MENY
Eskilstuna kommun

Konstkalendern 2014

Konstkalendern är ett urval av offentliga konstverk och konstnärer som presenteras varje månad under året här på Eskilstuna konstmuseums webbplats. Vår förhoppning är att sprida kunskap och kännedom om våra gemensamma miljöer och dess utsmyckningar.

DECEMBER

J.A Selander av Richard Brixel

J.A Selander

Richard Brixel, f.1943
J.A Selander, bronsskulptur, uppsatt 2005
J A Selandersgatan 1

Richard Brixel är en svensk skulptör född i Stockholm 1943. Han är utbildad på Stockholms universitet 1963-1968 och på Konstakademien i Stockholm 1967-73. Sedan 1980-talet bor han i Måla, Arboga, vid Hjälmaren.

Richard Brixel har en lång karriär som konstnär och skulptör bakom sig och uppdragsförfrågningar fortsätter att komma. Sedan i slutet av 1990-talet har Brixel varit verksam i Kina och hittills har han avtäckt ett 100-tal verk där.

I Sverige kan den nyfikne beskåda hans verk på många olika platser och i Eskilstuna finns två av dessa: skulpturerna Hon som fångade Blixten och J A Selander. J A Selander var chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren under andra världskriget och blev känd som ”den som vågade prata när andra var tysta”.

NOVEMBER

Väggen och jag av Niklas Mulari

Väggen och jag

Niklas Mulari, f.1975
Väggen och jag, plåtrelief, uppsatt 2009
Arkivhuset, Drottningsgatan

Niklas Mulari är en Eskilstunabaserad konstnär som huvudsakligen arbetar med måleri – företrädelsevis det abstrakta.

2000-2004 bodde Niklas Mulari i Trondheim där han studerade på Konstakademiet. I Trondheim står sedan 2007 också en av Mularis offentliga skulpturer; tre stycken nio meter höga maskrosor.

2007 blev Niklas klar med sin magisterexamen i fri konst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Samma år blev han årets stadskonstnär i Eskilstuna och två år senare uppförde han en offentlig utsmyckning på Eskilstunas f.d. brandstation, idag det nya arkivhuset.

Niklas Mulari var också Eskilstuna konstförenings stipendiat år 2009. Niklas Mulari fick stipendiet för att han är en ung representant för nordisk samtidskonst. Arbetssättet är intuitivt och spontant där den konstnärliga friheten spelar stor roll. Han hämtar inspiration i allt som han finner visuellt intressant och hans måleri kan betecknas som abstrakt expressionistiskt med figurativa element.

OKTOBER

Dansös av Åke Jönsson

Dabsös_åke_jönsson

Åke Jönsson, f.1921-1992
Dansös, bronsskulptur, uppsatt 1951
Eskilstuna teater, J A Selandersgatan 5

Åke Jönsson föddes 1921 i Osby. Han arbetade till en början som jordbrukare i Skåne, och började skulptera omkring 1940.  1944 utexaminerades han från Högre konstindustriella skolan och mellan åren 1944-1949 studerade han vid Kungliga Konsthögskolans skulpturskola, med Eric Grate som lärare.

Åke Jönsson har genom åren deltagit i ett antal utställningar, finns representerad på många institutioner och museer samt har utfört flera offentliga konstverk runt om i Sverige. I Eskilstuna finner vi Åke Jönssons bronsskulptur Dansös placerad utanför Eskilstuna teater.

Mellan åren 1953-1961 arbetade Åke Jönsson som lärare på Valand.

SEPTEMBER

Olympens sol av Uno Lindberg

Olympens sol

Uno Lindberg, f.1912-1992
Olympens sol, emalj, uppsatt 1955
Sporthallen, Hamngatan 17

Konstnär Uno Lindberg är född och uppvuxen i Eskilstuna. Redan som sextonåring antogs han till Konstakademien där studerade mellan 1929-1935. Uno Lindberg arbetade främst med måleri och på Eskilstuna konstmusuem finns en stor samling målningar. Han målade framförallt landskap, stilleben och inetriörer.

Uno och hans fru Marianne köpte 1946 hus i Tumbo. I trakten bodde också Unos bror, Knut-Erik och hans fru Wiveca Claeson-Lindberg. Dessa fyra tillsammans med konstnärsparet Gösta Haglund och Ulla Ruuth kom att kallas ”Kvicksundsgänget”.

