MENY
Eskilstuna kommun

Stella Stjärnskådare och Konungen - Torshälla skulpturpark

Bianca Maria Barmen
Yvonne T Larsson

Konstnärerna Bianca Maria Barmen och Yvonne T Larsson har gjort de två nya konstverken till Torshälla skulpturpark.

Torshälla skulpturpark har under 2016 att berikats med två nya konstverk. De är en del av uppbyggnaden av Torshälla skulpturpark. Verken har varsin placering uppe på berget i parken. Den ena på höger sida om biluppfarten som leder upp på berget och den andra mellan dammen och trappan som leder ner till Eskilstunavägen.

De konstnärliga gestaltningarna ska:

• Bidra till att öka parkens attraktionskraft dvs. locka fler människor att både vilja passera genom och vistas i parken.
• Inte vara för dominerande utan tillföra en ytterligare dimension till parken, i stället för att konkurrera med upplevelsen av helheten med vattnet, övriga konstverk och parkens växtlighet.

De båda konstnärliga gestaltningarna ska utgå från följande värdeord:
• Mod: Gestaltningen ska förhålla sig till värdeordet mod.
• Föränderlighet: Gestaltningen ska förhålla sig till Torshällas framtidsvision.
• Samspel: Gestaltningen ska samspela med övrig gestaltning och Holmbergsparken i sin
helhet.

Utvalda konstnärer

Utifrån uppdragets kriterier ovan har två konstnärer valts till vardera uppdrag att inkomma med skissförslag. Av de inkomna skissförslagen har en jury bestående av Josefine Bolander, intendent offentligkonst Eskilstuna konstmuseum, Marianne Belin, ordförande Torshälla konstförening och Erik Rören, konstnär och konstkonsult, har förslagen ”Stella Stjärnskådare” av Bianca Maria Barmen och ”Konungen" av Yvonne T Larsson valts ut att förverkligas.

Juryns motiveringar

”Konstverket ”Konungen” skapar ett oväntat och överraskande möte i parken. Det balanserar väl med platsen och kan locka både stora och små att passera genom parken. Konstverket har sin utgångspunkt i idéerna som fanns kring parken när den grundades, men omvandlas här till något nytt.”

”Konstverket ”Stella stjärnskådare låter barnet”, i form av en liten flicka, få en plats i parken och tillför på så sätt en ny dimension. Barnet gestaltar mod, både genom att våga klättra upp på de vingliga bollarna och genom att blicka ut i framtiden. Konstverket tillför platsen något nytt, både genom sitt tilltal och formspråk.”

Om konstverket "Konungen"

Skulpturen består av en älg (naturtrogen utan att göra anspråk på att vara realistisk) i naturlig storlek och kommer gjutas i betong med ingjutna äkta älghorn.

Yvonne T Larsson om sitt verk: Vid mitt besök på plats fick jag mig berättat att stadsträdgårdsmästaren och hembygdsentusiasten, Georg Nyström, som började anlägga parken för över hundra år sedan, ville att den skulle efterlikna Skansen. Det tog jag fasta på. Tanken föddes att hjälpa till att förverkliga hans tanke med ett tillskott av ett djur som symobiliserar Skansen och då blev skogens konung det självklara valet. Längst upp på berget har han lagt sig tillrätta, älgen, skogens konung. Han har koll på läget, uppsikt och utsikt över halva stan. Han är lugn, trygg och låter sig gärna klappas och klängas på. Det håller han för!

Om konstverket "Stella Stjärnskådare"

Skulpturen består av en liten flicka sittande på två staplande runda former eller två sfärer som växer fram ur den andra. Konstverket kommer göras i brons, med en gyllene brunpatinering med inslag av turkos-gröna stråk, och monteras direkt mot marken eller med ett betongfundament under sig.

Bianca Maria Barmen om sitt verk: Barnet kanske två eller tre år gammalt och som jag kallar Stella, tycks ha en skärskild förmåga att se och lyssna; hon blir en stjärnskådare för mig och i sin egenskap av att vara barn i sig ett framtidshopp. Jag tänker mig att man kan komma upp till henne i Holmbergsparken, kanske med en kikare, och spana mot rymden tillsammans med henne. Att framställningen av henne ska mana till hopp, lugn och koncentration.

Kontakt
Frågor rörande projektet kan ställas till Maria Hallberg, intendent Ebelingmuseet.
E-post: maria.hallberg@eskilstuna.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterMobil: 073-9408308

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Offentlig konst

Eskilstuna konstmuseum ansvarar för den offentliga konsten i Eskilstuna och Torshälla.