MENY
Eskilstuna kommun

"Spegling" och "Life Aquatic" - Munktellbadet

"Life Aquatic" av Frida Fjellman i entrén i Munktellbadet

"Life Aquatic" av Frida Fjellman i entrén i Munktellbadet

Arbetsgruppen valde Frida Fjellmans förslag med följande motivering: 

”Ett lekfullt förslag som andas droppar, vågrörelser och bad! Glasgloberna och lysrören ger speglingar och reflektioner på olika sätt i olika ljus, över dygnet alla timmar och under årstidernas växlingar, vilket gör att verket får en inbyggd upplevelse av föränderlighet. Konstverket tar plats, brer ut sig och leder besökaren upp i trappen och in i byggnaden. Förslaget blir väl synligt utifrån, även på långt håll. ”

Frida Fjellmans egna tankar om förslaget:

”Jag har valt att arbeta med ett direkt och i grunden visuellt, nästan upplevelsebaserat förslag. Min utgångspunkt har varit vattentemat, badglädje, rörelse, ljus och reflektion. Och gränslöshet och lite galenskap. Jag har strävat efter att få platsen att ”lätta” både fysiskt och mentalt. Att förmedla en positiv och till viss del fascinerande känsla har också känts viktig precis som tillgänglighet för alla åldersgrupper och olika kategorier av badare.”

"Spegling" av Magdalena Nilsson pryder hopptornen i Munktellbadet

"Spegling" av Magdalena Nilsson pryder hopptornen i Munktellbadet

Arbetsgruppen har valt Magdalena Nilssons förslag med följande motivering: 

”Ett väl genomfört förslag där hopptornets sidor förvandlas till en färgstark målning eller varför inte ett blågrönt berg mitt i simhallen, redo att bestigas av badets besökare? Hopptornet blir ett naturligt blickfång både inifrån och utifrån, och den blågröna färgen samspelar väl med övrig färgsättning i byggnaden.  Kontrasten mellan plattornas högblanka yta och de matta, färgade partierna förstärker vågformen och motivet ”lyfter” från hopptornet. ”

Magdalena Nilssons egna tankar om förslaget:

”Jag vill skapa ett drömskt bergslandskap som rör sig över hopptornets hela yta. Känslan av att titta ut över en spegelyta knyter an till vatten och vattenytorna i badhuset. Uttrycket är akvarell-likt och levande. Färgskalan går från olika turkosa, grå, svarta med inslag av ockra. Bilden som för mig är berg eller ett landskap kan uppfattas som EKG, eller som en grafisk form, jag vill att motivet ska kunna uppfattas på flera sätt.”

De konstnärliga gestaltningarna invigdes i samband med Munktellbadets invigning 27 maj 2016

Kontakt
För frågor rörande intresseanmälan eller projektet kontakta Josefine Bolander, intendent för offentlig konst, Eskilstuna konstmuseum, på tfn 016 710 71 66 alt. josefine.bolander@eskilstuna.seeller Madelene Unneberg, verksamhetsledare Eskilstuna konstmuseum madelene.unneberg@eskilstuna.se

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Offentlig konst

Eskilstuna konstmuseum ansvarar för den offentliga konsten i Eskilstuna och Torshälla.