Under den senare delen av sitt yrkesliv arbetade Uno Lindberg mycket med glasmosaik. När Eskilstunas nya stadsbiliotek skulle byggas i början av 1960-talet, fick Uno Lindberg i uppdrag att svara för den fasta konstnärliga utsmyckningen tillsammans med Wiveca Claeson-Lindberg och Knut-Erik Lindberg. Uno Lindbergs bidrag blev ett betongglasfönster som döptes till Groende frön.

I Eskilstuna har Uno Lindberg utfört nio offentlig konstverk. På bilden ser vi Olympens sol, en emaljutsmyckning på Sporthallen som sattes upp 1955. Han har också genomfört många uppdrag runt om i landet.

Litteraturtips
Hjertzell, Per, och Sommer, Kelvin: Ett samtal om tre personligheter ur ”Kvicksundsgänget”. - Ingår i: Eskilstuna museer. Årsbok 1987-1988 (1989)

Krumins Engstedt, Diana: Konsten omkring oss : offentlig konst i Eskilstuna kommun (1995)

Silfverstolpe, Göran M.: Konst på stan : offentlig konst i Eskilstuna kommun (1978)
Sommer, Kelvin: Underbara ”okända” målare (2001)

AUGUSTI

Myrorna av Knut-Erik Lindberg

Myrorna

Knut-Erik Lindberg, f.1921-1988
Myrorna, mobil skulptur i brons, uppsatt 1964
Stadsbibliotekets innergård, Kriebsensgatan 4

När nytt stadsbibliotek skulle byggas i Eskilstuna i början av 1960-talet fick Knut-Erik Lindberg, Uno Lindberg och Wiweca Claeson-Lindberg i uppdrag att svara för den fasta konstnärliga utsmyckningen. Knut-Erik med Myrorna, Uno Lindberg med sitt betongglasfönster Groende frön och Wiveca Claeson-Lindberg med Kalifens trädgård, en sagogrotta i textilt material (nu nedmonterad och omhändertagen av Eskilstuna konstmuseum).

Idén till skulpturen fick Knut-Erik Lindberg genom liknelsen av att människor, likt myror i sin stack, strömmar till och från ett bibliotek. Myrorna möttes av varm uppskattning redan från början. Det stiliserade myrparet kom att bli Eskilstuna stadsbiblioteks logotyp.

Knut-Erik Lindberg föddes 1921 i Solna och studerade på Konstakademien mellan åren 1937-1943. Han var främst skulptör och arbetade i många olika material. 1943 bosatte han sig med sin hustru Wiweca Claeson-Lindberg i Mälhammar, Kvicksund, utanför Eskilstuna, och i närheten bodde även konstnärsparen Marianne och Uno Lindberg (Knut-Eriks bror) samt Ulla Ruuth och Gösta Haglund.

Knut-Erik Lindberg kom att utföra många offentliga uppdrag i Eskilstuna (hela 16 stycken) såväl som i övriga landet. Han tillhörde också konstnärsgruppen 1947 års män. Knut Erik Lindberg var en medveten bärare av den klassiska skulpturtraditionen samtidigt som han var fylld av humor och medmänsklighet.

JULI

Text och Tecken av Bengt Amundin

Text och Tecken

Bengt Amundin, f.1915-2011
Text och Tecken, fontänskulptur, uppsatt 1965 respektive 1967
Stadsbiblioteket, Kriebsensgatan 4

Det konstverk som först möter Stadsbibliotekets besökare är Bengt Amundins Text och Tecken, en skulpturgrupp i två delar och utförd i brons. Text står vid Stadsbibliotekets entrétrappa, och Tecken är en fontänskulptur på Bernhard Hellströms plats. Delarna sattes upp 1965 respektive 1967.

Bengt Amundin föddes 1915 i Göteborg, och utbildade sig 1934 till bildhuggare på Slöjdföreningens skola i Göteborg. Därefter studerande han vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1938-44, de första fyra åren med Nils Sjögren och de sista två åren med Eric Grate som lärare.

Offentliga verk av Bengt Amundin finns runt om i Sverige. I Nässjö, Borås, Helsingborg, i Solna och andra platser i Storstockholm. 1968 restes Rymdvolym – tillkommen som modell redan i början av 1950-talet – i Åkersberga, Bengt Amundins hemort.

