MENY
Eskilstuna kommun

Fröslunda – Vem är din mamma?

"Vem är din mamma", av Astrid Göransson.

"Vem är din mamma", av Astrid Göransson.

Astrid Göranssons skulptur "Vem är din mamma" invigdes på morsdag, 27 maj 2018 invid torget i Fröslunda, Eskilstuna.

Vem är din mamma?

Eskilstuna kommun bjöd in konstnär Astrid Göransson till att utforma ett förslag på offentligt konstverk i stadsdelen Fröslunda – ett konstverk som skulle utgå ifrån platsen och människorna som bor där.

Konstuppdraget påbörjades redan i december 2016. Astrid Göransson och hennes assistent David Skoog började då spendera mycket tid till att lära känna Fröslunda och människorna som bor och vistas där. Astrid Göransson valde att utgå från ett ämne som är välbekant för alla. Hon ställde och ställer en fråga som alla kan svara på. Frågan är både enkel, komplex och föder intressanta och utmanande samtal. Genom dessa samtal och alla möten har hon lyckats väva in Fröslundabornas historia i verket.

Skulpturen är full av reliefer och små detaljer. Många av dessa består av mönster av olika textilier som skapats av kvinnor i Fröslunda, direkt till skulpturen. En skulptur som är en symbol för värme och ansvar. Ett manifest för en bra grogrund för alla.

”I våra mammor finns berättelsen om oss själva. Vem är du? Vem är jag? Skulpturen är en bild av samtiden, en dokumentär skulptur, som berättar om alla som bor i Fröslunda nu.” Astrid Göransson.

Tidningen Vem är din mamma?

En del av konstprojektet består av ett magasin, eller en tidning som rymmer alla bilder som togs under en öppen fotostudio i Fröslunda sommaren 2017. Tidningen delas ut till alla hushåll i Fröslunda och till alla som är med på bild i tidningen. Tidningen finns även till försäljning på Eskilstuna konstmuseum.

Eskilstuna kommuns riktlinjer för konstnärlig offentlig utsmyckning

Arbetsgrupp

Madelene Unneberg, museichef Eskilstuna konstmuseum, Malin Christensson, landskapsarkitekt stadsbyggnadsförvaltningen och Josefine Bolander, intendent Eskilstuna konstmuseum.

Kontakt

För frågor rörande projektet kontakta Josefine Bolander, intendent för offentlig konst, Eskilstuna konstmuseum, på tfn 016 710 71 66 alt. josefine.bolander@eskilstuna.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Offentlig konst

Eskilstuna konstmuseer ansvarar för den offentliga konsten i Eskilstuna och Torshälla.