag på området och deras öppettider varierar. Här hittar du aktuella öppettider och kontaktuppgifter till hantverkarna. Du kan också kontakta Eskilstuna stadsmuseum innan ditt besök för information om öppettider.