MENY
Eskilstuna kommun

Stella Stjärnskådare - Torshälla skulpturpark

Bianca Maria Barmens konstverk, Stella Stjärnskådare

Bianca Maria Barmens konstverk, Stella Stjärnskådare. Foto: Ove Georgenson

Stella Stjärnskådare av Bianca Maria Barmen invigdes 2016 i Torshälla skulpturpark.

Torshälla skulpturpark berikades under 2016 med två nya konstverk och är en del av uppbyggnaden av parken. Verken har varsin placering uppe på berget i parken. Den ena på höger sida om biluppfarten som leder upp på berget (Bianca Maria Barmen) och den andra mellan dammen och trappan som leder ner till Eskilstunavägen.

Utvalda konstnärer:

Utifrån uppdragets kriterier och inkomna skissförslag har ”Stella Stjärnskådare” av Bianca Maria Barmen och ”Konungen" av Yvonne T Larsson valts ut att förverkligas. Juryn bestod av Josefine Bolander, intendent offentligkonst Eskilstuna konstmuseum, Marianne Belin, ordförande Torshälla konstförening och Erik Rören, konstnär och konstkonsult.

Juryns motivering:

”Konstverket ”Stella stjärnskådare" låter barnet, i form av en liten flicka, få en plats i parken och tillför på så sätt en ny dimension. Barnet gestaltar mod, både genom att våga klättra upp på de vingliga bollarna och genom att blicka ut i framtiden. Konstverket tillför platsen något nytt, både genom sitt tilltal och formspråk.”

Om uppdraget:

• Bidra till att öka parkens attraktionskraft dvs. locka fler människor att både vilja passera genom och vistas i parken.
• Inte vara för dominerande utan tillföra en ytterligare dimension till parken, i stället för att konkurrera med upplevelsen av helheten med vattnet, övriga konstverk och parkens växtlighet.

De båda konstnärliga gestaltningarna ska utgå från följande värdeord:
• Mod: Gestaltningen ska förhålla sig till värdeordet mod.
• Föränderlighet: Gestaltningen ska förhålla sig till Torshällas framtidsvision.
• Samspel: Gestaltningen ska samspela med övrig gestaltning och Holmbergsparken i sin
helhet.

Om konstverket "Stella Stjärnskådare":

Skulpturen består av en liten flicka sittande på två staplande runda former eller två sfärer som växer fram ur den andra. Konstverket kommer göras i brons, med en gyllene brunpatinering med inslag av turkos-gröna stråk, och monteras direkt mot marken eller med ett betongfundament under sig.

Bianca Maria Barmen om sitt verk: Barnet kanske två eller tre år gammalt och som jag kallar Stella, tycks ha en särskild förmåga att se och lyssna; hon blir en stjärnskådare för mig och i sin egenskap av att vara barn i sig ett framtidshopp. Jag tänker mig att man kan komma upp till henne i Holmbergsparken, kanske med en kikare, och spana mot rymden tillsammans med henne. Att framställningen av henne ska mana till hopp, lugn och koncentration.

Kontakt
Frågor rörande projektet kan ställas till Maria Hallberg, intendent Ebelingmuseet.
E-post: maria.hallberg@eskilstuna.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterMobil: 073-9408308

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Offentlig konst

Eskilstuna konstmuseer ansvarar för den offentliga konsten i Eskilstuna och Torshälla.