För Skulptörförbundet skriver Lena Lervik i sin runa, Dagens Nyheter 22 februari 2011:

"Ett signum för Bengts formspråk är rytmiska, organiska och groende former, där dynamik och balans strålar samman i tidlös harmoni. Den grovt bearbetade ytan harmonierar med de lekfulla, svävande formerna. Materialen skiftar mellan brons, stengods, keramik, glasfiber-armerad plast, granit, både figurativt och abstrakt."

Delar ur en text av: Curt Lind, bibliotekarie, Årby bibliotek, februari 2011

http://www.amundin.se/bengtlänk till annan webbplats

JUNI

Sittande lejon av Lars-Olof Loeld

Konstkalendern

Lars-Olof Loeld, f.1930
Sittande lejon, kalkstensskulptur, uppsatt 1978
Mälarsjukhuset, Kungsvägen

Lars-Olof Loeld är en bildkonstnär, poet, skulptör och grafiker som föddes 1930 i Vintrosa. Idag är han bosatt och verksam i Strängnäs.

Lars Olof Loeld rör sig underfundigt och fritt mellan olika konstarter och med en geometriskt abstraherande stil skapar han skenbart enkla verk med inslag av magiska element, som kombinerar en filosofisk dimension med det lyriska och lekfulla.

Lars-Olof Loeld är sedan 1990 ledamot vid Konstakademin. Bland utmärkelser och stipendier kan Eskilstuna-Kurirens Kulturstipendium nämnas.

MAJ

Yin-Yang av Arne Jones

Konstkalendern

Arne Jones, f.1914-1976
Yin-Yang, rostfrittstål, uppsatt 1967
Rådhustorget, Torshälla

Arne Jones är en svensk skulptör och bildkonstnär född i Borgsjö 1914. Vid fyra års ålder flyttade hans familj till Fränsta, där man idag hittar Arne Jones konsthall. I konsthallen finns en permanent utställning med Arne Jones verk.

Arne Jones började som elev på Ålsta folkhögskola i Medelpad när han var 17 år gammal och vid 28 års ålder antogs han till Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. På skolan övade han framgångsrikt upp sin hantverksskicklighet och blev därefter lärling hos ett sten- och bildhuggeri. I arbetet kom han i kontakt med Bror Hjorth, som blev något av en läromästare. Under sin utbildning var han också elev till skulptör Eric Grate. 

Arne Jones ingick i konstnärsgruppen 1947 års män som bestod av bland andra Lennart Rodhe, Karl Axel Pehrson, Pierre Olofsson, Lage Lindell, Randi Fisher och Olle Gill. Gruppen bildades efter utställningen Ung konst i april 1947 på Färg och Form i Stockholm, och Arne Jones var en av de ledande förnyande skulptörerna i gruppen. Många av konstnärerna fick sitt egentliga genombrott på den här utställningen.

Konstnärsgruppen ville sprida konsten ut i den offentliga miljön och arbetade fram ett nytt och konkret handlingsprogram för konst. Arne Jones utvecklade sina skulpturer från en grundform, som kunde byggas upp och varieras på olika sätt.

I Eskilstuna finns två skulpturer av Arne Jones, varav en i Torshälla; Yin-Yang, uppsatt 1967 vid Torshällas 650-års jubileum. Den andra, Rasande balans, är uppsatt 1967 vid Stålforsskolan, i samband med SSU:s 50-årsjubileum.

APRIL

Leksint av Sonja Pettersson

Leksint

Sonja Pettersson, f.1935
Leksint, brons, uppsatt 1967
Eddavägen 3-5

Sonja Pettersson är en svensk skulptör, född i Västerås 1935. Hon utbildade sig på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm under åren 1956-1961.

Sonja Pettersson har gjort sig känd för sina skulpturer av djur och på 1960-talet väckte hon stor uppmärksamhet för sina personliga hundporträtt. Hennes nyrealistiska uttryck stod då i kontrast till modernismens abstrakta former. Hon använder ofta sina egna husdjur som modeller.

Idag bor och arbetar Sonja Pettersson i Heby tillsammans med sin man, konstnären Åse Christian Danell. På Tegelbruksmuseet i Heby finns Sonja Petterssons konst representerat i konsthallen samt utomhus på Tant Fridas stig. Det går också att beskåda hennes skulpturala uppdrag på många andra platser runt om i Sverige.  

MARS

Johan Theofron Munktell av Mats Lodén

Konstkalendern mars 2014

Mats Lodén, f.1951
Johan Theofron Munktell, brons, uppsatt 2005
Munktellmuseet, Munktelltorget

Utanför entrén till Munktellmuseet står en bronsskulptur föreställandes Johan Theofron Munktell. Skulpturen är gjord av skulptör Mats Lodén och sattes upp 2005, vid 200-årsminnet av Johan Theofron Munktells födelse.

Johan Theofron Munktell, som föddes den 20 mars 1805 i Västmanland, visade tidigt tekniska anlag. År 1832 gav Eskilstuna fristad honom uppdraget att anlägga en mekanisk verkstad och verkstaden startade i oktober samma år i förhyrda lokaler i hörnet av nuvarande Drottning- och Rademachergatorna. År 1839 flyttades verksamheten till egna lokaler på andra sidan ån, i nuvarande Munktellstaden.

Mats Lodén är en etablerad skulptör med många offentliga uppdrag utförda runt om i Sverige. I Eskilstuna finns också skulpturen Stadsråd Svante Lundqvist, uppsatt utanför äldreboendet Tunagårdens entré, vid invigningen 2006.

FEBRUARI

Hemligheten av Kent Karlsson

Hemligheten

Kent Karlsson f.1945
Hemligheten, glas, uppsatt 2007
Portgatan 2, Munktellstaden

Kent Karlssons Hemligheten är en cirka fem meter hög glasskulptur som är placerad utanför Eskilstuna konstmuseum. Skulpturen består av flera hundra glasskivor som har monterats ovanpå varandra. Inne i den massiva glaskroppen har konstnären genom hålrum skapat olika figurer som en kvinnogestalt, en måne och en hare.

Om Hemligheten har Kent Karlsson själv sagt: ”Begrepp som Minne, Saknad, Ömtåligt framstår alltmer som värderingar som jag försöker värdera i fysisk form.”

Konstverket tillkom i ett samarbete mellan Eskilstuna kommun och Statens konstråd. År 2013 hade konstverket av olika anledningar fått så många skador i glaset att det beslutades att konstverket skulle destrueras och byggas upp på nytt. Skulpturen blev då något mindre än den ursprungliga.

Konstnär Kent Karlsson är född 1945 i Göteborg. Han är utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg och Konsthögskolan Mejan i Stockholm. Under 1990-talet var han professor i måleri på Konsthögskolan i Umeå. Sedan 1980-talet har Kent Karlsson utfört offentliga konstuppdrag och sammanlagt har det blivit nära ett trettiotal på olika platser runt om i Sverige.

www.statenskonstrad.selänk till annan webbplats

JANUARI

Anamorf av David Svensson

Konstkalendern

David Svensson f.1973
Anamorf, ljusinstallation i neon, uppsatt 2009
Fredriques bro vid Munktellmuseet

Bekostad av Volvo CE i samband med Eskilstuna 350 år

David Svensson är en konstnär född 1973 i Skillingaryd, som idag är bosatt och verksam i Malmö.  Sin utbildning har han vid Malmö Konsthögskola, Konstakademien i Stockholm och vid Kungliga Statens Kunstakademi i Oslo.

David Svensson arbetar nästan uteslutande med ljuset som verkfull kraft i sina konstverk. Han har genomfört många offentliga konstuppdrag både i Sverige och internationellt.

Till Eskilstuna har David Svensson skapat ljusverket Anamorf, som är placerat under Fredriques bro vid Munktellmuseet. Verket invigdes hösten 2009 i samband med att Eskilstuna fyllde 350 år. Verket var en gåva till Eskilstuna från Volvo CE.

www.davidsvensson.netlänk till annan webbplats

I Konstkalendern presenterar Eskilstuna konstmuseum ett urval av offentliga konstverk och konstnärer varje månad under året, enbart här på webben. Förhoppningen är att sprida kunskap och kännedom om våra gemensamma miljöer och utsmyckningar.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Offentlig konst

Eskilstuna konstmuseum ansvarar för den offentliga konsten i Eskilstuna och Torshälla.